Finanční poradce: Češi, vláda nejedná fér. Dejte si na to pozor

18.03.2012 18:42

PŘÍBĚH Finance bývají zdrojem mnoha problémů. Jednou z možností, jak je řešit, může být pomoc, kterou nabízí finanční poradci. Co si však tito lidé, kteří denně pracují s penězi a těmi, kteří jich nemají nazbyt, myslí o současných vládních reformách? V čem je podle nich v současné době největší problém?

Finanční poradce: Češi, vláda nejedná fér. Dejte si na to pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ParlamentníListy.cz proto oslovily finančního poradce Ondřeje, jenž si však nepřeje zveřejnit své příjmení. A co tedy považuje za největší problém v oblasti financí a co si myslí o současných vládních krocích? Podle něj představuje velký problém důchodová reforma, kvůli které měli možnost klienti změnit svůj penzijní fond pouze do 28. února. Vláda tak podle něj donutí klienty zůstat u stávající společnosti, což nepovažuje za správné. Lidé by prý měli mít možnost přejít tam, kde je to pro ně nejvýhodnější.

Lidé neřeší, z čeho budou žít za dvacet let

„V současné době lidé řeší mnoho problémů. Často se dostávají do situací, které ovlivňují jejich životy v té největší možné míře. Tím myslím, že roste počet lidí, kteří se na nás obracejí ne kvůli tomu, aby ušetřili například na nové auto, ale jde jim doslova o střechu nad hlavou.“

Více příběhů ZDE

Podle poradce vláda lidem životní situaci příliš neusnadňuje. „Vyjít s rodinným rozpočtem a navíc něco ušetřit je dnes pro mnoho rodin téměř nemožné. Přitom nejde o to, že by přehnaně utrácely. Současná situace je pro ně dosti náročná. Platit hypotéku nebo nájem, živit děti, zvýšení DPH, to všechno znamená obrovské výdaje. Pokud by potřebovali peníze na novou pračku, nemají je kde vzít, vezmou si půjčku, samozřejmě u společnosti, kde pak zaplatí obrovské úroky.“

Jako současný největší problém však Ondřej nevidí ani zvýšení sazby DPH, ani hrozbu zmrazení důchodů. „Největší problémy jsou vždy ty, které nejsou nijak výrazně zřejmé. Lidé vidí, kolik utratili za nákup a nebo nájem a kolik musí ušetřit. Já však často u klientů vidím, že řeší současnou situaci maximálně na pár let dopředu. Málo z nich však přemýšlí globálně. Málokdo se zabývá otázkou, zda bude mít z čeho žít i za dvacet, třicet let,“ podivuje se Ondřej. „Za současný problém číslo jedna tedy vidím novou důchodovou reformu,“ dodává.

Vláda donutí klienty zůstat u stejné společnosti

Nová důchodová reforma se dotkne takzvaného penzijního připojištění. Podle Ondřeje je její největší záludnost v tom, že se o změnách v tomto připojištění příliš nemluví a mnoho lidí, jež má důchodové připojištění již uzavřeno, o nich tudíž neví. Podle této reformy měli klienti čas změnit svůj důchodový fond za jiný pouze do konce února. Pokud tak neučinili, musí zůstat u stávajícího, nebo přijdou o výhody, jako je například garance nezáporného zhodnocení.

„Vláda v podstatě tímto krokem donutí klienty zůstat u té společnosti, u které jsou nyní. Jenže každá společnost pracuje s různou efektivitou, každá má jinou výnosnost. Klienti by podle mě měli mít právo přejít tam, kde to pro ně bude nejvýhodnější. Stejně tak, jako si mohou svobodně vybrat, u jaké banky budou mít svůj běžný účet,“ upozorňuje redakci ParlamentníchListů.cz finančník Ondřej.

A pokračuje: „Není zde nikdo, kdo by lidem přímo řekl, co mají dělat a kdy. Samozřejmě se mohou obrátit na finančního poradce, ale kolik z nich to udělá jen proto, aby zjistili, jestli by neměli něco změnit?“

Šimková: Lidé nemají informace

Finanční poradkyně Kateřina Šimková ze společnosti Partners však na penzijní reformě nevidí vůbec nic špatného. „Lidé nemají dostatek informací a chybí jim jakási finanční gramotnost. V tom bych viděla největší úskalí. K důchodové reformě nemám žádné výhrady. Populace stárne. Důchodců přibývá. A tento fakt je potřeba nějak řešit. Podoba penzijní reformy mi přijde smysluplná,“ sdělila redakci svůj postoj poradkyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…