Ekonom: Kalousek je asi hodně chudý. Kdo má sto tisíc měsíčně, není boháč

20.03.2012 4:40

Až pět miliard korun chce ministr financí Miroslav Kalousek do státní kasy přilít tím, že zdaní ty lidi, kteří vydělávají víc než většinová společnost. Bohatí by tak měli podle něj být daněni už na příští rok tak, že by část jejich příjmů podléhala třicetiprocentní dani. To je ohavnost, reagoval pro ParlamentníListy.cz ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Ekonom: Kalousek je asi hodně chudý. Kdo má sto tisíc měsíčně, není boháč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ministr svůj záměr prezentoval v Otázkách Václava Moravce. Podle Kalouska tak vláda požádá o solidaritu všechny. Vyšší zdanění by se mělo dotknout lidí s příjmy nad sto tisíc korun, a to tak, že z výdělku přesahujícího stropy na zdravotní a sociální pojištění by odváděli třicet procent.

Buďte solidární "boháči"

Obdobně jako třeba u snížené valorizace či vyššího než plánovaného růstu DPH by prý mělo jít o několikaleté, tedy dočasné řešení. „Já navrhuji tříleté období do roku 2015,“ uvedl ministr v České televizi.

Sociální demokraté návrhu tleskají, ale s výhradou. Kritizují právě zmíněný růst DPH, který podle nich zasáhne nízkopříjmové skupiny a důchodce. To KSČM nadšená zdaněním „bohatých“ není.

Anketa

Chválíte Miroslava Kalouska za návrh více zdanit vysokopříjmové?

22%
hlasovalo: 520 lidí

Komunisté by řízli ještě hlouběji

„Pozdě málo, ale přeci,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda komunistů Vojtěch Filip. „Očekával jsem v tomto případě nejméně pětatřicetiprocentní zdanění," dodal Filip.

Opatření kritizuje i někdejší ekonomický expert ODS a dnes nezařazený poslanec Michal Doktor. „Namísto kvalifikovaných úspor, tím opravdu nemyslím třeba počiny pana ministra Drábka, a odstraňování vlastních přehmatů, navrhuje Kalousek plošné zvýšení daní."

A přehmaty pak poslanec myslí poslední reformní balíček resortu financí, který podle něj způsobil třicetimiliardový výpadek v příjmové stránce státního rozpočtu.

Nemorální. Je to ohavnost

Rovnou odpor k podobnému opatření vyjádřil ekonom a člen Národní ekonomické rady státu Pavel Kohout. „Pan Kalousek sám je asi poměrně chudý člověk, když považuje za bohaté lidi ty, kteří mají příjem nad sto tisíc korun měsíčně. To je spíše taková střední třída,“ podivil se pro ParlamentníListy.cz Kohout.

„Ale především je absolutně nemorální, nehorázné a odsouzeníhodné zvyšovat jakékoliv daně, dokud nejsou vyčerpány všechny možnosti úspor z oblasti veřejných zakázek a jejich efektivity. Já si myslím, že tenhle ten návrh je ohavnost,“ odsoudil záměr rezolutně ekonom.

Populistické opatření pro dav

Za pravdu mu dává ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Ta navíc považuje třicetiprocentní daň za vysokou. „Je to opravdu hodně," myslí si s tím, že Kalousek se drží celoevropského trendu.

„Já silně podezírám Evropu jako celek, že zvolila tento trend a ne proto, že by si chtěla vyspravit veřejné finance. Pro všechny doby krize za posledních dvě stě, možná tři sta let je typické, že se radikalizuje veřejné mínění a maximálně se obrací k rovnostářským myšlenkám. A tudíž se v dobách krize takové myšlenky nosí a hodí se davu,“ myslí si Šichtařová. „Takže to je klasický populismus typický pro doby krize,“ dodala ParlamentnímListům.cz ekonomka.

Vyšší daně ale peníze nepřinesou

Podle ní zvýšení daní navíc nepřinese Kalouskem odhadovaných až pět miliard. „To jen povede k tomu, že lidé, kteří skutečně mají vysoké příjmy, které by spadaly do tohoto typu zdanění, tyto své příjmy přeskupí tak, aby byly opticky nízké,“ předpokládá Šichtařová.

„To znamená, že například od svých domovských firem budou chtít, aby je vyplácely v naturáliích. Nebo si svoje firmy zaregistrují někde na Bahamách a podobně. Čím má člověk vyšší příjmy, tím snáze se mu nějakým způsobem přehodí na nějakou firmu v daňovém ráji a podobně. A teď, když se slibuje takhle vysoké zdanění, tak k tomu bude hodně velká motivace,“ dodala Markéta Šichtařová.

Možná se vybere míň než před zvýšením

Podle ní je tak opatření kontraproduktivní. „A když to stát se zdaněním přepískne, může se stát, že nakonec vybere méně, než kdyby daň vůbec nezaváděl. Nemluvě o tom, že tohle zasahuje skutečně jen lidi s vysokými příjmy a nikoliv lidi bohaté,“ vysvětluje Šichtařová.

„Vysokopříjmový a bohatý, to jsou dvě odlišné věci. Ten kdo má čtyři jachty, mívá v praxi opticky nulové příjmy. Jachty totiž patří nějaké akciové firmě s akciemi na doručitele a je registrována někde na Kajmanských ostrovech,“ dodala ekonomka skepticky.

Pravicové strany? V parlamentu nejsou

Ta na dotaz ParlamentníchListů.cz potvrdila, že opatření vskutku není z pera pravicové vlády. „Tohle je typicky levicová daň. Ale faktem je, že u nás aby člověk pohledal nějakou skutečně pravicovou nebo konzervativní stranu,“ směje se ekonomka.

„V podstatě parlamentní strany, které se teoreticky profilují jako pravicové strany, tak ve skutečnosti přicházejí čím dál tím víc s levicovým programem,“ uzavřela Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…