Babiš pro PL o útoku teroristy v Nice: Jsem v šoku. Byla tam moje rodina. Je to tam šílené. Muslimové se fanatizují a jsou zde tisíce možných teroristů. Lidé mají strach

15.07.2016 9:30

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k teroristickému útoku ve francouzském Nice, kde pravděpodobný muslimský terorista zavraždil kamionem více než 80 lidí. Dle agentury AFP šlo o muže tuniského původu a křičel prý Allahu Akbar – je podezření, že šlo o muslima napojeného na Islámský stát.

Babiš pro PL o útoku teroristy v Nice: Jsem v šoku. Byla tam moje rodina. Je to tam šílené. Muslimové se fanatizují a jsou zde tisíce možných teroristů. Lidé mají strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Andrej Babiš je v šoku, protože ještě včera byla v Nice jeho rodina. Ministr má k Francii blízko a umí dobře francouzsky. „Je to šílená tragédie, která poškodí celý region. Je to turistické centrum. Shodou okolností tam byla včera odpoledne moje rodina. Takže jsem z toho v šoku. Je vidět, že Francie s terorismem systematicky nebojuje, když zrovna včera pan prezident Hollande prohlásil, že končí výjimečný stav. Francie má dlouhodobě problém. V minulosti se dokonce nesmělo používat slovo Arab. To je pokrytectví a přehlížení muslimů, kteří se radikalizují. Pokud jsou odhady, že ve Francii je potenciálních teroristů 10 tisíc, tak má mít policie tyto lidi v hledáčku a zabránit takovým tragédiím. Je to tam šílené. Nerozumím tomu, že trvalo vůbec 20 minut, než dorazili hasiči. Už s ohledem, že se to stalo v den největšího francouzského svátku, tak se dalo předpokládat, že může dojít k nějakému teroristickému útoku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Babiš.

„Zase se na to zapomene a budou spát dál“

„Pokud ve Francii dělali manévry při mistrovství Evropy ve fotbale, tak proč ne právě teď? Je to nepřijatelné. Zase to dopadne tak, že se na to zase zapomene a zase budou spát dál. Je ale třeba systematická práce. Radikalizace mezi těmito lidmi je jasná. Je to boj a hledání jehly v kupce sena. Ale ten stát to musí zařídit, jinak na to doplatí,“ dodal Babiš.

Podle Babiše v tuto chvíli není přímé ohrožení pro Českou republiku, protože tu nemáme velkou muslimskou komunitu. „My musíme velice pečlivě dělat přistěhovaleckou politiku, abychom exaktně věděli, kdo k nám přichází, co tady dělá a tak dále. Toto byl čin zfanatizovaného muslima, určitě to nebyl organizovaný teroristický čin Islámského státu, který mívá jiný rukopis. Jsou tady miliony muslimů a tisíce potenciálních teroristů. To je právě ta šílená situace Evropy a hlavně Francie a zemí, kde tyto komunity žijí,“ řekl Babiš.

Dle ministra není třeba varovat české turisty, protože lidé se informují v médiích a mají vlastní rozum. „Lidé čtou média a ví, co se stalo v Turecku, v Tunisku a tak dále. Takže lidé mění své destinace a jezdí více na Slovensko, do Chorvatska, zůstávají doma. Je samozřejmé, že lidi mají strach, když vidí, co se děje. Na to ale nepotřebují nějakého moudrého politika, aby jim dával rady. Na to přijdou sami. Když slyším pana prezidenta Hollanda, který včera zrušil výjimečný stav, a pak se tohle stane, tak to je neuvěřitelné,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.    

Nákladní auto vjelo ve čtvrtek večer do davu lidí v jihofrancouzské Nice ve chvíli, kdy lidé oslavovali státní svátek, výročí pádu Bastily. Na místě zůstalo nejméně 84 mrtvých a 100 zraněných, z nichž několik je v kritickém stavu. Šéf místní samosprávy Christian Estrosi uvedl, že vůz byl naložen granáty a zbraněmi. Podle úřadů šlo o dobře připravený útok. Prezident François Hollande se vrátil ze soukromé návštěvy Avignonu do Paříže a svolal jednání krizového štábu.

Dle Novinek.cz agentura AFP napsala s odkazem na policejní zdroje, že se ve voze nalezly doklady – řidičem měl být 31letý Francouz tuniského původu. Expert na bezpečnost Afzal Ashraf se domnívá, že za útokem mohou stát radikálové z Islámského státu, řekl to televizi Sky News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…