Bělobrádek věří, že se opět stane šéfem KDU-ČSL. Kdyby to nešlo, zatlačí prý USA a Marťani

22.12.2014 18:30

Z PROFILŮ Předseda křesťanské lidové strany Pavel Bělobrádek dnes opět zodpověděl řadu dotazů, které mu na jeho profilu na webu ParlamentníListy.cz zanechali jeho čtenáři. Odpověděl na tradiční otázky týkající se církevních restitucí, ale i na to, zda by mělo být referendum o zavedení školného, zda se lidovecký odborník na zdravotnictví Ludvík Hovorka stane ministrem a nahradí tak stávajícího šéfa rezortu Svatopluka Němečka, nebo na to, jak obstojí sociální služby provozované charitou v konkurenci údajně levnějších a lepších sociálních služeb provozovaných obcemi a kraji.

Bělobrádek věří, že se opět stane šéfem KDU-ČSL. Kdyby to nešlo, zatlačí prý USA a Marťani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Jeden ze čtenářů v souvislosti s církevními restitucemi Bělobrádkovi připomněl, jak církev v minulosti k majetkům přišla. Poukázal na to, že církev se více než 500 let podílela na „robotě, chudobě, krutostech, represích, nevolnictví“, díky nimž „nabyla“ majetek. Upozornil také šéfa KDU-ČSL, že první rázný krok ve věci části církevního majetku udělal první prezident Československé republiky T. G. Masaryk. Bělobrádek ale argumentoval tím, že mnoho darů obdržela církev od panovníků, od šlechty, ale i od samotných občanů. Zároveň naznačil, že některé kroky, které panovníci učinili ve snaze omezit církevní moc, se neosvědčili. V této souvislosti zmínil císaře Josefa II. „Církev o majetek přišla historicky mnohokrát, ale její pravý poklad jsou chudí,“ dodal Bělobrádek na toto téma.

Ideu občanské společnosti podporuji, bezhlavou přímou demokracii ne

Kristýna Kronďáková se Bělobrádka zeptala, zda podporuje ideu občanské společnosti. Zajímalo ji, co udělá pro větší zapojení lidí do veřejného života. A navrhla začít referendem o konkrétních věcech, například o školném. Politik uznal, že občanská společnost je nesmírně důležitá. „Nelze ji vynutit, ale lze jí pomoci vytvořením podmínek,“ uvedl a naznačil, že referendum o školném by neprosazoval, když podotkl, že není příznivcem „bezhlavé přímé demokracie“.

O tom, že církev musí kvůli restitucím přistoupit k restrukturalizaci, nic nevím

Další čtenářku zajímalo, jak Bělobrádek prožije vánoční svátky. „Budu konečně s rodinou, na Silvestra pojedeme k bratrovi na chalupu do Orlických hor,“ odpověděl lidovecký lídr.

Odpověděl i dalšímu tazateli, který má informace o tom, že katolická církev kvůli restitucím musí přistoupit k restrukturalizaci. Proto jej zajímalo, zda má o tom Bělobrádek nějaké informace. Stranický šéf přiznal, že o tom nic neví. Čtenáři doporučil, aby se s dotazem obrátil na Českou biskupskou konferenci.

Bělobrádek reagoval i na poznámku čtenáře, který jej upozornil na to, že i sociální služby provozované Charitou jsou financovány z plateb od klientů, z dotací státu, krajů a obcí. „Vím to, také vím, že část těchto služeb financuje Charita ze svého,“ reagoval Bělobrádek.

Hovorka místo Němečka? Je to kachna

Čtenářka, která se podepsala jako G. Krpačová se svěřila s tím, že zaznamenala spekulace o tom, že by stávajícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) mohl nahradit bývalý lidovecký posanec Ludvík Hovorka. Krpačovou zajímalo, zda by se tak skutečně mohlo stát. „Je to kachna. Nevidím to vůbec reálně,“ odpověděl Bělobrádek.

Muslimské šátky mi nevadí. Radikální sekularismus, radikální multikulturalismus a radikální islám ano

Neobával se reagovat ani na otázku čtenáře, který naznačil, že má obavy z šíření islámu, a proto se lidoveckého šéfa zeptal, zda mu skutečně nevadí muslimské šátky. Poukázal na to, že v Bruselu kvůli ohledům na muslimy už nemají ani vánoční strom. „Přijde Vám to v pořádku?“ zeptal se čtenář, který jinak Bělobrádka pochválil za to, že odpovídá na všechny dotazy a označil jej spolu s Josefem Luxem za nejlepšího předsedu KDU-ČSL, kterého kdy strana měla.

Bělobrádek se svěřil s tím, že mu muslimské šátky nevadí. „Stejně jako jarmulky, hinduistické pokrývky hlavy,“ uvedl čtenáři ParlamentníchListů.cz s tím, že mu naopak vadí radikální sekularismus, radikální multikulturalismus, rasismus, šovinismus a radikální islám, fundamentalismus a demagogie.

Obstojí Charita v konkurenci? Předpokládám, že to zvládne

„Nemáte obavy z toho, že sociální služby poskytované příspěvkovými organizacemi měst a obcí kvalitou a nízkou cenou za služby vytlačí Charitu, jejíž služby patří k nejdražším i pro stát?“ zněla další otázka. Tázající tvrdil, že tuto skutečnost jednoznačně prokazují průzkumy v této oblasti a data k dotačním žádostem na MPSV. Bělobrádek přiznal, že něco takového je možné. „Ale s tím si zřizovatelé musejí poradit. Jinde ve světě se to nestalo, předpokládám, že to zvládnou i u nás,“ vyjádřil důvěru ve schopnost manažerů Charity.

Bělobrádek odpověděl i čtenáři, který se pozastavil nad tím, že peníze z církevních restitucí jdou na hospice, církevní školy apod. „Nemyslíte, že by bylo daleko účinnější, kdyby stát posílal zmíněné obnosy na místa určení sám a ne oklikou přes církev, kde se ona suma značně zeštíhlí?“ zeptal se další čtenář ParlamentníchListů.cz. „Myslím, že ne. Myslím, že je správné, aby si každý o svých penězích rozhodoval sám. Stát má dostat daně a ne disponovat naším majetkem,“ uvedl politik.

Neváhal a odpověděl i na poněkud provokativní otázku. „Myslíte, že obhájíte funkci proti (asi zatím US čipem neřízenému) panu Jurečkovi?“ Bělobrádek uvedl, že o tom, kdo povede lidovce v dalším období, rozhodnou delegáti. „Věřím si. Když tak zatlačí USA a Marťani :-),“ dodal závěrem v lehké nadsázce.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Položit dotaz - nejen - Pavlu Bělobrádkovi můžete na oficiálních profilech politiků na ParlamentníchListech.cz

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…