„Mediální lynč!" řekla Šlechtová. Zmapovali jsme, co všechno se o ministryni psalo. Vychází najevo zajímavé věci. Víme, jaké další „kompro" se chystá

22.05.2018 17:50

Ministryně obrany Karla Šlechtová po sérii článků namířených proti ní veřejně vystoupila s tím, že čelí mediálnímu lynči. Konkrétně jmenovala Lidové noviny patřící do svěřenského fondu premiéra v demisi Babiše. Podívali jsme se tedy, jak velký zájem o resort obrany LN v uplynulých měsících měly. Výsledek stojí rozhodně za to. Zjistili jsme navíc i to, co nejspíš v deníku teprve vyjde.

„Mediální lynč!" řekla Šlechtová. Zmapovali jsme, co všechno se o ministryni psalo. Vychází najevo zajímavé věci. Víme, jaké další „kompro" se chystá
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, poslankyně a bývalá ministryně obrany ČR

Uplynulý týden byl z mediálního hlediska dost hektický. Vedle tématu jednání o nové vládě plnilo stránky novin především jméno Karly Šlechtové, ministryně obrany v současné menšinové vládě Andreje Babiše.

Poradci a jejich platy, důvod odchodu bezpečnostního šéfa úřadu a kdo ho nahradí, prověrka ministryně, nákup vrtulníků, externí poradce pro IT a komunikaci, práce advokátní kanceláře, novičok nebo VIP salonek na letišti. To bylo jen namátkou předmětem zájmu zmíněného deníku. Ve většině případů se tématům věnoval jediný konkrétní novinář, Martin Shabu. Dodejme, že premiér Babiš opakovaně uvedl, že na chod novin nemá žádný vliv.

Podle informací PL se navíc zdá, že články z minulého týdne budou pokračovat. Na obraně totiž prý přistály další dotazy a to prostřednictvím zákona č. 106/1999 o svobodném přístupu k informacím. Na jejich základě musí vždy daný úřad do 30 dnů na dotaz žadatele reagovat. S výjimkou, že by odpovědí například porušil zákon o ochraně osobních údajů apod.

Anketa

Schvalujete, že pořad ČT 168 hodin odvysílal záběry s naštvaným Hamáčkovým sousedem?

75%
25%
hlasovalo: 3741 lidí

Série článků o Šlechtové bude zjevně pokračovat výčtem jejích poradců a penězi, které si na obraně vydělají. Právě tam dle našich zjištění směřoval zatím poslední dotaz na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Novinář Shabu měl odpovědi obdržet v těchto dnech. 

Konkrétně šlo o šest lidí. Martina Mrnku a Ivana Vágnera, kteří ministryni obrany radí s mediální komunikací, přípravou na vystoupení, projevy a zkrátka veškeré činnosti zahrnující veřejné vystupování. Dále pak je na seznamu poradce pro IT Evžen Teršl, kterého již noviny rozebíraly v minulosti. Čtvrtým v pořadí je exposlanec za hnutí ANO Bohuslav Chalupa, který má na starosti přípravu projektu obranné výchovy ve školách, a poslední dva jsou Pavel Ruml a generál Žižka. 

Zdroje ParlamentníchListů.cz z obrany, které nám tyto informace poskytly, míní, že půjde o snahu ukazát, jak ministryně plýtvá penězi, když si najímá externí poradce. Jenže skutečnost je jiná. Šlechtová by mohla lidi zabývající se těmito činnostmi zaměstnat přímo v úřadu, což neučinila právě z důvodu úspor. Přímo v rámci své kanceláře totiž pro tyto oblasti existuje devět tzv. tabulkových míst, z nichž je ve skutečnosti obsazeno pouze jediné. Zbylých osm nikoliv. “Nejspíš si přečteme cosi o plýtvání a v titulku bude sečtená celková částka na tyto poradce, což od začátku roku v součtu dá zhruba půl milionu hrubého. Jestliže by ministryně šla cestou ne externích poradců, ale naplnila by všech devět tabulkových míst, na což má nárok, náklady by byly vyšší,” vysvětluje zdroj redakce.

Největší zájem LN o činnost ministryně Šlechtové přišel v první půlce dubna a trvá dodnes. Jen v rozmezí od 10. dubna do 17. května vydal redaktor Shabu o Šlechtové 13 článků. Tedy bezmála jeden článek každé dva dny. Článek obden, nezřídka kdy na titulní straně a ještě zadarmo. Takový mediální prostor by šéfce obrany mohl leckdo závidět. Pokud by ovšem texty vyznívaly trošku jiným způsobem.

Projděme si namátkou titulky jednotlivých článků. „Ministryni obrany radí bývalý esoterik“, „Ezoterik s radami za miliony“, „Otálení může zdražit vrtulníky pro armádu“, „Vláda s novičokem nahrála Zemanovi“, „Ministryně utrácela za VIP salonek“, „Šéf bezpečnosti Šlechtové končí“.

Titulek jmenovaný jako poslední uvozoval stručný, nicméně zajímavý text. V článku se uvádělo, že ředitel bezpečnosti ministerstva obrany končí kvůli údajným neshodám s šéfkou resortu. To ale nakonec nepotvrdil ani sám odcházející bezpečnostní ředitel Charvát. Jaký byl skutečný důvod jeho konce? Prostý. Šel do starobního důchodu, jak delší dobu plánoval.

Lze se dopátrat kdy, a především z jakého důvodu zvýšený mediální zájem odstartoval? Alespoň částečně možná ano. Podle kuloárních informací se vše časově shoduje s jedinou událostí. Zájem měl údajně přijít těsně poté, co Šlechtová absolvovala setkání s prezidentem Zemanem v Lánech a zároveň poté, co sociální demokraté poprvé ukončili jednání s hnutím ANO o vládě.

Jednalo se o období, kdy premiér Babiš byl nucen hledat další řešení (třeba v podobě, byť krátkodobého, uvažování o podpoře vlády ze strany Okamurovy SPD) a nebyla jistota, že vláda s důvěrou skutečně vznikne a zároveň nebylo zcela jisté, jestli šéfem kabinetu bude Andrej Babiš jmenován i podruhé, jak měl původně od Miloše Zemana přislíbeno. Jedná se však o spekulace kolující v politickém zákulusí, které smysl dávat mohou, ale nemusí.

Tlaky na šéfku obrany jsou ale znát i z dalších stran. Důvod? Nemalou zlost vůči Karle Šlechtové paradoxně podle důvěryhodného zdroje PL způsobilo to, co ministryně neudělala. „Zaslechl jsem, že mírně řečeno značné rozzuření v jistých kruzích vyvolal výběr nového NGŠ (náčelníka generálního štábu, pozn. red.). Když ministryně zvolila Opatu, který je všeobecně uznávaný, nikdo proti tomu nemohl ceknout. To byl ten problém. Mysleli si, že její volba padne na někoho jiného a vznikne tím příležitost útočit ve smyslu, že měla vybrat Opatu a tím, že zvolila někoho jiného, jen dokázala, jak armádě nerozumí. Jenže se stal pravý opak a ukázala, že moc dobře ví, co dělá,“ dodal nám zdroj z okolí ministerstva obrany. 

„Nezapomeňte, že ve hře jsou zakázky za desítky miliard, o které se pere až příliš dodavatelů. Nic nového, tohle je problém starý jako ministerstvo obrany samo,“ dostalo se nám od našeho zdroje odpovědi na dotaz, proč by si někdo přál uměle vytvářet terče k možné kritice konkrétního ministra.

K tomu stačí připomenout slova, která vyšla v aktuálním vydání časopisu Týden, že Šlechtová byla za pár měsíců ve funkci vícekrát mezi vojáky po celé republice i v zahraničí, než Martin Stropnický za celé čtyři roky. 

Nicméně ještě zpátky ke generálu Opatovi. Ten se nedávno vrátil z vrcholné schůzky v rámci NATO a podle zdrojů PL si západní šéfové ministerstev obrany Karlu Šlechtovou pochvalují. Konkrétně jde třeba o Kanadu nebo Německo a další významné spojence. Přitom prý nejde o žádné šokující zjištění. Jak nám bylo řečeno, stačilo by, aby se novináři o tento typ akcí více zajímali nebo z nich přinášeli reportáže, a západních politiků a vojáků se ptali.

O podobném hodnocení, byť naopak zevnitř české armády, jsme psali už dříve: „Na své straně ve svém přístupu k řízení resortu má i většinu řadových vojáků. Tedy aspoň soudě podle posledních několika desítek veřejných akcí, výjezdů nebo setkání s vojáky po jejich návratu z misí. Shrneme-li stručně dojmy českých vojáků z ministryně Šlechtové, jak si je členové Armády ČR sdělovali mezi sebou na akcích v posledních pár měsících, jasně převažuje nadšení z akčního přístupu a řešení problémů, na které se celé roky nikdo nepodíval. Od vojáků lze rovněž často zaslechnout, že si pochvalují Šlechtové přístup, která se o problematiku zajímá velmi zevrubně, klade detailní otázky a přímo komunikuje i s řadovými vojáky“ (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…