Jan Fischer si to vyřídil se Zemanem i televizí. A řekl, jak volil

05.11.2012 12:51

Kandidát na prezidenta Jan Fischer byl pozván do nedělní Partie na TV Prima Family. Z debaty se však omluvil a od všech zúčastněných to dostal pořádně „sežrat“. ParlamentníListy.cz se proto na Fischera obrátily s dotazy, proč do duelu s Milošem Zemanem nepřišel.

Jan Fischer si to vyřídil se Zemanem i televizí. A řekl, jak volil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Anketa

Co vy a Jan Fischer?

hlasovalo: 2878 lidí

„Pánové Fischer a Zeman jsou nejsilnější soupeři, zároveň jsou výraznými protiklady. Jeden je hodně známý politik, naopak druhý se nikdy nevyznamenal silnými slovy či činy a i jako premiér byl spíš jen jako úředník,“ srovnával oba kandidáty další z kolekce účastníků klání o Hrad, který Jana Fischera v debatě nahradil, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Fischer měl prý jiný program. Nešlo to zrušit…

„Je mi to líto, že se Jan Fischer omluvil. Na jeho místě bych využil příležitosti předložit argumenty. Mohl by obhajovat své pravicové postoje, souhlas s církevními restitucemi, podporu reforem Nečasovy vlády i to, že volil TOP 09, jak přiznal ve své knize. Tím ho nekritizuji, jen konstatuji, že každý z uchazečů by měl být transparentní. Máme spolu korektní vztahy, setkáváme se před stovkami lidí, ale před sty tisíci diváky by to bylo něco jiného,“ komentoval zase Fischerův původně slibovaný soupeř Miloš Zeman.

Proč nakonec v neděli do studia Partie nepřišel, Jan Fischer vysvětlil ParlamentnímListům.cz. „Pozvání do partie 4. 11. (případně 11. 11.) jsem dostal 29. 10. To už jsem měl naplánovaný program, který jsem nemohl bez zásahu do programu řady dalších lidí zrušit. Panu Punčochářovi jsem navrhl tři termíny v prosinci, které ovšem nevyhovovaly Primě, ale shodli jsme se na datu 2. 12., které však údajně nevyhovuje zase Miloši Zemanovi,“ řekl redakci. (Celé odpovědi Jana Fischera redakce přikládá na konci článku)

„Proto mě překvapilo a mrzelo, jak moderátor a oba hosté komentovali mou nepřítomnost ve studiu. Pozvání do Partie si vážím, s Milošem Zemanem se opakovaně setkávám v řadě debat a mnohé (včetně duelů) nás ještě čekají,“ konstatoval Fischer.

Nebudu se zpovídat z toho, koho jsem volil

Zeman vedle jiného Fischera označil za pravicového kandidáta a zalitoval, že před ním tyto své postoje nemohl obhajovat. Expremiér a bývalý šéf ČSSD svá slova podložil tím, že Fischer sám přiznal, že v minulých volbách dal svůj hlas TOP 09.

Takový styl se však evidentně Janu Fischerovi nelíbí. „Nemyslím, že se budu Miloši Zemanovi zpovídat z toho, koho a kdy jsem volil. Jeho otázky jsou celkem průhlednou snahou udělat z prezidentské volby pravolevý střet. O tom však tato volba nebude. Občané rozhodnou, zda se vrátíme do doby opoziční smlouvy, se vším špatným, čím zatížila český veřejný život, nebo konečně v naší zemi změníme politiku. V minulých volbách jsem volil stranu, o níž jsem se domníval, že by mohla být alternativou k velkým zavedeným stranám. Bohužel, velmi jsem se zklamal.“ reaguje expředseda úřednického kabinetu pro server ParlamentníchListů.cz.

Před televizními diváky též Miloš Zeman řekl, že se těšil, až Jan Fischer řekne, proč podporuje církevní restituce. Fischer mu nyní svůj pohled vzkazuje alespoň prostřednictvím redakce PL.cz: „Narovnání s církvemi je potřebné, pokud má dojít k jejich odluce od státu a pokud se mají dále financovat ze svých vlastních prostředků. Řešením bude vždy kompromis a zcela spokojena nebude ani jedna strana. Jediný problém vidím v načasování toho kroku do doby ekonomické krize. Můj postoj je v tomto jasný, neschovávám se za referendum a nelavíruji,“ neodpustil si Fischer kritiku Zemanových postojů.

Kosovu je prý nutné pomoct, je zatíženo problémy

V nedělní debatě přišla řeč i na velmi ožehavé téma zahraniční politiky, které v postojích diametrálně dělí i Schwarzenberga se Zemanem, totiž takzvaný stát Kosovo. Jihosrbskou provincii, která v roce 2008 jednostranně vyhlásila nezávislost na Srbsku, Zeman označuje za islamistickou diktaturu podporovanou mafiemi. Jan Fischer se ještě coby premiér osobně sešel s kosovským premiérem Hashimem Thacim, který je mimo jiného podezřelý, že se jako představitel Kosovské osvobozenecké armády podílel na nelegálním obchodování s lidskými orgány unesených Srbů (více ZDE).

Přesto otázku Kosova Fischer vnímá celkem jednoznačně. „Jde o další důkaz toho, jak nezodpovědně se Miloš Zeman chová v oblasti zahraniční politiky. Kosovo je zatíženo mnoha ekonomickými a politickými problémy. Úkolem zodpovědných zemí je pomoci Kosovu, aby jeho instituce fungovaly standardním způsobem a aby se ze svých problémů dostalo. Jeho stabilita je totiž úzce spojena se stabilitou celého regionu a souvisí i s bezpečnostními zájmy naší země. K řešení vedou tvrdá jednání a stálý tlak mezinárodního společenství. Nikoliv silácké řeči,“ pustil se Jan Fischer opět do svého rivala.

Reakce Jana Fischera na otázky ParlamentníchListů.cz k nedělní Partii doslovně v plném znění:

1. Z jakého důvodu jste se nakonec včerejší Partie nezúčastnil? 

Pozvání do partie 4. 11. (případně 11. 11.) jsem dostal 29. 10. To už jsem měl naplánovaný program, který jsem nemohl bez zásahu do programu řady dalších lidí zrušit. Panu Punčochářovi jsem navrhl tři termíny v prosinci, které ovšem nevyhovovaly Primě, ale shodli jsme se na datu 2.12., které však údajně nevyhovuje zase Miloši Zemanovi. Proto mě překvapilo a mrzelo, jak moderátor a oba hosté komentovali mou nepřítomnost ve studiu. Pozvání do Partie si vážím, s Milošem Zemanem se opakovaně setkávám v řadě debat a mnohé (včetně duelů) nás ještě čekají. 

2. Miloš Zeman vás tam označil za pravicového kandidáta a řekl, že je škoda, proč jste tam nemohl vysvětlit, proč jste v minulosti volil TOP 09 a proč podporujete církevní restituce. Jak byste mu odpověděl?

Nemyslím, že se budu Miloši Zemanovi zpovídat z toho, koho a kdy jsem volil. Jeho otázky jsou celkem průhlednou snahou udělat z prezidentské volby pravolevý střet. O tom však tato volba nebude. Občané rozhodnou, zda se vrátíme do doby opoziční smlouvy, se vším špatným, čím zatížila český veřejný život, nebo konečně v naší zemi změníme politiku. V minulých volbách jsem volil stranu, o níž jsem se domníval, že by mohla být alternativou k velkým zavedeným stranám. Bohužel, velmi jsem se zklamal. Narovnání s církvemi je potřebné, pokud má dojít k jejich odluce od státu a pokud se mají dále financovat ze svých vlastních prostředků. Řešením bude vždy kompromis a zcela spokojena nebude ani jedna strana. Jediný problém vidím v načasování toho kroku do doby ekonomické krize. Můj postoj je v tomto jasný, neschovávám se za referendum a nelavíruji.

3. Mluvilo se tam i o Kosovu, jež jste coby premiér oficiálně navštívil a které pan Zeman považuje za islamistickou diktaturu financovanou narkomafiemi. Co o tom soudíte?

Jde o další důkaz toho, jak nezodpovědně se Miloš Zeman chová v oblasti zahraniční politiky. Kosovo je zatíženo mnoha ekonomickými a politickými problémy. Úkolem zodpovědných zemí je pomoci Kosovu, aby jeho instituce fungovaly standardním způsobem a aby se ze svých problémů dostalo. Jeho stabilita je totiž úzce spojena se stabilitou celého regionu a souvisí i s bezpečnostními zájmy naší země. K řešení vedou tvrdá jednání a stálý tlak mezinárodního společenství. Nikoliv silácké řeči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…