Ač je Miloš Zeman pod palbou novin za „kundu, kurvy a hovno“, pracuje dál. Například vám odpověděl na dotazy

04.11.2014 12:01

Prezident Miloš Zeman opět po čase odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zeman například uvedl, že je proti elektronickému hlasování ve volbách, jak to navrhují někteří poslanci KDU-ČSL. Prezident také znovu zopakoval svoji podporu pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín nebo Dukovany, zájem o účast na dostavbě ze strany čínských investorů prý navíc potvrdil prezident Číny Si Ťin-pching.

Ač je Miloš Zeman pod palbou novin za „kundu, kurvy a hovno“, pracuje dál. Například vám odpověděl na dotazy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s ministrem Janem Mládkem při státní návštěvě Číny

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

„Jaký máte názor na dostavbu JE Temelín? Zdali je to nutností a jak moc s touto variantou počítá nová energetická koncepce. Zároveň připojuji dotaz ohledně výběrového řízení. Mají z něj být vyřazeny, vzhledem k chování Ruska v posledních dnech, ruské firmy, nebo by tak důležitá státní zakázka měla být zcela odpolitizována?“ ptal se čtenář ParlamentníchListů.cz prezidenta republiky.

Miloš Zeman v reakci na dotaz zopakoval svůj konzistentní postoj a dodal nový poznatek ze své nedávné návštěvy Čínské lidové republiky.

„Podporuji dostavbu Temelína, ale také dostavbu Dukovan. Žádná z firem by neměla být vyřazována, naopak některé by měly být zařazeny nově, ať už je to francouzská Areva, jihokorejské KEPCO a v poslední době projevili zájem i čínští investoři, jak mi řekl čínský prezident při mé návštěvě Číny,“ uvedl Zeman.

Položte i vy dotaz prezidentu republiky:

Dalšího z tazatelů zajímalo, zda je reálné, aby v Česku v horizontu zhruba deseti let jezdily vlaky na úrovni francouzské TGV. „Závisí to především na tom, jestli z Prahy pojedou dál, a to nikoli pouze do Brna, ale do Bratislavy, Budapešti, Bělehradu a Bukurešti. TGV má smysl pouze jako transevropská dopravní síť, nikoli jako lokální síť uvnitř České republiky,“ konstatoval prezident republiky.

Otázka na zcela jiné téma přišla od čtenářky žijící mimo hranice našeho státu. „Žádná země nemá kopírovat zahraniční vzory, ať už pozitivní, nebo negativní a má hledat svoji vlastní cestu dějinami,“ odpověděl Miloš Zeman na dotaz, zda by se Česká republika neměla inspirovat Maďarskem, protože prý Maďaři byli vždy před námi napřed.

Nedávno se ve sněmovně diskutovalo o možnosti zavést elektronické hlasování ve volbách, s čímž přišli lidovečtí poslanci. KDU-ČSL by to navíc ráda zrealizovala už od roku 2017. Podle poslance Ivana Gabala odpovídá elektronické hlasování realitě 21. století.

Prezident v tom ale vidí velký problém. „Jsem zásadně proti. Dovedu si představit, že za dědečkem nebo babičkou stojí jeho rodina a kontrolují, jak dědeček nebo babička hlasuje. Elektronické hlasování popírá princip tajného hlasování,“ vysvětlil Miloš Zeman.

„Proč nyní kritizujete politické náměstky, když to byl původně váš nápad? Není to pokrytecké?“ tázal se prezidenta další ze čtenářů ohledně zákona, který po Zemanově vetu přehlasovala Poslanecká sněmovna.

„Tak zaprvé to nikdy nebyl můj nápad, byl to nápad Vladimíra Špidly. Já jsem s ním nesouhlasil již tehdy a nesouhlasím s ním ani dnes,“ reagoval prezident republiky.

Stojí za připomenutí, že právě kvůli podobnému tvrzení se Miloš Zeman ostře vymezil vůči moderátorovi ČT Václavu Moravcovi, který ve vysílání svého pořadu uvedl, že Zeman už coby premiér politické náměstky prosazoval. To prezident ostře odmítl a řekl, že už do Otázek Václava Moravce nikdy nepřijde. V nedělním živém vysílání rozhlasového pořadu Hovory z Lán pak podotkl, že nemůže reagovat na to, co v OVM zaznělo, protože tento pořad nesleduje.

Služební zákon, který původně prezident Zeman vetoval právě kvůli existenci paragrafu s politickými náměstky, přehlasovali poslanci v době, kdy byl prezident na státní návštěvě Číny. Jak už dříve prezident avizoval, hodlá zákon prostřednictvím ústavní stížnosti podat k přezkoumání Ústavnímu soudu. Čeká se však, až norma vyjde ve Sbírce zákonů.

Prezident Miloš Zeman odpovídá na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz pravidelně už od doby svého nástupu na Pražský hrad. V rámci prezidentova profilu právě v ParlamentníchListech.cz má možnost hlavě státu položit dotaz každý registrovaný čtenář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…