Analytička překvapuje: Klidně může přijít pravicová vláda

09.09.2013 6:43

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše rozjelo předvolební kampaň. Samo sebe označuje jako středopravý subjekt a odmítá spolupráci s komunisty. I díky tomu někteří pozorovatelé naznačují možnost povolební renesance pravicové vlády s účastí TOP 09 a právě ANO. Podle politické analytičky Veroniky Sušové-Salminen by se to mohlo povést i díky zběhnutí bývalých voličů ODS právě k Babišovi.

Analytička překvapuje: Klidně může přijít pravicová vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Středopravicové hnutí ANO, které založil a vede Andrej Babiš, deklaruje nezájem o možnou povolební spolupráci s levicí, především s KSČM. Může díky tomu posbírat množství hlasů takzvaného "měkkého obalu" ODS? Tedy voličů, kteří nejsou přímo pravověrnými pravičáky a Václav Klaus není zrovna jejich idolem?

Přeběhnutí této části voličského elektorátu by hnutí ANO mohlo pomoci k dvojcifernému procentuálnímu zisku ve volbách. Souběžně s tím se objevují úvahy, že by se Andreji Babišovi nemuselo příčit uzavřít koalici s TOP 09, KDU-ČSL či klidně i ODS.

Ačkoliv v začátku volební kampaně Babišovo hnutí ke své středopravicové orientaci jedním dechem dodává, že se zkompromitovanými současnými politiky, například se Schwarzenbergem a Kalouskem, se mu do koalice nechce... Stejně tak představitelé ODS a TOP 09 mají v čase předvolebního kvasu pro Babišovo ANO většinou jen slova despektu či dokonce posměchu.

"My jsme středopraví, to znamená, že míříme na zklamané voliče ODS, TOP 09 nebo VV. Ale také na voliče, kteří mají plné zuby stále těch stejných tváří, které tady třiadvacet let něco vykládají. Ti lidé už by měli jít do důchodu a přenechat to novým osobnostem, které tam nejdou zbohatnout a které už za sebou něco mají, něco dokázaly," řekl Andrej Babiš pro iDnes.cz.

Trojka pražské kandidátky ANO, profesor Jiří Zlatuška, ho ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz doplnil: "Ta charakterizace ‚středopravá‘ mi přijde jako adekvátní, ale na tyhle termíny si sám moc nehraji."

Spolupráci s Babišem nevyloučil ani kníže

Scénář případné povolební spolupráce s "babišovci" v pátečním vyjádření pro ParlamentníListy.cz vyloženě nevyloučil ani sám šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a někteří další bývalí poslanci TOP 09. "Mě nezajímá, jak se deklarují, ale jak se budou chovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz první muž TOP 09 na dotaz, co říká Babišově deklaraci středopravé orientace.

Oslovení lídři ANO během zahájení volební kampaně na otázku, zda si dovedou představit svou účast ve vládě po boku Schwarzenberga s Kalouskem, reagovali vlažně. Jejich vyjádření nicméně zrnko pochybností mohlo zanechat.

„Tak já si to představit nedovedu. Kdybychom od voličů získali takovou sílu, že bychom měli mít vliv na vládu, tak bychom požadovali klíčová ministerstva, zejména Ministerstvo financí. Takže kdyby ho pro sebe chtěl Kalousek, tak by neuspěl. Programově jsou nám nejbližší středopravé strany ODS a TOP 09, ale záleží, jací kandidáti se tam dostanou,“ reagoval zase pro server ParlamentníListy.cz Martin Komárek z hnutí ANO (více ZDE).

„V České republice si lze představit v politice úplně všechno. Prognózy se často liší, takže z nich se v tuto chvíli nedá nic usuzovat. Neděláme si iluze, že voliči vymění všechny politiky. To asi není reálné, i když by to určitě potřeba bylo. Aby ti, kteří už tam jsou tak dlouho, odešli a nechali prostor dalším. Ale bude záležet na tom, jak budou rozdány karty od voličů. A teprve z toho se pak dá usuzovat, jak dál," doplnila ho první místopředsedkyně Babišova hnutí a volební lídryně pro Vysočinu Věra Jourová.

Podle politické analytičky Veroniky Sušové-Salminen by Babišovo hnutí mohlo oslovit pravicově orientované voliče, kteří podlehnou dojmu, že musí ‚zabránit vládě levice‘ (tedy výměně ve vládě) a přitom chtějí mít pocit, že volili alternativu k bývalé koalici.

Neodpovědnost za špatná rozhodnutí

„Myslím, že by mohl oslovit i některé voliče TOP 09. Poslední vyjádření Babišova ANO, že nebudou pro rozdíly v programu spolupracovat po volbách s levicí, má být podle mě jasným signálem pro takto vyhraněné voliče,“ míní Sušová-Salminen.

Problém je ale prý skrytý v tom, že potom to znamená, že ANO vidí jako svoje potenciální koaliční partnery nejen například KDU-ČSL, ale i vyloženě pravicové strany, tedy ODS a TOP 09. „Deklarace nespolupráce s levicí v důsledku znamená, že by hlas pro ANO byl v důsledku hlasem pro návrat obou/jedné z těchto stran k moci a hlas pro další nevyvození důsledků ze selhání minulé vládní koalice. To by byla pro českou demokracii špatná zpráva, protože jeden z velkých neduhů je neodpovědnost za špatná politická rozhodnutí. Z mého hlediska se tím podemílá pozice ANO jako ‚alternativy‘ a dělá to z něj spíš trojského koně TOP 09, popř. ODS,“ pokračuje analytička. 

„Na druhou stranu je možné, že se jedná o předvolební slib či kalkulaci a že situace po volbách bude jiná. Mohlo by to být i tak, že ANO pochopí svojí roli jako středovou alternativu a bude spolupracovat s ČSSD. To by mnohem více odpovídalo logice proklamované ‚alternativy‘ alespoň ve smyslu výměny u vlády. Všechno bude záležet na celkové konstelaci hlasů a na flexibilitě politiků, i na jejich schopnosti najít kompromis, vést dialog a pochopit, kdy je a kdy není čas na ideologickou zaslepenost,“ myslí si.

ANO může dostat i 12 procent…

Veronika Sušová-Salminen odhaduje, že ANO by mohlo získat kolem dvanácti procent. „Ale třeba u prezidentských voleb jsme viděli, jak moc záleželo na kampani a na jednotlivých výrocích. Brala bych to číslo velmi s rezervou. Půjde i o to, jak ANO zvládne kampaň a jak moc si voliči budou pamatovat zklamání z minulosti v podobě VV anebo zelených,“ připomíná.  

Případná koalice TOP 09, ANO a dalších stran by podle ní vedla k celkovému a konečnému odcizení velké části občanů od politiky a posílení frustrace.

„Jak jsem řekla, českou politiku trápí jako jeden z klíčových neduhů neodpovědnost za špatná politická rozhodnutí a absolutní nereflexe. Návrat TOP 09 (a ODS) by řada lidí vnímala jako signál, že opravdu nemůžou nic ovlivnit a že nemají vlastně žádný vliv.  Přitom například ve Finsku v minulých volbách v roce 2011 ztratila vládní Strana středu (Keskusta) 7,3 %  ve srovnání s předchozími volbami. I když měla stále koaliční potenciál, rozhodla se jít sama, dobrovolně, do opozice. Její lídři si tento neúspěch vyložili jako verdikt k jejich vládnutí (po dvě období měla Keskusta premiérské křeslo) a přijali za něj odpovědnost. ODS v roce 2010 ztratila celkem 15 % hlasů, a přesto šla do vlády,“ srovnává analytička s Finskem, kde trvale pobývá.

Voliči je nezajímají. Čeští politici touží po moci

Podstatné prý je, že to není jenom o výsledcích, ale také o tom, jak s nimi politici naloží a jak je pochopí ve vztahu ke svým voličům. „Jinými slovy, zdá se, že české politiky to, co jim volič sděluje, prostě nezajímá. Berou ho čistě utilitárně jako vstupenku k moci,“ říká přímo.

„Z hlediska vývoje v případě, že by se politici TOP 09 vrátili k moci, bych nebyla optimistická. To, co umí, už lidem předvedli a bohužel to bylo velmi amatérské,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz Veronika Sušová-Salminen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…