Hospodský: Mizím do Holandska, tam se důchodcům žije. Drábek: To určitě

21.01.2012 19:22

PŘÍBĚH Jedno z nejsledovanějších sociálních témat posledních let je bezesporu důchodová reforma. Finanční zajištění na důchod řeší lidé různými způsoby. Nejčastěji spořením a důchodovým pojištěním. Bývalý hospodský Josef to vyřešil jinak. Nedůvěřuje totiž českému sociálnímu systému, a tak se rozhodl zajistit si důchod v Holandsku.

Hospodský: Mizím do Holandska, tam se důchodcům žije. Drábek: To určitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Osmatřicetiletý Josef z Mariánského Údolí na Olomoucku pracoval jako hospodský podle svých slov proto, aby byl vlastním pánem. Tato práce jej však nedokázala uživit podle jeho představ, proto se rozhodl hospodu zavřít a hledat práci někde jinde. Neměl závazky a rozhodl se, že odjede do Holandska.

Holandsko má nejlepší důchodový systém

„Nebylo to tak, že bych nemohl najít práci v České republice. Jenže proč pracovat zde, když v Holandsku je nejlepší důchodový systém na světě, je tam nejmenší nezaměstnanost v Evropě a je to nejbohatší stát Evropy. Zatímco v Česku  pracujete a ani nemáte jistotu, jestli budete mít v sedmdesáti na chleba, tam nic takového nehrozí,“ řekl ParlamentnímListům.cz pan Josef.

Více příběhů ZDE

Podle něj má penzijní fond v Nizozemí dva hlavní pilíře. Tím prvním je rovná sazba důchodu z veřejného penzijního pojištění. Druhým pilířem je pak penze ze soukromého penzijního systému, která závisí na tom, kolik člověk vydělával v produktivním věku. Skoro všichni zaměstnanci prý mají firemní důchodové pojištění. Většina peněz na penze tedy pochází ze soukromého systému a role státu je menší než role zaměstnavatele.

Za 5 let práce 700 euro měsíčně od 65 let

„Pracuji v Holandsku jako dělník a mám minimální mzdu, což je asi 8 a půl eura na hodinu. Pro Holanďana to není moc, ale pro Čecha ano. Samozřejmě si zde musím platit ubytování a stravu, ale i tak mi zbude dost. Hlavně když si uvědomím, že stačí vydržet jen pět let a že mi pak v 65 letech vznikne nárok na důchod 700 euro měsíčně, je to pro mě velká motivace. U nás máte nárok na důchod až po odpracovaných 25 letech, musíte si na něj spořit, ale ta částka vám bude vyplacena až třeba v 75. To je podle mě dost pozdě. Velká výhoda je také to, že pro Holanďana je 700 euro důchodu málo, ale Čechovi to stačí, takže nemusím nic šetřit. Ale nejde jen o důchod, výhodná je i nemocenská. Nárok na ní máte okamžitě od nástupu do práce a činí 91 procent mzdy. Z toho hradí 21 procent zaměstnavatel a 70 procent stát. Pokud jste na nemocenské déle jak dva roky, okamžitě máte nárok na invalidní důchod,“ vysvětluje redakci.



V poslední době se ale kolem eura vedou vášnivé debaty a mnoho lidí předpovídá, že do několika let tato společná evropská měna skončí. „Toho, že by euro padlo, a to ovlivnilo moje plány, se nebojím. Holandsko má natolik silnou ekonomiku, že pokud by pád eura skutečně přišel, než mi bude 65, bude v této zemi už vše v pořádku.“

Josef má takovou motivaci v této zemi dál pracovat, že v současné době si dělá řidičský průkaz na kamion, aby mohl vydělávat ještě více. Pokud je však opravdu tak jednoduché zajistit si důstojnou penzi v jiném státě, neměla by Česká republika udělat něco pro to, aby z ní neodcházeli ekonomicky aktivní lidé?

Drábek: Nikdo nemluví o novodobém nevolnictví

České ministerstvo práce a sociálních věcí však takové nadšení z holandského důchodového systému nesdílí a podotýká, že v tom našem je mnoho výhod. Například je u nás nižší věk odchodu do důchodu, což by mělo platit i v roce 2020, kdežto v Holandsku se má naopak tato hranice prodloužit na 66 let. Stejně tak příspěvky zaměstnavatelů se vzhledem ke zvyšujícímu se věku a delšímu dožití nemohou zvyšovat neustále, jako tomu bylo dříve. Podle ministra Drábka však také velkou roli hrají kulturní rozdíly.

„Holanďané nediskutují, kdo se má do spoření na penzi zapojit, v jakém věku, zda dobrovolně či povinně. Společnost akceptuje, že automaticky s prvním zaměstnáním vstoupí prakticky každý do penzijního fondu a po celý život si na penzi přispívá. Nikoho nenapadne hovořit o novodobém nevolnictví nebo o vyvedení zdrojů potřebných na státní důchody,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…