Dva mrtví a zhroucená úřednice. Úřady práce volají o pomoc

26.01.2012 10:44

Deník Právo, ale i server Týden.cz se zaobírají situací, která panuje na úřadech práce. Tam nefunguje software a úředníci jsou tím pádem přetížení, neboť výplaty sociálních dávek musejí často provádět cash bez toho, aniž by byla nějaká kontrola, kdo dávku dostal a kdo nikoliv. Na Úřadu práce v Přerově zemřel dokonce informatik. Není jediný, upozornil Týden.cz. Prý už jsou další dva. „Má jít o informatiky, kteří pracují na přechodu z toho starého do nového systému," řekla pro server úřednice z Litoměřic.

Dva mrtví a zhroucená úřednice. Úřady práce volají o pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Právo dnes zopakovalo, že ostravské a litoměřické odbory už vyzvaly ministerstvo práce a sociálních věcí a vedení Úřadu práce ČR, ať urychlí zjednání nápravy. Jinak chtějí podat trestní oznámení a usilovat o odvolání ministra práce Jaromíra Drábka. Ten ale na to reagoval poměrně chladně – přechod na nový systém se podle něj musel udělat naráz, ale stížnosti odborů chápe.

„A aby změn a zmatků nebylo málo, prosadilo ministerstvo i přechod z používaných softwarových programů na výplatu dávek na nové softwary, které vyvíjejí firmy z okolí současného vedení resortu,“ píše k problémům pakTýden.cz.

Jenže právě počítačový systém považují odbory za největší problém. "Prostě nefunguje. Respektive funguje pouze minimálně, omezeně, můžeme využívat jenom ty nejzákladnější funkce," vypověděla Eva Machačová z Litoměřic.

Jen papír a tužka. Pak teprve počítač

„Pracujeme pouze s tužkou a papírem a po konci úředních hodin pro klienty musíme data do nového systému dát ručně. A pokud to chceme dělat zároveň, pak s klienty jednáme podstatně déle než normálně, dejme tomu místo 15 minut tři čtvrtě hodiny, protože ten nový program je pomalý. Třeba dříve byla změna kontaktu záležitost minutky, teď čekáme a čekáme a tuto nejobyčejnější, nejčastější věc děláme i přes 10 minut,“ zmínila také litoměřická úřednice.

Na zaškolení, jak s novým systémem pracovat, navíc nebyl čas, úředníci dostali příkazem nebrat si o Vánocích volno a místo pečení cukroví se účastnit on-line kurzů. „Teď jsou kvůli nefunkčnímu systému a nárůstu agendy, kterou se nedaří odbavit, nuceni pracovat o víkendech,“ upozornil Týden.cz.
Také nezapomněl zmínit, co už ve středu napsaly i ParlamentníListy.cz, tedy že hektické pracovní nasazení už má i své oběti.

„S lítostí vám oznamuji, že vyčerpávající tempo posledních dnů nepřežil náš kolega informatik z úřadu práce v Přerově. Viz parte v příloze. Zemřel 1. 1. 2012 ve věku 45 let," napsali podle MF Dnes lidé z IT oddělení ministerstva práce svým kolegům v e-mailu před několika dny.

Ředitel Langoš se bojí spekulací

ParlamentnímListům.cz tuto spekulaci potvrdil ředitel Úřadu práce v Přerově Michal Langoš.  „Nám skutečně zemřel kolega informatik, ale více vám k tomu neřeknu. Všechno, co bych řekl, by totiž byla spekulace,“ uvedl pro náš web Langoš.

Týdnu.cz ale řekla Eva Machačová z Litoměřic, že to není jediný případ. „Prý už jsou další dva. Má jít o informatiky, kteří pracují na přechodu z toho starého do nového systému," řekla pro server.  "To je naprosto nepodložená informace," reagoval ale na to mluvčí Generálního úřadu práce Jiří Reichl.

Jenže Právo nyní připomnělo, proč je vlastně ta situace nyní tak závažná. Stovky lidí, kteří jsou závislí na pomoci od státu, nedostaly po Novém roce včas dávky v hmotné nouzi. „Některé úřady práce je nestíhaly vyplácet poté, co byla do jejich agendy nově zařazena výplata veškerých sociálních dávek a příspěvků,“ uvedlo dnes Právo.

K tomu přidalo tvrzení ministra Jaromíra Drábka, podle něhož již bylo vyplaceno 97 procent všech dávek, což je zhruba 1 450 tisíc z milionu a půl dávek.
„Nicméně faktem zůstává, že systém prokazatelně funguje, o čemž hovoří množství vyplacených dávek,“ uvedl ministr. K jeho tvrzení přispěchal i generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša, který po včerejším jednání s odbory a vedením litoměřické pobočky systém hájil.

Kubeša: Nerozumím tomu, když se ten systém testoval

Na obranu šéfa Úřadu práce ale je nutné podotknout, že některé problémy přece jen pro některá média připustil. „Ostrá verze, která byla nasazena, nejde plně vyzkoušet v laboratorních podmínkách. Když však někde chybí hlavička, tak se ptám, jak je to možné, když se ten systém testoval,“ řekl totiž Kubeša.

Avšak úředníci nejsou jediní, kdo kroky Drábkova rezortu kritizují. Podle Týdne.cz se nahlas kriticky vyjádřil i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. A co se jemu nelíbí? Například nová povinnost pro některé nezaměstnané hlásit se několikrát týdně na Czech pointech.

Opatření má podle ministerstva ztížit případnou práci na černo. „Jenže podle ombudsmana představuje pro některé lidi na dávkách dojíždění na pošty příliš vysoké náklady navíc. A například nezaměstnaní s malými dětmi, kteří musejí složitě dojíždět, mají problém dostavit se v pevně stanovený termín kvůli péči o děti,“ uvedl server..

"S ministerstvem jsme zahájili jednání, oslovili jsme také Úřad práce ČR a ověřujeme, jestli stávající kritéria zařazení do systému nejsou diskriminační z důvodu věku či pohlaví," zmínil k tomu sám Varvařovský.

Mají prý dostat přidáno. Ve skutečnosti jim vyhrožují vyhazovem

Jako chabá náplast se pak jeví slib, který zveřejnil mluvčí centrálního úřadu práce Jiří Reichl. Ten totiž řekl, že za víkendové služby a přesčasy dostanou úředníci příplatky a odměny. Jenže jeho slib jaksi plave na vodě, když to samé například neslíbil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle Práva ale někteří úředníci tvrdí, že jim naopak bylo nadřízenými zakázáno o problémech s výplatou dávek veřejně hovořit pod pohrůžkou vyhazovu.
„Z našeho ministerstva žádný takový zákaz nešel,“ vysvětlila pak k tomu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Pravdou však je, že z úřadu práce odcházejí první úředníci. Dobrovolně. „Například ve Štětí na Litoměřicku končí dvě pracovnice. Jednou z nich je ředitelka kontaktního pracoviště Vendula Šachová, kterou podle jedné z jejích kolegyň špatný zdravotní stav donutil podat výpověď,“ zmínilo Právo.

„Psychicky se zhroutila. Ten nápor je obrovský a ne všichni máme žaludky na to, co se tady děje,“ dodala k tomu jiná úřednice. Ředitel krajského Úřadu práce Radim Gabriel vypověděl, že peníze ve Śtětí totiž museli vyplácet v hotovosti.

Drábek: To přetížení je o kumulaci žádostí

„Přechod do nového jednotného systému správy a výplaty sociálních dávek byl včas připraven, a to včetně dlouhodobě plánovaného přechodu na novou IT podporu. Software je připraven, dílčí aplikace od počátku prosince testovány a nehrozí, že by se něco nevyplatilo,“ tvrdí ale oficiální noviny ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Práce a sociální politika. Žádné prpblémy nepřipouštějí.

Sám ministr je - jak se zdá - také v pohodě. Problémy jsou podle něj jen s novým softwarem, ale ty jsou minimální. „Každý nový systém můžete desetkrát  testovat. Ale ve chvíli, kdy ho nasadíte na tisíc lidí do sítě, tak je jasné, že ne všechno bude dokonalé,“ zmínil Drábek pro média začátkem tohoto týdne.

Jde totiž dle jeho vysvětlení o to, že jsou v systému kumulace, které nastávají každý leden a tak proto jde o přetížení. „Protože každý leden přichází nejvíce nových nezaměstnaných a každý leden lidé žádají o příspěvky na mobilitu. A také je potřeba říci, že se změnila řada zákonných parametrů. Je to obrovská zátěž nejen na systémy, ale také na pracovníky. První týdny ukázaly, že to extrémní nasazení, které je na úřadech práce realitou, pomáhá tomu, abychom to náročné období překlenuli. A že si někteří pracovníci, či odboráři stěžují, to považuji za normální,“ dodal Drábek.

Vyhrocená situace souvisí se sociální reformou, která platí od 1. ledna 2012. V souvislosti s ní totiž přešla veškerá dávková agenda z obecních úřadů na úřady práce. A aby změn a zmatků nebylo málo, prosadilo ministerstvo i přechod z používaných softwarových programů na výplatu dávek na nové softwary, které vyvíjejí firmy z okolí současného vedení resortu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…