Další skandál ministerstva Válkové na obzoru? Prý chce zničit podnikatele, který se ničeho nedopustil. Tady jsou fakta

10.10.2014 17:55

ParlamentníListy.cz koncem srpna poukázaly na výrazné nesrovnalosti v kauze zateplení věznice v Bělušicích, kterou v České televizi medializovalo Ministerstvo spravedlnosti Heleny Válkové ve smyslu, že dodavatelská firma práci odflákla a vše se bude muset nejspíš udělat znovu. Všechno je ale nejspíš jinak. Dodavatelská firma se ničemu nebrání, resort spravedlnosti na přímé otázky redakce reagoval velmi vyhýbavě a otazníky nad skutečným pozadím kauzy nadále zůstávají.

Další skandál ministerstva Válkové na obzoru? Prý chce zničit podnikatele, který se ničeho nedopustil. Tady jsou fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

V kauze Bělušice jde o to, že Ministerstvo spravedlnosti, respektive Generální ředitelství Vězeňské služby ČR zadalo zakázku na zateplení objektů bělušické věznice. Soutěž vyhrála firma Vapes CE podnikatele Ladislava Čečotky z Horní Suché na Karvinsku.

Vzhledem k tomu, že od doby, kdy firma vyhrála výběrové řízení, do okamžiku podpisu smlouvy, uplynulo půl roku, firma Vapes CE mezitím získala i další zakázku a proto, aby byla schopna kapacitně zvládnout Bělušice, požádala Vězeňskou službu o možnost řešit provedení zakázky částečně subdodávkou. Vězeňská služba nic nenamítala. Na stavbě probíhaly pravidelné týdenní kontroly za účasti všech stran a z každé kontroly se pořizoval záznam. Ladislav Čečotka z firmy Vapes CE neviděl problém. Ale až do okamžiku, kdy Česká televize 18. srpna v pořadu Reportéři ČT odvysílala reportáž s názvem „Špatně zateplený chládek“ (více informací ZDE).

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že provedené zateplení má celou řadu chyb, vad a poškození. Podle ČT si dokonce úřad Heleny Válkové nechal zpracovat posudek. „Znalecký posudek, který nechalo zpracovat Ministerstvo spravedlnosti, závažné problémy potvrdil,“ uvedla ČT v reportáži před měsícem. Jenže závěry znaleckého posudku nikdo podnikateli Ladislavu Čečotkovi oficiálně nesdělil.

K tomu Ministerstvo spravedlnosti zadržuje stavební deníky, které jsou až do okamžiku kolaudace majetkem zhotovitele stavby a odmítá je už přes dva měsíce firmě Vapes CE vydat. Na prvotní dotaz ParlamentníchListů.cz ministerstvo odpovědělo, že stavební deníky má stavební úřad ke kontrole a kontrola dosud nebyla ukončena. O tom, že by se ministerstvo deníky nechystalo vrátit, nepadlo ani slovo.

Až na doplňující otázky redakce reagovala mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová slovy, že „deníky nebudou vráceny zhotoviteli“. Navíc prý má zhotovitel, tedy firma Vapes CE, kopie deníků. To ale není pravda. Žádnou kopii firma podle slov majitele Ladislava Čečotky nemá.

Konkrétně to bylo tak, že firma Vapes CE odevzdala zástupci Ministerstva spravedlnosti na jeho žádost stavební deníky (konkrétně Miloslavě Pošvářové, poradkyni ministryně Válkové). Firma Vapes CE požádala dle svého vyjádření již dvakrát o jejich navrácení, ale nikdy jí nebylo řečeno, že je zpět nedostane.

Standardní postup je podle Ladislava Čečotky takový, že do okamžiku kompletního odevzdání stavby je majitelem stavebních deníků zhotovitel. Stavební deník má zároveň dvě propisovací kopie, které si u sebe po dobu stavby nechává investor a jednu kopii odevzdá zhotoviteli až po ukončení stavby v okamžiku, kdy podle předpisů odevzdá zhotovitelská firma originály deníků investorovi.

Přesto resort spravedlnosti tvrdí, že zhotovitel má mít jednu kopii u sebe už v tuto chvíli. Reálně ale z výše popsaných důvodů žádné kopie nemá a celé stavební deníky (které slouží jako důkaz o provádění stavby a podklady k fakturaci) včetně všech kopií má u sebe Ministerstvo spravedlnosti a zhotovitel tak nemá žádnou kontrolu nad tím, co se nakonec v denících může objevit.

Ministerstvo si i nadále stojí za tím, že „deníky jsou vždy majetkem investora“. Jak to tedy je? Zeptali jsme se znalce v oboru, autorizovaného stavebního inspektora Jana Sedláčka. Ten jasně říká, že stavební deníky jsou majetkem investora až ve chvíli úplného předání kompletní stavby. Před tím je jejich vlastníkem zhotovitel, tedy stavební firma, která práce provádí.

Stavební deník je povinen vést zhotovitel stavby. Záznamy o prováděných činnostech na stavbě se provádí denně. Stavební deník se vede ode dne předání a převzetí staveniště k realizaci stavby až do dne, kdy byla stavba ukončena zápisem o předání a převzetí stavby, provedeném při závěrečné kontrolní prohlídce stavby, včetně termínů odstranitelných vad a nedodělků, pokud jsou uvedeny v tomto zápisu. Ve stavebním deníku jsou číslované stránky, každá číselná strana má originál a dvě kopie určené pro další pověřené osoby. Originál stavebního deníku je vlastnictvím zhotovitele stavby po dobu provádění stavby. Objednatel si během výstavby vytrhává a ponechává si z pravidla 1 kopii každé stránky, prostřednictvím osoby vykonávající technický dozor stavebníka. Má tedy k dispozici v průběhu celé výstavby kopii každé stránky stavebního deníku, tedy i záznam z každého dne v průběhu výstavby,“ vysvětluje expert Sedláček nejprve celou problematiku.

A pokračuje: „Stavební deník vede v průběhu provádění stavby zhotovitel stavby, který je po dobu výstavby také jeho vlastníkem. Až do ukončení stavby. Originál stavebního deníku musí zhotovitel stavby po ukončení stavby předat stavebníkovi, který se předáním a převzetím stavby stane jeho vlastníkem. Originál stavebního deníku je povinen vlastník stavby po dobu 10 let archivovat ode dne vydání kolaudačního souhlasu,“ konstatoval autorizovaný inspektor Jan Sedláček pro ParlamentníListy.cz.

Podle Ministerstva spravedlnosti se v současné době v Bělušicích průběžně provádí kontrolní sondy a testy odvedených prací. „Testy zjistily významná pochybení a nedostatky oproti projektové dokumentaci,“ odpověděla ParlamentnímListům.cz mluvčí Hrochová. O jaká pochybení a nedostatky se jedná, už ale neřekla.

V médiích, především pak v uvedených Reportérech ČT byly některé údajné nedostatky demonstrovány a zhotovitel byl popisován v nejhorších barvách. Nicméně podle Ladislava Čečotky ministerstvo a Vězeňská služba problém medializovaly, ale jemu nikdo nic neřekl.

„Nikdo mě k ničemu nevyzval a žádný posudek mi nebyl doručen. Pokud by se tak stalo, posudek mi mohl být dávno doručen, my jsme k tomu mohli dát stanovisko a případné nedostatky začít řešit a odstraňovat. Nemáme s tím žádný problém, ke stavbě se hlásíme a jsme připraveni všechno odevzdat v pořádku. Jenže s námi nikdo nekomunikuje, nikdo nám nedal žádnou reklamaci. Místo toho dochází k medializaci a skandalizaci mé firmy a jsou šířeny dezinformace a nepravdy. Všechno se jen protahuje a pomalu se blíží zimní období, kdy třeba nebude možné některé nedostatky z důvodu klimatických podmínek řešit. Přitom už to mohlo být dávno hotové. My jsme nikdy s ničím problém neměli. Takhle se to přece nedělá, pokud je problém, tak ho proberu s druhou stranou a pokusím se o řešení. Oni se mnou ale nic neprobrali a hned s tím běželi do televize, aniž by nám cokoli řekli,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Ladislav Čečotka, majitel firmy Vapes CE.

Přitom by v obchodních vztazích mělo být normální, že pokud jedna ze stran na vykonané práci zanechá nedostatky, je nejdříve snaha se domluvit a všechny nedostatky odstranit k oboustranné spokojenosti. A teprve pokud by daná strana sporu nereagovala nebo odmítala uznat chybu, lze problém řešit dalšími způsoby. To se ale v případě zateplení bělušické věznice nestalo. Podnikatel Čečotka je veřejně vláčen a očerňován, že svoji práci neodvedl dobře. On je přitom celou dobu připraven nedostatky napravit.

Na případu jsou ale ještě dvě zajímavosti. Tou první, že kontrolorkou, která v reportáži v ČT demonstrovala údajné nedostatky, je Miloslava Pošvářová a ta zároveň kandiduje jako nezávislá s podporu Zelených a Pirátů do Senátu.

A druhá věc je mnohem vážnější, byť se může jednat o pouhou spekulaci. Když v letos dubnu ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala z funkce generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, jako jeden z hlavních důvodů byla uvedena údajně pochybná zakázka ve věznici Bělušice. Proto se šíří spekulace, že důvodem skandalizace podnikatele Ladislava Čečotky je snaha za každou cenu dokázat, že důvod odvolání generála Dohnala byl oprávněný, zakázka v Bělušicích pochybná a ministryně Válková tak nepochybila. Přestože tuto teorii zatím nelze podložit fakty, řada otazníků kolem pozadí kauzy a zvláštního jednání Ministerstva spravedlnosti přetrvává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…