Pane prezidente, co ti naši žoldnéři v Afghánistánu, ptal se čtenář. Ani nechtějte vědět, jak ho Zeman utřel

08.08.2014 13:15

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman opět zodpovídal dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. V reakcích na čtenářské otázky znovu zkritizoval sankce proti Rusku nebo vyslovil nesouhlas s plošným zákazem kouření v restauracích. Velmi ostře pak hlava státu odpověděla čtenáři, který padlé vojáky z Afghánistánu označil za žoldnéře.

 Pane prezidente, co ti naši žoldnéři v Afghánistánu, ptal se čtenář. Ani nechtějte vědět, jak ho Zeman utřel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

„Pane prezidente, jaká je vaše prognóza dopadu sankcí z obou stran (EU-Západu vůči Rusku a naopak) a myslíte, že je na nich aspoň něco pozitivního a situaci pomohou řešit?“ ptala se prezidenta republiky čtenářka Jana.

Miloš Zeman v odpovědi zopakoval svůj dlouhodobý postoj. „Na sankcích nevidím naprosto nic pozitivního a mnohokrát jsem se k tomu již veřejně vyjádřil. Jen politický analfabet by mohl očekávat, že Rusko neodpoví na sankce EU a Spojených států svými vlastními sankcemi,“ konstatoval prezident Zeman.

Zákaz kouření? Podívejte, jak dopadla Amerika s prohibicí

Jedním z témat byla i plánovaná novela zákona, která by plošně zakázala kouření ve všech restauracích. „Nepředpokládám, že byste zákon o plošném zákazu kouření v restauracích vetoval, ale co na něj jako vášnivý kuřák říkáte? Pomůže to něčemu nebo někomu?“ zněla otázka na hlavu státu.

„Nemyslím, že to pomůže. Podobně jako Americe nepomohla prohibice, kterou nakonec musela zrušit. Za optimální pokládám, jsou-li v restauracích dvě místnosti. Jedna pro kuřáky, druhá pro nekuřáky a každý si může vybrat, kam chce jít. Máte ale pravdu, že zákon vetovat nebudu,“ potvrdil Miloš Zeman.

Nepřál bych vám raketu vypálenou Hamásem...

Dalšího ze čtenářů zajímal názor prezidenta republiky na odvetné vojenské operace státu Izrael v Gaze. Prezident se prý jinak vyjadřuje ke všemu, ale k „řádění izraelské armády“ mlčí. „Nejste informovaný, protože jsem se vyjádřil již mnohokrát, a pro vás osobně se vyjádřím ještě jednou. Nepřál bych vám, aby vám spadla na hlavu raketa vypálená Hamásem,“ sdělil výstižně prezident Zeman.

Nebylo by pro rychlejší stavby dálnic lepší zvednout cenu dálničních známek? Tak zněl další z dotazů, který Miloš Zeman zodpověděl během své dovolené v Lánech. „Stavby dálnic jsou tak nákladné, že zvýšení ceny známek by jejich stavbu nějak podstatně neurychlilo. Problém je v tom, že dálnice jsou jednak předražené, jednak není hotová projektová příprava a výkup pozemků,“ uvedl.

Položte prostřednictvím ParlamentníchListů.cz i vy dotaz prezidentu České republiky:

Jiná z řady zodpovězených otázek zněla, jak se pozná, že stát je suverénní. „Suverenita znamená, že o podstatných náležitostech rozhodují občané dané země, a nikoli cizí vojska,“ definoval prezident.

Miloš Zeman reagoval také na záležitosti týkající se stylu oblékání jeho a první dámy. „Zajímalo by mne, jestli máte pro sebe a svoji paní někoho, kdo dbá na vaše oblékání. Mrzí mne, že Vaši paní neustále v novinách kritizují za styl. Vím totiž, že kdyby paní Ivanka nebyla taková, jaká je, nebyl by jí nic platný ani jakýkoliv styl. Mně se líbí, je skromná a vnitřně krásná, a tak na pomluvy v tisku obvykle reaguji podrážděně. Přesto si myslím, že by si paní Ivanka zasloužila větší úctu. Přeji Vám, aby se Vám dařilo,“ napsala hlavě českého státu čtenářka ParlamentníchListů.cz Jana Berková.

„Děkuji jménem své ženy za sympatie, které vůči ní vyjadřujete. Nemám žádného speciálního poradce na oblékání, až se rozhodnu kandidovat na manekýna roku, určitě si nějakého takového poradce pořídím,“ odpověděl prezident Miloš Zeman.

Velmi ostré reakce se však dočkal čtenář, který označil padlé české vojáky v Afghánistánu za žoldnéře. „Pane prezidente, reaguji na Vaše vyjádření stran Afghánistánu. Chci se zeptat: Soudíte, že životy afghánských civilistů či vojáků mají menší cenu než životy českých žoldnéřů?“ zněla otázka.

„Zaprvé to nejsou žoldnéři. Zadruhé bojují za to, aby například Vás nevyhodil příslušník teroristické bojůvky Al-Káidy do povětří, i když si myslím, že ve vašem případě by to žádná velká škoda nebyla, protože nazývat padlé hrdiny žoldáky je svinstvo,“ vzkázal nekompromisně prezident republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…