Esa českého byznysu Nečasovi: Vládne neschopnost a zlodějna. Ztrácíte důvěru

27.07.2012 7:50

Nepřekvapuje, že pravicovou vládu, která přiškrcuje v těžkých dobách výdaje, nemilují odbory, zaměstnanci ani sociálně slabí. Kabinet Petra Nečase už kritizují i jejich tradiční voliči – podnikatelé a živnostníci. Kvůli byrokracii, korupci, rozkrádání peněz ze státní pokladny, špatné komunikaci a nízké kompetentnosti ministrů.

Esa českého byznysu Nečasovi: Vládne neschopnost a zlodějna. Ztrácíte důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Generální hodnocení vlády není žádná sláva,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků a generální ředitel SINDAT GROUP Karel Havlíček.

Podnikatelé nejsou se současnou reprezentací spokojeni. „Nemůžu být spokojen, jak naši volení zástupci pracují, uvítal bych, kdyby se věnovali věcem veřejným, které lidi a podnikatelé trápí,“ potvrdil všeobecnou nespokojenost s politiky developer Jakub Bernady z firmy Conti Real Čeladná. Uvítal by, kdyby se vláda zaměřila na rychlejší snížení deficitu státního rozpočtu, ale ne zvyšováním daní, které vede ke snížení spotřeby a investic, ale snižováním státních výdajů. „Je mnoho příkladů, jak stát utrácí, prostor k vlastním úsporám má obrovský, hlavně by se mělo zamezit rozkrádání peněz při veřejných zakázkách,“ soudí Bernady.

Očekával, že s příchodem pravicové vlády se sníží byrokracie v jeho oboru, stavebnictví a developmentu, ale stal se opak. S přibývajícími novelami zákonů jsou stavební řízení prý už „brutální“ „Ve stavebních řízeních je naprostý zmatek, vstupuje do hry tolik zájmových skupin a je to stále horší a horší,“ stěžuje si developer, který v posledních letech postavil v malebné beskydské obci Čeladná v Beskydech, o níž se mluví jako o ostravském Beverly Hills, řadu luxusních bytových domů. Na obrovskou neefektivitu státního aparátu, hlavně v legislativě v oblasti stavebního řízení, které je čím dál složitější, si stěžuje i majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek.

Občané doplácejí na rozkrádání

Rozčarování neskrývají ani ti, kteří ještě nedávno seděli se zástupci vlády a odborů v tripartitě a zastupovali zaměstnavatele. „Jako občané doplácíme na to, že výkon státu nemá ty parametry, které má mít. Doplácíme na to, že je tolerováno rozkrádání, a výsledkem je deficit státního rozpočtu. Není respekt k pravidlům a právu, které je navíc uplatňováno účelově. To se projevuje na chodu celé společnosti. Stát neplní svoji roli a lidé ztratili důvěru ve funkčnost institucí, což je nejhorší možné vysvědčení, které politici mohli od občanů dostat,“ prohlásil bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Míl.

Ale důvěra se prý neztratila přes noc, je to výsledek práce politiků mnoha volebních období. „Nejde o to, zda je u moci levice nebo pravice, ale že stát se stal největším podnikatelem a účastníkem trhu, a to v podstatě ve všech oblastech.  Přitom není a nikdy ani nemůže být dobrým podnikatelem,“ říká někdejší zástupce největších českých firem.

Míl zdůrazňuje, že stát prostě musí fungovat pro všechny, a když to tak není, objevuje se ve společnosti apatie, otrávenost, naštvanost. Lidem také vadí, že roste klientelismus a korupce při zadávání veřejných zakázek, kvůli tomu státní pokladna přichází o desítky miliard korun. Ale obvinění bývalého středočeského exhejtmana Davida Ratha a chytání tzv. velkých ryb, které media a veřejnost tak milují, podle něj k nápravě nestačí. „Dokud nebude ve společnosti pocit, že všem je měřeno stejně, a to jak někde v Horní Dolní, tak v Praze, k nápravě nikdy nedojde,“ soudí bývalý šéf Svazu průmyslu a dopravy.

Politici prohospodařili důvěru společnosti

Jaroslav Míl upozorňuje na pravidlo, že když ve firmě krade vedení, postupně začne krást i střední a nejnižší management. Stejně tak to prý funguje i ve veřejné sféře. „Dnes musíme řešit problém, který se dotýká nás všech," dodává.  A důsledek?

„Když se za posledních šest let zvedla daňová zátěž a různé poplatky a snížily se výdaje, měl by už dnes stát mít výnos sto miliard ročně a být bez deficitu státního rozpočtu. Přitom je deficit trvale přes sto miliard. To ukazuje, že něco systémově nefunguje a neodstraňujeme příčiny problémů -- tedy nízkou výkonnost státní správy a samospráv a vysoké náklady na jejich chod a nesmyslné zasahování státu do ekonomiky,“ konstatuje Míl. Podle něj politici prohospodařili důvěru ve společnosti, kterou po roce 1989 měli. V řadě případů je potom vidět, že dávají přednost vlastním zájmům či zájmům stranického sekretariátu a na něj napojených vlivových agentur před zájmem o tento stát. Ti slušní, co pracují pro tuto zemi, by se měli ozvat a snažit se to i uvnitř svých vlastních stran změnit,“ vyzývá Míl.

Vláda začíná být v křeči

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček kritizuje u současného Nečasova kabinetu hlavně nedostatek komunikace a menší kompetentnost ministrů. „Způsob, jakým vláda komunikuje v tripartitě s odbory, nebo s různými asociacemi, je špatný,“ prohlásil pro ParlamentniListy.cz. „Někteří politici nevědí, o čem je řeč, pak jsou agresivní, nebo se chovají infantilně, vymýšlejí kličky, je to důsledek neznalosti, povrchnosti, polovzdělání. Ale to je obecný trend,“ dodává.

Jen ho mrzí, že vláda, která měla většinu 118 hlasů ve sněmovně, jakou se nemohla pochlubit žádná vládní koalice, mohla dokázat víc, protože si mohla dovolit vyšší hru. „Teď, když má kolem 101 hlasů, už nemá potřebnou palebnou pozici, musí se třást, kdy ji někdo sestřelí. Začíná být v křeči,“ soudí Havlíček.

Politické prostředí se podle předsedy Asociace stále zhoršuje. „Grossové a Langrové do politiky vnesli styl klientelismu na úkor odbornosti a znalostí, a to dodnes přetrvává,“ konstatuje zástupce živnostníků. Přesto je přesvědčen, že vláda má lepší výsledky než pověst. „Není to až taková katastrofa, některé reformy měly dobře našlápnuto,“ připouští Havlíček.

Spravedlnosti a demokracii musíme pomoci

Největší problém vidí majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek ve špatném hospodaření, stát podle něj nemůže dlouhodobě vydávat víc, než vydělává. „Hledal bych úspory v chodu státní správy,“ řekl redakci Dědek. Kritizuje, že velká část peněz ze státního rozpočtu plyne do kapes politiků a jim blízkých lobbistů a podnikatelů. „To je černá díra,“ prohlásil. Proto Jablotron finančně podporuje Nadační fond proti korupci, který založil podnikatel Karel Janeček.

„Líbí se mi, že se našel někdo, kdo se snaží zaplatit odborníky a právníky, aby zloději nezůstali beztrestní, každá podobná iniciativa je dobrá, může pomoci nápravě,“ je přesvědčen. Podle majitele firmy Jablotron není demokracie samospasitelná, musí existovat kontrolní mechanismy na její ochranu. „Spravedlnost nezvítězí sama od sebe, je naší povinností jí pomoci,“ nabádá Dalibor Dědek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…