Holcát projedná s pojišťovnami více peněz pro lázně

17.09.2013 21:21

Částečným úspěchem a uložením řady úkolů skončilo dnešní jednání odborů a lázní s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Slíbil jim, že projedná se zdravotními pojišťovnami navýšení platby za ošetřovací den, a to zejména na příští rok. Více peněz by mohly lázně dostat už i letos. Pojišťovny by podle ministra měly být vstřícnější k předepisování lázeňských pobytů i na delší dobu, než je dané vyhláškou, řekla po jednání ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Holcát projedná s pojišťovnami více peněz pro lázně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková ČTK řekla, že žádali návrat k původnímu indikačnímu seznamu, protože ten letošní péči výrazně omezil. V tom nepochodili. Mají předložit co nejdřív konkrétní návrhy. Podle ministra by se mohly případné změny týkat dětských pacientů.

Odbory a lázně se obávaly, že kvůli tomu dají pojišťovny do plánů méně peněz i na příští rok

Kvůli novému indikačnímu seznamu psali lékaři méně lázeňských pobytů, zdravotní pojišťovny tak vydávají na tuto péči méně, než pro letošek počítaly. "Dohodli jsme se, že ministerstvo bude usilovat o to, aby pro příští rok byl ve zdravotně pojistných plánech zakomponován stejný objem financí na lázeňskou péči jako letos," ocenila Žitníková.

Počty léčených na náklady zdravotního pojištění byly v předchozích letech v průměru 120.000 ročně, letos to prý bude sotva polovina. V roce 2009 měly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy, letos měly mít dvě miliardy, pokles počtu léčených ale způsobil, že to bude 1,4 miliardy.

Odbory a lázně se obávaly, že kvůli tomu dají pojišťovny do plánů méně peněz i na příští rok. Pojišťovny totiž vycházejí z výkonů roku předchozího. Hrozilo, že místo očekávaných 2,5 miliardy dají do plánů pro lázně na rok 2014 jen 1,5 miliardy. Toto riziko se podle Žitníkové snad po dnešku podařilo odvrátit.

Situace dětské léčebny Vesna

"Shodli jsme se, že ministerstvo vyzve ještě letos zdravotní pojišťovny, aby se dohodly s jednotlivými lázeňskými zařízeními na zvýšení indexu cen, které mají lázně za pobyty. Tím pádem by se letos mohla vyčerpat částka pro lázně v trošku větší výši a lázním by to velmi pomohlo," řekla Žitníková. Ministr nemůže tuto změnu udělat zákonem, schůdné je to jedině jeho výzvou k pojišťovnám.

Pro příští rok se bude řešit navýšení pro jednotlivá lázeňská zařízení, zatím ještě není dohoda, o kolik cena stoupne.

Odbory a lázně dnes řešily s ministrem i situaci dětské léčebny Vesna. V prvním pololetí měla velký propad příjmů, teď už se situace srovnává. "Požádali jsme pana ministra, pokud se Vesna dostane do finančních potíží, zda by jí bylo možno poskytnout finanční dotaci, a aby přednesl na vládě žádost o vynětí Vesny z privatizačního projektu," shrnula Žitníková.

Plívová doplnila, že odbory a lázně dnes jednaly také o situaci Janských Lázní. Ministr jim sdělil, že již vypsal výběrové řízení na ředitele tohoto lázeňského domu, od ledna příštího roku už by mohl být dosazen.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…