Co zavedl Drábek, Nečas zruší. ČSSD ví, co je opravdu za plánem ODS

26.03.2013 12:35

Občanští demokraté drceni setrvalým poklesem volebních preferencí přišli čtrnáct měsíců před termínem řádných parlamentních voleb se zázračným elixírem. Tím má být dokument Agenda 2014 a ODS v něm představuje vše pěkné, co by pro občany této země mohla do voleb ještě udělat, a získat si tak zpět jejich přízeň, která jí umožňuje vládnout už od roku 2006.

Co zavedl Drábek, Nečas zruší. ČSSD ví, co je opravdu za plánem ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jedno líbivé heslo za druhým nabízí dokument Agenda 2014, který schválila výkonná rada ODS a který chce předložit ke schválení koaličním partnerům. ODS v dokumentu zformulovala priority, jež mají za cíl obnovit hospodářský růst, snížit nezaměstnanost a zvýšit reálné mzdy. Nejsilnější vládní strana chce prosadit snížení schodků veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP v letošním a příštím roce. Chce rovněž dva roky daňové stability, v nichž by se nezvyšovaly daně a odvody.

Pikantní přitom je, že v letošním roce se zvyšovaly, takže se tento požadavek může vztahovat k rokům 2014 a 2015, kdy už ODS vůbec nemusí být u moci. „To, že ODS přijde s tím, že už nebude v posledním roce dál zvyšovat daně, tak to by lidé museli být padlí na hlavu, aby jí tohle přičetli k dobru,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera s údivem, že strana, která se za Nečasovy vlády rok co rok podílela na zvyšování daní, považuje voliče za tak prostoduché.

V koaliční bitce o švarcsystém hájí ODS svou základnu

V dokumentu se ODS snaží zacílit na voliče z řad živnostníků a osob samostatně výdělečně činných. Pro drobné podnikatele proto navrhuje deregulační balíček se zrušením zbytečných regulací v oblasti statistiky, výkaznictví či zaměstnávání. Ráda by také zrušila šikanu zaměstnavatelů kvůli kontrolám švarcsystému, čímž by ale šla proti krokům koaličního partnera, tedy konkrétně exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09.

„Můj osobní názor je, že švarcsystém není dobrý v tom pojetí, jak je u nás nastaven. Ale především vládní koalice by si měla ujasnit, co vlastně chce. Nejdříve TOP 09 prosadí kontroly švarcsystému a ODS na druhou stranu to řeší tímto způsobem, protože chce nalákat živnostníky a získat tak jejich hlasy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Živnostníci konzumují veřejné služby a správu víc než zaměstnanci

Je evidentní, že ODS chce využít efekt výroku stínového ministra financí Jana Mládka, který na sjezdu ČSSD prohlásil, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se za slova stranického ekonomického experta omluvil, nicméně je zřejmé, že bude třeba jinak nastavit sociální systém i daňové zatížení OSVČ, což si třeba uvědomuje i TOP 09. Naopak pro ODS jsou živnostníci významnou voličskou základnou a nemíní o ně žádným ústupkem přijít.

„Není pravdou to, že živnostníci nebo OSVČ nepožadují po státu nic. Konzumují veřejné služby a také veřejnou a státní správu, a to v daleko větším měřítku než zaměstnanci. Viděl bych to tak, že to řešení musí být především spravedlivé s ohledem na ekonomickou situaci, kterou máme,“ říká Antonín Seďa s poukazem na to, že do poslanecké kanceláře mu chodí řada živnostníků nikoli ještě, že by si stěžovali na nízké důchody, ale na nízkou nemocenskou. Pokud se nic nezmění, tak se dříve nebo později nízké odvody živnostníků musí promítnout také do jejich nedostatečných penzí.

Diskutabilní recepty na snížení nezaměstnanosti

V dokumentu Agenda 2014 nezapomíná ODS ani na problém s vysokou nezaměstnaností. Hodlá proto prosadit slevy na pojistném u částečných úvazků, zavedení práce typu sdílené práce a práce na zavolanou. Zavést chce i daňové úlevy pro firmy, které budou minimálně jeden rok zaměstnávat člověka, který je evidován více než půl roku na úřadu práce.

„A co dělali těch osm let ve vládě? V roce 2010 slibovala ODS ve volbách skoro 200 tisíc nových pracovních míst. Kde jsou?“ připomíná pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, že ODS dva měsíce před posledními parlamentními volbami představila sadu opatření zlepšujících podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele a tvrdila, že tato opatření vytvoří za jeden rok prostor pro vznik až 170 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru.

Nelze věřit těm, kteří pro zaměstnání lidí osm let nic neudělali

„Ty pracovní štěky při nízkých mzdách v Česku nebudou fungovat,“ je senátor skeptický k částečným úvazkům. „Kdyby nezrušili programy pro podporu zaměstnanosti, které zavedla vláda ČSSD, nemuseli je dnes zavádět. Jako například zvýhodnění pro zaměstnavatele, když přijmou uchazeče o zaměstnání. Měli jsme obdobný program i pro regiony s nejvyšší nezaměstnaností. Tak by práce šla za lidmi do regionů,“ vysvětluje Zdeněk Škromach.

A tradičního rivala sociálních demokratů tepe za všechno, co v koaliční vládě umožnil TOP 09 zavést v rezortu práce a sociálních věcí. „ODS umí zavádět jen sKarty, DONEZ či veřejnou službu. Pokud možno práce zadarmo. To umí ODS. Nelze věřit těm, kteří pro zaměstnání lidí osm let nic neudělali,“ tvrdí  místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Občanští demokraté se snaží zacílit i na vysokoškoláky a slibují větší finanční podporu kvalitních vysokých škol. „To, co chtějí, nebo nechtějí dělat s českým školstvím mohli ukázat, když už jsou tolik let u vlády. Místo toho jsme jen viděli, že dále podfinancovávali už tak podfinancované české školství. Co se týká vysokých škol, tak tam neudělali téměř vůbec nic,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz stínový ministr školství a senátor ČSSD Marcel Chládek.

Za větší podporou kvalitních vysokých škol může být jen boj o voliče

„Současná vláda už dlouhodobě připravuje vysokoškolský zákon, který měl kvalitu vysokých škol řešit posílením vlivu akreditační komise. Doposud však koalice nebyla schopna uvést tento zákon v platnost. Takže si myslím, že to je pouhá proklamace bez nějakých dalších provázaných kroků a jenom takový zoufalý pokus ukázat, že nějakou alternativu ODS má. Ale kdyby ji opravdu měla, tak už ji mohla dávno během dvou volebních období realizovat,“ upozorňuje Marcel Chládek.

To, že ODS v oblasti školství vystrčila jako vývěsní štít „větší finanční podporu kvalitních vysokých škol“, svádí k podezření, že jediným motivem je ulovit voličské hlasy vysokoškoláků. „Z toho je vidět, že ODS nejde opravdu o školství jako takové, které je třeba řešit komplexně. Navíc i v oblasti vysokého školství naprosto v tichosti opustili školné nebo zápisné jako svou vlajkovou loď, protože viděli, že není vnímána pozitivně,“ připomíná senátor Marcel Chládek další důkaz o tom, že ODS dlouhodobě neví, co se školstvím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…