Úder Okamurovi: Zařizuje si výtah k moci. A zklamal lidi

26.11.2013 22:18

V loňských senátních volbách převálcoval v senátorském obvodě Zlín Tomio Okamura ve druhém kole sociálnědemokratického kandidáta, hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka. Začátkem ledna 2014 se v oblasti východního Slovácka na Uherskohradišťsku konají volby opět.

Úder Okamurovi: Zařizuje si výtah k moci. A zklamal lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura se dostal do Poslanecké sněmovny a senátorský post přepustil. Jeho Úsvit nominoval do souboje o Senát otce Okamurovy přítelkyně, napajedelského lékaře Pavla Talače. „Při výběru kandidáta jsem chtěl ukázat voličům na Zlínsku, že jsem stále jejich zástupce a můj nástupce je pokračovatelem mé práce. Pan doktor je renomovaná regionální osobnost a patří k mým nejbližším lidem. Je tatínek mé partnerky, já na Zlínsku už druhý rok žiju zčásti s jeho rodinou,“ popsal v ParlamentníchListech.cz Okamura.

Příbuzenskou spřízněnost Pavla Talače s Okamurou však kritizují média i jeho protikandidáti. „Pokud nominuje takřka rodinného příslušníka, zavání mi to výtahem k moci,“ sdělil ParlamentnímListům.cz starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar, kandidát KDU-ČSL.

Ten poukázal i na další problémy regionu – vysokou nezaměstnanost, nedostatečně dobudovanou silniční síť, plně nefunkční úřady práce a problémy s ubytovnami sociálně nepřizpůsobivých. „Na náš region se trochu zapomíná, do Prahy je daleko,“ povzdechl si.

Můj nástupce není anonymní člověk vytažený z rukávu

Lékař z Napajedel Pavel Talač je kandidátem nejenom hnutí Úsvit přímé demokracie, podporu mu vyjádřilo i Babišovo hnutí ANO. „Pan doktor je renomovaná regionální osobnost, má zkušenosti z komunální politiky, byl zastupitelem i starostou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Okamura. I on si uvědomuje, že neformální příbuzenský vztah může být terčem kritiky. „Pro nás ale bylo rozhodující, že můj nástupce není anonymní člověk vytažený z rukávu. Ale naopak můj nejbližší člověk, ve kterého mám tu nejvyšší důvěru,“ vysvětlil.

„Jeho životní zkušenosti by vydaly na desítky knih. Byl dlouhá léta námořním lékařem na československých obchodních lodích a proplul křížem krážem celou planetu. Je velmi úspěšným lékařem se dvěma atestacemi. Stejně jako já na rozdíl od většiny protikandidátů nepotřebuje žádnou trafiku, vždy byl a je v profesním životě velmi úspěšný,“ vychválil skorotchána v ParlamentníchListech.cz Okamura.

Zavání mi to výtahem k moci

Další uchazeči o Senát pohlížejí na tyto blízké příbuzenské vztahy zcela jinak. Za všechny se k tomuto tématu vyjádřil starosta Uherského Brodu a lidovecký senátorský adept Patrik Kunčar. „Nemám nic proti doktoru Talačovi a jeho zkušenostem, ale minimálně ta forma mi přijde nešťastná. Pokud někdo vysílá svého takřka rodinného příslušníka, tak mi to zavání výtahem k moci,“ okomentoval ParlamentnímListům.cz.

Roční působení Okamury v Senátu bylo pro něj zklamáním. „Před volbami ho bylo tady plno, po nich jsem ho viděl jednou. A to ještě využil k předvolební agitaci pro hnutí Úsvit. Nemyslím, že by regionu pomohl a přijelo k nám více turistů. Nenaplnil očekávání lidí, kteří ho tady opravdu masivně podpořili,“ ohodnotil uherskobrodský starosta.

Náš region je na pokraji zájmu, daleko od Prahy

Lidovecký starosta se též vyjádřil ke své případné činnosti v Senátu. „Budu usilovat o rozvoj regionu. Mám dojem, že je na pokraji zájmu, jsme daleko od Prahy. Než se k nám něco dostane, tak to trvá,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz. I proto je potřeba podle něj vybudovat v oblasti kvalitní silniční síť, důležité je propojení se Slovenskem.

Chci bojovat proti ubytovnám pro nepřizpůsobivé

„Chci se také soustředit na boj proti ubytovnám pro nepřizpůsobivé a na sociální oblast,“ upozornil. Výplata sociálních dávek, která před rokem přešla pod úřady práce, podle něj dodneška nefunguje. „I když naše pobočka v Uherském Brodu to jakžtakž zvládá, ale s maximálním vypětím zainteresovaných pracovnic,“ vypozoroval.

Úřady práce nedělají žádné sociální šetření. „To zůstalo u nás. My o těch lidech víme všechno, ale dávku vyplácí úřad práce. Lidé, kteří se ze dne na den ocitnou v hmotné nouzi, přijdou k nám. Ale my jim nemůžeme pomoci, protože v rozpočtu města nejsou finanční prostředky na tuto mimořádnou pomoc. Tu poskytuje právě úřad práce,“ objasnil starosta.

Lázně v ohrožení, nárůst nezaměstnanosti

Tížívým problémem regionu je také nezaměstnanost. I tomu se chce Patrik Kujčar věnovat a pokusí se přilákat do regionu co nejvíce firem. „Víme jak to kvůli nešťastné úhradové vyhlášce vypadá v lázeňství, kousek od nás jsou lázně Luhačovice. Došlo zde k výraznému úbytku hostů a tím pádem i propouštění a nárůstu nezaměstnanosti, a velkým obavám o budoucnost lázní,“ nastínil ParlamentnímListům.cz starosta.

Neexistuje žádná kontrola hospodaření samosprávy

Mezi kandidáty do voleb ve zlínském senátorském obvodě lze najít i jiné zajímavé osobnosti. Piráti nominovali aktivistu Luďka Maděru. Bývalý pracovník zlínského magistrátu je známým bojovníkem za přístup ke svobodným informacím. I díky jeho zarputilosti se lidé nakonec na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu dozvěděli o platech a odměnách třeba blízkých spolupracovníků tehdejšího prezidenta Václava Klause na Pražském hradě Hájka a Jakla.

„Mým hlavním tématem je svobodný přístup k informacím. Považuji ho za mimořádně důležitý. Dnes totiž mohou v samosprávě vyplatit komukoliv jakoukoli odměnu, bez toho, aby se to kdokoliv dozvěděl. A komukoli proplatit jakoukoli fakturu, opět bez veřejné kontroly. Neexistuje žádná kontrola hospodaření samosprávy,“ zdůraznil Maděra ParlamentnímListům.cz.

O Senát se pokouší i cimbálová virtuózka

Folklorní hudebnice, cimbálová virtuózka, Zuzana Lapčíková je nominantkou hnutí Starostové a nezávislí a Zlínského hnutí nezávislých. Podporují ji také Strana zelených a TOP 09. Míní se zaměřit mimo jiné na úpravu špatných zákonů, třeba stavebního. „Za povolení stavby třeba stodoly je stejný poplatek jako za stavbu rodinného domu. Potom se divíme, že je tolik černých staveb,“ vyjádřila se v Deníku.

ODS vysílá do boje exhejtmana

Výraznou regionální politickou personu vysílá do senátní bitvy občanská demokratická strana. Její kandidát se jmenuje Libor Lukáš, je krajským šéfem ODS a byl hejtmanem Zlínského kraje. Kandidaturu dle svých slov zvažoval, ale nakonec rozhodlo, že je velkým patriotem východního Slovácka, kde se volby uskuteční. „Je to moje domovina, mám tady plno přátel. Tím základním, s čím do voleb půjdu, je můj patriotismus  k tomuto místu a snaha mu být prospěšný,“ vysvětlil v regionálním tisku.

Podle jeho kolegy z regionální rady ODS a starosty Hulína Romana Hozy hraje Lukáš vabank. „Pokud neuspěje, může to jeho pozici ohrozit. Je to pro něj buď, anebo. Je ale fakt, že v tomto obvodu je pořád silnou osobností s řadou příznivců.“

Exsenátorka chce být nezávislá

Senátorkou za tento obvod již byla Jana Juřenčáková. Usiluje o něj opět, tentokrát však už nikoli za Starosty a nezávislé. „Stali se po spojení s Topkou úzce profilovanou politickou stranou, a já chci být skutečnou nezávislou senátorkou,“ řekla. I proto kandiduje předsedkyně místních samospráv ČR za Nezávislé. V minulých volbách však skončila až čtvrtá.

Sociální demokraté vložili své naděje do Mileny Kovaříkové, bývalé krajské radní pro zemědělství a exstarostky v Brumově Bylnici. Za komunisty se bude o hlasy voličů ucházet zlínský zastupitel Radomír Rafaja. Dalšími senátorskými uchazeči jsou Jiří Remeš (SOS) a  Anna Grabowska (ČSNS).

První kolo v senátním obvodě 80, který zahrnuje severní část okresu Uherské Hradiště a jižní část okresu Zlín se koná 10. a 11. ledna 2014. Vítěz bude vykonávat senátorský mandát do podzimu roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…