V Jablonci jde do Senátu podnikatel Zeman

20.10.2012 17:10

Za Jablonec bude senátorem občanský demokrat Jaroslav Zeman. V druhém kole voleb do horní komory parlamentu porazil sociálního demokrata Stanislava Eichlera.

V Jablonci jde do Senátu podnikatel Zeman
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Druhého kola senátních voleb se v jabloneckém volebním obvodu zúčastnilo 19,90 procenta voličů. Před týdnem k volebním urnám přišlo 37,07 procenta voličů. Pro starostu Albrechtic Zemana hlasovalo 63,62 procenta voličů (14.403 lidí), dosavadního hejtmana Libereckého kraje Eichlera volilo 36,37 procenta voličů (8236 lidí). Zeman zvítězil i v prvním kole, když získal 8043 hlasů, pro Eichlera před týdnem hlasovalo 5838 voličů.

V roce 2006 se stala senátorkou Soňa Paukrtová za Stranu pro otevřenou společnost. Letos mandát obhajovala na koaliční kandidátce, ale skončila v poli poražených.

Zeman v sobotu řekl, že vítězství ve volbách nečekal. Překvapil ho výsledek zejména v 1. kole, kdy také získal nejvíce hlasů. "Byl tady hejtman, dvojnásobná senátorka a další úspěšní lidé jako ředitel divadla, primář Vraný," připomněl. Druhé kolo bylo podle něj loterie. "Moje výhoda byla, že jsem odtud. Pro hejtmana zase, že byl čtyři roky mediálně vidět," konstatoval.

Myslí si také, že mu k vítězství pomohla zvolená témata, kterými se chce jako senátor zabývat. Jedním je podpora cestovního ruchu a druhým řešení romské problematiky a zneužívání dávek. "To mi velmi vadí, protože vidím ve své fabrice, jak se těžce vydělává na chléb a na druhou stranu, jak se velmi lehce chodí pro sociální dávky, které jsou daleko větší než normální plat," řekl.

I jako senátor chce nadále jako starosta řídit obec Albrechtice v Jizerských horách. "Jsem neuvolněný a mandát v obecních volbách byl tak silný, že dodělám volební období," prohlásil.

Jako senátor nechce trávit většinu času v Praze, ale být v regionu, kde byl zvolený. "Nechtěl bych se stát Pražanem, co jezdí domů jen na víkend, jak to vidím u některých. To je hodně špatně, neboť zastupuji region v Praze a ne naopak," dodal.

Hejtman Eichler vzal porážku sportovně. "Už jsem gratuloval vítězi. Věřím, že bude dobrým zástupcem občanů Jablonecka a Semilska. Člověk musí umět nejen vyhrávat, ale i prohrávat a přijmout to. Plně respektuji vůli občanů," uvedl Eichler. Zklamalo ho nízká volební účast. "Je to na zamyšlení do dalších let, jak dostat více občanů k volbám. Stačil by jednoduchý krok, že by se rozeslaly do domácností volební lístky, lidí by tak určitě přišlo více," míní člen sociální demokracie.

Zeman (53) je ředitelem firmy Detoa v Jiřetíně, což je jedna z nejstarších továren na hračky v Evropě. Absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu bižuterní v Jablonci nad Nisou. Ve firmě TOFA Albrechtice (dnes DETOA Albrechtice s.r.o.) byl zaměstnán od roku 1984. V roce 1993 firmu zprivatizoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…