Diplomatická roztržka s Ruskem? Premiér Babiš zasahuje. Pouze na PL

28.11.2018 18:33

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) před pár dny oznámil, že jedná s ruskou ambasádou o snížení počtu jejích pracovníků. Ovšem reakce z ruské ambasády zněla: není to pravda. Český premiér Andrej Babiš serveru ParlamentníListy.cz řekl, že o těchto snahách svého ministra nic neví.

Diplomatická roztržka s Ruskem? Premiér Babiš zasahuje. Pouze na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Mezi prezidentem republiky Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem v poslední době nepanují právě ideální vztahy. Zeman nedávno nepřímo označil Petříčka za loutku, kterou ovládá europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Petříček zase nevítá orientaci České republiky směrem k Rusku a Číně. Kriticky se staví také k přesunu české ambasády z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma, čímž prezidentu Zemanovi také nedělá právě velkou radost.

Zeman už českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vzkázal, že mu nebude bránit v případné rekonstrukci vlády.

Teď se navíc ukazuje, že jistý nesoulad panuje pravděpodobně i mezi ministrem zahraničí Petříčkem a premiérem Babišem. Petříček v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi oznámil, že s ruskou ambasádou řeší otázku snížení počtu pracovníků ambasády v Česku.

Jenže přišel problém. Existenci jakéhokoli dialogu, o kterém ministr mluvil, ruské velvyslanectví popírá. „V souvislosti s výrokem ministra zahraničních věcí České republiky Tomáše Petříčka o údajném ‚intenzivním dialogu‘ s ruskou stranou ohledně možného snížení počtu personálu Velvyslanectví Ruské federace v České republice sdělujeme, že se jednání v této věci nevedla a nevedou,“ znělo strohé, nicméně jednoznačné prohlášení ruské diplomatické mise v Praze.

Nad tím, co prohlásil Petříček a jak na to reagovala ruská strana, se pozastavil premiér Andrej Babiš. „Já o této aktivitě pana Petříčka vůbec nic nevím. Dozvěděl jsem se o tom z tisku,“ poznamenal předseda vlády.

Ruská federace má v České republice daleko více pracovníků než kterákoli jiná země světa a nejen české tajné služby upozorňují na to, že aktivity vycházející z ruské ambasády v Praze nemusejí být vždy v souladu se zájmy naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…