Bělobrádek: Bledý Nečas v Bruselu, který neví, co se děje. Nekompetentní

27.05.2012 9:50

O aktivitě úředníka Leo Steinera jsme mnoho nevěděli, reaguje lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na aktuální kauzu týkající se Regionálního operačního programu Severozápad. Na víkendové programové konferenci lidovců se problematika korupce řešila samozřejmě mnohem intenzivněji i s ohledem na dění okolo středočeského hejtmana Davida Ratha.

Bělobrádek: Bledý Nečas v Bruselu, který neví, co se děje. Nekompetentní
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

ČSSD nemá v posledních dnech snadný život. Poté, co protikorupční policie chytla doslova za ruku jejího středočeského hejtmana se sedmi miliony úplatku, míří pozornost na další, tentokrát Ústecký kraj. Hejtmanka Jana Vaňhová údajně spolu s ostatními politiky řídícími Regionální operační program Severozápad podle ředitele jednoho z odborů, Leo Steinera, protěžovala spřátelené firmy a instituce, které tak měly značné příjmy z evropských peněz.

Zatímco lidé z ústecké socdem nemají pro Steinerův postup slova (úředník napřed na jednání s kolegy uvedl, že se peníze rozdělovaly netransparentně a že on spolupracuje na věci s policií a následně uspořádal prezentaci před novináři), lídr lidovců si nemůže vynachválit, že je Steiner jejich a dokonce kandiduje za hnutí PRO kraj.

Tušil jsem, že Steiner něco chystá

"Ukazuje se, že v našich řadách se najdou odvážní lidé, kteří neváhají vystoupit s takovými informacemi. Konečně Jan Bartošek (místopředseda lidovců, pozn. red.) upozornil na to, co se děje na MPSV a zřejmě jde o systém, který bude fungovat i na jiných místech státní správy. Není to u lidovců nic nového, budeme v tom pokračovat a tvrdým způsobem upozorňovat veřejnost, že je zde strana, která dokáže ty věci řešit a nejen si je lepit na plakáty," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek.

O záměru šéfa krajské buňky lidovců na Ústecku ale Bělobrádek údajně mnoho nevěděl. "Když jsme se s panem Steinerem bavili, naznačil, že něco takového chystá. Rozsah ani podobu jeho vystoupení jsem ale neznal, je totiž logické, že s detaily nikoho neseznamoval. Věděl jsem, jaké má zaměstnání, takže jsem to mohl alespoň tušit," tvrdí lidovecký předseda a vyvrací tak informace, podle nichž jde čistě o politický boj. V tom duchu se ostatně pro ParlamentníListy.cz vyjádřili i významní členové ČSSD a ODS v kraji.

"V České republice zřejmě může každý neprávem, lživě a bez důkazů kohokoli obvinit. Stačí se přitom tvářit jako bojovník proti údajnému zneužívání evropských dotací. Manipulace s českou veřejností lživými obviněními pana Leo Steinera dosáhla svého vrcholu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz hejtmanka Jana Vaňhová (detailně k celé kauze ZDE).

A například člena krajského výkonného výboru ČSSD Romana Housku prý štve, když se hrají podpásové hry. Vychází z toho, že z Bruselu přišlo hodnocení dotačních programů v regionu, které prý byly až na administrativní chyby v pořádku. "Proto naši političtí konkurenti vytáhli kartu pana Steinera, který dělal na ROP jen tři měsíce a za úkol měl jen sbírat body proti politickým soupeřům. Jeho protikorupční nadšení tak má podle mě trochu hořký nádech," říká Houska. Těší se prý, až bude moci po volbách sledovat další Steinerovu profesní dráhu. "U koho asi zakotví? U pana Babiše nebo u jiného z velkých podnikatelů ve vysoké manažerské či dokonce ředitelské funkci," ptá se Houska. Podle krajského lídra ODS Jana Kubaty je pak případ zbytečné komentovat v momentě, kdy se podobně postupující úředník vyskytuje na jakékoliv kandidátce.

Kdo zaplatí chybějící dotace? Ti, kteří nestihnou utéct

Podle Bělobrádka se Česko pomalu dostává do situace, kdy mohou velice brzo v rozpočtu chybět desítky miliard a schodek tak bude až šestiprocentní. Vzhledem k tomu, že naše vláda dokáže řešit zadlužení země pouze škrty a zvyšováním daní, je otázka, kdo to zaplatí. Budou to opět lidé, kteří před daněmi nemohou utéct do daňových rájů," klade kabinetu otázku lidovecký předseda. Situace je prý vážná a ministr financí Miroslav Kalousek by měl začít urychleně něco dělat. Vláda prý už měla na přípravu opatření proti zneužívání eurodotací dost času, minimálně pak po prvních varovných zprávách z Bruselu počátkem tohoto roku. "Premiér v Bruselu, který je bledý a neví, co se děje, to je ukázka nekompetentnosti," říká Bělobrádek.

Šéf strany, která podle průzkumů pomalu, ale jistě opět míří do sněmovních lavic, se zároveň trochu obává odlivu voličů od ČSSD, na který upozornily sobotní Lidové noviny. Socdem prý ztrácí voliče kvůli kauze Rath, kam ale tito voliči půjdou je celkem vážná otázka. "My bychom pro ně chtěli být určitou alternativou, kterou mohou volit, ale obávám se, že tito nespokojenín občané nezamíří jen ke stále posilujícím komunistům, ale i k podstatně extremističtějším stranám," varuje lídr lidovců.

KDU-ČSL dala svou jasnou pozici a plán bojovat s korupcí jasně najevo i na sobotní programové konferenci. Do paláce Charitas dorazily všechny tři mediální hvězdy protikorupčního boje, které KDU pozvala. Kromě úředníka Ministerstva vnitra Ondřeje Závodského přišel i Libor Michálek, známý nečekaným ukončením ministerské kariéry místopředsedy ODS Pavla Drobila. Místopředseda KDU Jan Bartošek prozměnu tlačí na Ministerstvo práce a sociálních věcí v otázce tendru na informační systém výplaty sociálních dávek, který na úřadech způsobil po jistou dobu nedostupnost dávek pro potřebné.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…