"Na tomto mém stanovisku se nic nezměnilo. Do novely zákona o potravinách je nutné formou pozměňovacích návrhů zařadit ještě uvádění informace o hlavní složce potraviny i informace o subjektu, který potravinu vyrobil," uvedl Toman. Podobný názor prezentovala v polovině května také opoziční ČSSD s tím, že chce změny do zákona prosadit při jeho projednávání ve sněmovně.
Pozor na pultový prodej
Podle Tomana je požadavek, který se mu z pozice šéfa Potravinářské komory nepodařilo do velké novely zákona o potravinách prosadit, plně v souladu s tím, co po řadě potravinářských kauz požadují spotřebitelé v celé Evropské unii. Zákazníci podle něj chtějí detailní informace o nabízených potravinách včetně výrobce a složení výrobku.
Při pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. To je podle Tomana špatně. Potravináři proto chtějí již delší čas uzákonit povinnost uvádění podílu hlavní složky výrobku, kterou by například u masného výrobku mělo být maso.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: čtk, mp