Vládní úředník vystoupil v oranžovém Senátu. Brzy litoval

07.02.2012 13:53

REPORTÁŽ Na senátní diskuzi k petici ČSSD proti vládě se dostavil i jeden z mála odvážlivců zastupujících vládu. Náměstek šéfa zdravotnictví Vítězslav Vavroušek (ODS), který předstoupil před převážně levicově zaměřené publikum, ale záhy poté své odvahy zalitoval.

Vládní úředník vystoupil v oranžovém Senátu. Brzy litoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Kromě několika zvonících mobilních telefonů, celé školní třídy, která svým příchodem vyvolala pozdvižení, a nervózního pokukování po hodinách v naději, že se již blíží kýžená přestávka na občerstvení, panovala v Senátu navzdory horkému tématu, jež se zde v úterý dopoledne probíralo, pokojná atmosféra. Senátoři i zástupci odborů nešetřili úsměvy, i přesto, že hovořili o poměrně pálivém tématu - důchodové reformě. 

Více reportáží ZDE

Nečas i Drábek se báli. Vyslali svého zástupce

Klid v horní komoře parlamentu zapříčinila dosti paradoxně vláda Petra Nečase (ODS). Ač se senátoři i další účastníci veřejného slyšení sešli právě kvůli petici proti této vládě, diskuze se nezúčastnil ani jeden z jejích zástupců. "Moc nás mrzí, že si pan premiér, ač jsme ho několikrát zvali, nenašel čas, aby do Senátu dorazil. Zřejmě se bojí konfrontace s námi občany," uvedl moderátor diskuze a sociálnědemokratický senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Drábek má výmluvu: Neumí se naklonovat

Na půdu Senátu se ale zřejmě báli přijít i další členové vlády. Ač byl zván ministr školství Josef Dobeš (VV), ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) i další ministři, ani jeden nedorazil. "Neumím se naklonovat," vysvětlil svou absenci ParlamentnímListům.cz Drábek.

Ten, stejně jako šéf zdravotnictví Leoš Heger, za sebe poslal alespoň svého zástupce. Náměstěk ministra zdravotnictví Vítězslav Vavroušek by ale zřejmě byl raději, pokud by i on byl omluven. Ve svém projevu, kterým vládní reformy obhajoval, několikrát použil sousloví "politické tlachy". A to neměl dělat.

Politické tlachy? To je vtip?

"Politické tlachy? Nezlobte se, na to tady v Senátu nejsme zvyklí," obořil se na zástupce resortu zdravotnictví Chládek, kterému po projevu zástupce ministerstva zmizel z tváře úsměv, kterým se předtím pyšnil po celé desítky minut.

Odešel, nevěděl jak

"Jestli takhle mluvíte na ministerstvu, prosím, ale na půdě horní komory parlamentu takhle nemluvíme," obořil se na ustrašeného náměstka senátor. Vavroušek se  překotně omlouval a za potlesku asi tří účastníků diskuze, kteří se nad ním slitovali, se odporoučel od řečnického pultíku.

Oproti místy monotónním projevům náměstků z jednotlivých ministerstev, kteří na tvářích diváků vytvořili buď  znuděné úsměvy, nebo je přiměli ke sklopení zraku k mobilním telefonům, případně nervóznímu okusování nehtů, pak ty z úst zástupců Senátu a odborů mohly působit jako rajská hudba.

Odboráři i senátoři "zabrali"

Právní expert ČMKOS Vít Samek sklidil  se svými hesly typu "vláda chce nejbohatším přidat a všem ostatním ubrat" bouřlivý potlesk. S velkým úspěchem od řečnického pultíku odcházel také šéf horní komory parlamentu Milan Štěch nebo senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. A to i přesto, že jejich projevy by se daly shrnout do jedné věty: Nečasův kabinet straní bohatým, neohlíží se na 70 procent lidí s podprůměrným příjmem a bezohledně ohrožuje jejich úroveň.

Právě místopředseda ČSSD Škromach po skončení senátní diskuze pro ParlamentníListy.cz okomentoval absenci vládních činitelů. "Moc mě nepřekvapila. Nečas pohrdá Senátem dlouhodobě. Většinou se na jednání nechává zastupovat. Chápu, že ve Sněmovně, kde jeho vládní poslanci zadusí každou snahu opozice o diskuzi s vládou, mu vyhovuje lépe. Senát mu poklonkovat nebude," uvedl pro redakci člen horní komory Parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…