Dobeš k "rudé" Dvořákové: Máme pracovní vztahy i kontakty

09.11.2011 21:38

Rok a čtvrt uplynul od chvíle, kdy tehdy čerstvě jmenovaný ministr školství Josef Dobeš navrhl do čela Akreditační komise opět Vladimíru Dvořákovou s odůvodněním, že si jí váží jak profesně, tak lidsky. Nedávno ale v ostré kritice zasadil její počínání do padesátých let. Profesorka k tomu v rozhovoru pro MF Dnes uvedla, že se jejich vztahy zhoršily.

Dobeš k "rudé" Dvořákové: Máme pracovní vztahy i kontakty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

Razantním útokem na předsedkyni Akreditační komise Vladimíru Dvořákovou překvapil nedávno ministr školství Josef Dobeš. „S jistou mírou nadsázky mediální počínání předsedkyně Akreditační komise připomíná 50. léta, kdy dělníci v závodech předem rozhodovali o výsledcích politických soudů," vpálil šéf resortu Dvořákové

Ministrovi vadilo, že předsedkyně Akreditační komise mluvila v médiích o případech, u nichž ministerstvo ještě neukončilo prošetřování. Týkalo se to návrhu komise na omezení akreditace soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského a odebrání akreditace Bankovnímu institutu. „Oba případy nejsou definitivně rozhodnuté. Jako ministr jsem nepodepsal ještě žádný závěr," zlobil se proto Dobeš.

Komise se snažila věci dotáhnout

V rozhovoru pro dnešní MF Dnes nechtěla Dvořáková spekulovat, zda se cítí v čele komise pevná v kramflecích, nebo si už chystá kufry. „Já prostě postupuji přesně podle zákona, a pokud budu mít tuto funkci, budu dále takto postupovat, a pokud mě bude chtít někdo odvolat, tak mě odvolá," poznamenala politoložka, že prostě jen dělá svou práci.

Nicméně nesoulad s ministrem školství v souvislosti s výše zmíněným omezením a odebráním akreditace předsedkyně Akreditační komise připustila. „Myslím, že to vyhrocení asi ukazuje, že ty vztahy se zhoršily. Mám pocit, že se ministerstvu nelíbilo, že skutečně chceme některé věci dotáhnout," uvedla Dvořáková.

Napoprvé Dobeš jen skřípal zubama. Do stolu bouchl až podruhé

„Nejsme na bázi přátelských či nepřátelských vztahů, naše kontakty jsou čistě pracovní a takové jsou i naše vztahy. Moje vymezení vůči předsedkyni Akreditační komise souviselo s tím, že pokud nejsou definitivně uzavřeny kauzy, tak se nemá co vyjadřovat pro veřejnost, protože pak mě svými výroky tlačí k nějakému rozhodnutí," upřesňuje pro ParlamentníListy.cz ministr Josef Dobeš, že sympatie, či antipatie nemají mezi nimi místo.

„Po posledním podpisu ministra ať vše zveřejní se vším všudy, ať je vše transparentní, ať je vidět, k jakým chybám došlo, ale do té doby jsou její vystoupení nepřípustná," tvrdí Dobeš s tím, že se na profesorku bude při setkání nadále usmívat, ale kdyby došlo k něčemu podobnému, bude muset reagovat. „To byl už druhý článek, při prvním jsem skřípal zubama, ale nereagoval. Do stolu jsem bouchnul až při druhém," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz ministr, že se šéfka Akreditační komise nevyjadřovala k otevřeným případům do médií poprvé.

Ministerstvo mělo v případě Bankovního institutu jednat dřív

Vyčítal jí především to, že v případě Bankovního institutu předjímala výsledky správního rozhodnutí, které mělo ministerstvo teprve přijmout. „Dva měsíce po uplynutí lhůty k ministerskému rozhodnutí ve správním řízení o velmi zásadní věci případ mediálně otevřeli sami novináři," hájí se Dvořáková v rozhovoru pro MF Dnes, že na dotazy odpověděla jen informacemi, které jsou na webových stránkách Akreditační komise ČR už od dubna.

Nemyslí si proto, že šlo o nátlak na ministerstvo, protože jakékoli návrhy, které mu Akreditační komise dává, musí zveřejnit. „Jednáme ve veřejném zájmu. Novinářům jsem to jen dovysvětlovala. Otázka není, zda ministerstvo koná pod nátlakem, ale proč nekonalo po těchto velmi závažných informacích dříve," myslí si Dvořáková.

V komisi nejsou dělníci z továrny

Profesorce samotné ta nečinnost ve zmíněné věci není vůbec jasná, protože případ Bankovního institutu byl naprosto jednoznačný. „Nenašli jsme papírovou dokumentaci, kterou je škola povinna mít, k více než stovce studentů. Porušení všech možných pravidel akreditace," vysvětlila šéfka Akreditační komise, proč nemělo být o rozhodnutí vůbec žádných pochyb.

Proto ji tak překvapil výrok ministra s odkazem na 50. léta. „V Akreditační komisi jsou lidé, jejichž rodiny byli oběťmi 50. let. Takže pocit skutečné urážky byl pro toto grémium velmi silný. Navíc v komisi nejsou dělníci z továrny, ale lidé, kteří nad přípravou návrhu strávili mnoho dnů, hodin práce," zdůraznila Dvořáková.

K věci:
Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům 
Komunistko Dvořáková, jste jak z 50. let. Profesorka vadí Hradu 
Dvořáková: Vysoké školství se nezlepšuje. A může za to také Dobeš 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…