Je to lež! Noviny jen chtějí poškodit prezidenta, přilétlo z Hradu v reakci na strašlivé obvinění Zemana

04.02.2015 10:31

Není pravda, že Hrad odmítal, aby Miloše Zemana v Krásné Lípě při obědě obsluhovali postižení. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ParlamentnímListům.cz řekl, že deník Právo, který s informací přišel, lže. Prezidentská kancelář podle něho žádný takový požadavek nevznesla.

 Je to lež! Noviny jen chtějí poškodit prezidenta, přilétlo z Hradu v reakci na strašlivé obvinění Zemana
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dekorování praporu stuhou prezidenta

Hrad se důrazně ohradil proti tvrzení deníku Právo, že prezidentská kancelář odmítla, aby Miloše Zemana během návštěvy Ústeckého kraje v Krásné Lípě na obědě v tamní pivovarské restauraci obsluhovali postižení.

Jednou ze zastávek prezidenta Miloše Zemana a jeho týmu na návštěvě severních Čech byla i Krásná Lípa, kde se uskutečnil i plánovaný oběd delegace v restauraci Křinického pivovaru. Jde o sociální podnik, kde pracují také mentálně a tělesně postižení lidé. Jenže v době prezidentské návštěvy údajně dostali volno a namísto stávajícího personálu obsluhovali prezidenta republiky studenti hotelové školy, které si pro tento účel podnik najal.

Podle deníku Právo to bylo proto, že si prezidentská kancelář nepřála, aby Zemana postižení obsluhovali. Deník se odvolává na své anonymní zdroje, které tvrdí, že před pár týdny přijeli do podniku „muži z hradní kanceláře“, a když prý viděli, že v restauraci obsluhuje také žena s pahýlem ruky nebo lehce mentálně postižený muž, měli říct, že tito lidé hlavu státu obsluhovat nebudou.

I proto při příjezdu ke Křinickému pivovaru vítali prezidenta Zemana postižení s transparenty a mezi nimi byl i personál zmíněné restaurace, který prý nuceně dostal volno.

Jak ovšem vyplývá z reakce Pražského hradu, žádné takové požadavky nikdo z prezidentského týmu neměl a článek je prý lživý.

„Není to pravda. Právo lže. Žádný takový požadavek Kancelář prezidenta republiky nevznesla. Naopak, se zmíněnou handicapovanou paní byly domlouvány podrobnosti. Je zřejmé, že cílem dezinformace deníku Právo je poškodit prezidenta republiky v očích veřejnosti,“ uvedl jednoznačně pro ParlamentníListy.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Nejspíš tak jde o pokračování kauzy ohledně starších prezidentových výroků týkajících se inkluze ve školství a následných rozhořčených reakcí různých nevládních organizací a části politického spektra. Během své návštěvy Pardubického kraje totiž prezident řekl, že podle něho by se normální děti a handicapované neměly vzdělávat spolu, protože to škodí oběma skupinám.

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Opakuji – neštěstí pro oba. Ty děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě,“ řekl v polovině ledna Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…