Je tu pěkně, je i práce. Pojďte s námi do nejrudější vsi rudého kraje

23.10.2012 18:10

REPORTÁŽ (UVNITŔ FOTO) Třikrát větší zájem na vládě komunistické strany, než jak vyšlo v celokrajských volebních výsledcích, by si přáli obyvatelé obce Lovečkovice. Právě v této vísce na Litoměřicku měla KSČM největší procento hlasů. Čím to je? ParlamentníListy.cz si na místo udělaly výlet.

Je tu pěkně, je i práce. Pojďte s námi do nejrudější vsi rudého kraje
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Přestože do hnízda fanoušků rudé ideologie, kde nežije ani pětistovka obyvatel, jsme automobilem přejeli několikery koleje, železniční tratí „Velké Březno – Lovečkovice“ to sami nezkoušejte – v době komunismu byla zrušena.

Rudá přesila v chráněné krajinné oblasti

Asi to nebylo pro samotnou obec moc velké překvapení. Komunisté tu jsou jako doma. „V obecním zastupitelstvu máme pět mandátů,“ říká starosta Radek Černý. To je nadpoloviční většina. Z devítičlenného zastupitelstva pak každý z dalších čtyř subjektů má pouze po jediném mandátu. Komunisté tu ve volbách utržili drtivé vítězství ve spojení s nezávislými kandidáty. „Osamělé“ mandáty nechali pro ČSSD (nejmenší procento hlasů), dále Sdružení pro lepší Lovečkovicko, Sdružení nezávislých kandidátů a „Za Lovečkovicko krásnější“.  „Volební účast byla vysoká, přes šedesát procent,“ chlubí se starosta, jak pevný je jejich komunální mandát. Volební účast byla tehdy 62,77 procent a komunisté získali téměř polovinu hlasů. Letošní krajské volby dopadly v obci téměř pro komunisty ještě lépe. Ti zde získali dokonce přes šedesát procent – 61,58 procent -, což je v rámci kraje unikát.

Navíc jediná další strana s hlasy nad pět procent  byla ČSSD, a to pouze s něco málo před 10 procent, tedy s ohromným odstupem.  Čtyřicetiletý starosta Radek Černý v krajských volbách zároveň od svých lovečkovických spoluobčanů získal nejvíce přednostních hlasů – téměř osmkrát více než budoucí hejtman a jeho spolustraník Oldřich Bubeníček. V celokrajském zastupitelstvu tak rovněž zasedne.

Je důvod jet do „zapadákova“?

Když dáte název obce do Googlu, nic moc se tedy nedozvíte. Usuzovat o vývoji na základě informací z oficiálních stránek také nepřinese žádná objevná zjištění. Kronika zde končí zápisem z roku 1923, což byl – pro zajímavost - rok, kdy v Československu započala hospodářská konjunktura a kdy se také hlasovalo v poslanecké sněmovně o kontroverzním zákonu na ochranu republiky, proti němuž byla KSČ.

Lovečkovice jsou očividně zemědělskou obcí. Spadají do chráněné krajinné oblasti. Pokud se sem chcete jako turisté vypravit, tak pozor na nápad dopravit se vlakem: na internetu jistě najdete železniční trať Velké Březno – Zubrnice – Lovečkovice – Verneřice a její větev Lovečkovice – Úštěk, která byla vybudována k šedesátým narozeninám císaře Františka Josefa I. V roce 1978 byla ovšem zrušená. Ještě tři roky předtím se zde mimochodem natočila jedna z epizod do filmu Páni kluci. Od roku 1998 je úsek Velké Březno - Lovečkovice prohlášen kulturní památkou. Nad obcí se tyčí Sedlo, což je druhá nejvyšší hora Českého středo hoří 728 m.

V místě je možné najít i několik roubených staveb, z nichž některé jsou rovněž chráněné státem. Stejný post tu mají některé staré lípy nebo některé lokality lučních porostů. Koneckonců hojně vyskytující bledule jarní je rovněž součástí heraldického znaku obce, který je shodou okolností červený stejně jako barva KSČM. Zajímavostí je, že bledule ve znaku je šestilistá, což je botanický nesmysl.

Výhodou je, že víska hosty doslova očekává -  rekreačních objektů je tu dokonce víc než samotných domácností, a to o třetinu. Navíc informativní dopravní značka upozorňující na možnost ubytování a občerstvení, je první, co z obce návštěvník vidí, pokud přijíždí ze strany od Srdcova.

Kde najít respondenty a nezvonit přitom na zvonky bytových či rodinných domů? „Máme tu hospodu. Jestli tam teď někdo bude? Po sedmé podvečer? To určitě, to se nebojte,“ říká kolemjdoucí muž, který jeden ze vchodů odemyká, a směruje nás ke křižovatce, na jejímž jednom nároží ej hostinec a naproti obecní úřad. „Komunistická vesnice? Postě tady ta partaj funguje. Jsme spokojení, no všechno jde zlepšit, ale se starostou není problém,“ promluví za chlapy před hospodou jeden z kunšaftů, kteří si před hostinstvím „Na křižovatce“ dávají cigaretku. Pivnice je velká budova, snad větší než samotný obecní úřad.  „Tady není nuda. Fungují tu i spolky – myslivci, dobrovolní hasiči tu mají dlouho tradici,“ dodává druhý. „A hlavně fotbal,“ zaznívá ještě. Tedy skoro jako v každé druhé obci, jak je zvykem.  Jdeme se podívat na hřiště. Je celkem rozlehlé, jde o plac na zeleném planině za bytovkami, s bílou bránou. V obci funguje TJ Lovečkovice se zaměřením na kopanou dospělých. Z občanské vybavenosti si Lovečkovičtí mohou „užít“ jen mateřskou školu. Může do ní chodit maximálně třicet dětí. Škola tu dříve bývala jednotřídní.

„Máme tu nově vybudovanou rozhlednu. Je z ní vidět na Ještěd,“ vyhrkne jeden z party. Vstoupit na ni je možné zcela zdarma. Na obecním úřadě by pak prý měl být k dispozici nějaký suvenýr a razítko rozhledny. Nejprve ji však musíte najít na bezejmenné kótě 616 m. n. m za Náčkovicemi u Lovečkovic kousek za obcí, kde se na ni dá odbočit po polní cestičce. Procházka se vyplatí i do osad jako Knínice nebo Mukařov, ty spadají rovněž pod Lovečkovice.
Je fakt, že vesnička spadá do Českého středohoří – do krajiny, kde je na co se dívat: nechybí pohled na panenskou přírodu chráněné krajinné oblasti, okolní kopce sopečného původu, rokle, zříceniny, hrady a zámky, nekonečné louky, potůčky, rybníky s možností rybolovu i koupání a lesy plné zvěře, hub, borůvek a malin. Nedaleko se nachází historické městečko Úštěk a jezero Chmelař s písečnou pláží. S Lovečkovicemi sousedí pak Zubrnice, které jsou známé muzeem lidové architektury, které jako poslední skanzen v republice od poloviny sedmdesátých let v rámci bývalého Okresního vlastivědného muzea v Ústí nad Labem. Kdo chce vidět regulérní vesnický obchod předlistopadové doby, pak právě tady je jednou z expozic, stejně jako podoba školy z doby po druhé světové válce.

„Velcí“ politici tu nemají dveře otevřené

Obyvatelé Lovečkovic se necítí „jiní“ jen proto, že volí zejména komunisty. „Na obcích je to jiné. Je to o jednotlivých lidech. Pokud bude starosta blbej, tak by byl neoblíbený, ať je z jakékoliv strany. Prostě ne každý komunista je hajzl,“ vysvětluje postarší muž mínění, se kterým se ostatní ztotožňují. „Možná je to jiné, než ve městech,. My se tady prostě domluvíme. Je tu pěkně. Je i práce,“ přemýšlí nahlas, v čem asi tak lze spatřit soulad s pozitivnímu principy komunismu, který dal práci každému. „I cikáni makali. Ne žádné dávky. V tom byl zase komunismus zlatej,“ podotýká asi třicetiletá žena, která se s jedním z hostů drží za tuku. „Jo a je fajn, že tu máme pořádnou hospodu, kterou prohibice nezruinovala. Pořádá se tady třeba country večer na zahradě za hospodou, hraje kapela,“ zazní mimo jiné. Když nic jiného, tak tradiční zábavy zde přetrvávají v podobném koloritu opravdu od komunismu. A že někdo ohrnuje nad KSČM nos? „Možná velká politika, tam se najdou nějací fašističtí dogmatici, ale tady ne,“ zní další názor, který odmítá, že by vesnice byla rudá v nějakém negativním smyslu. „Myslím, že kdybychom dělali cosi, co nám někteří vyčítají, určitě by orgány k tomu odpovědné k tomu řádně přistoupily. Na našich stanovách a činnosti naší strany nemůže nikdo najít nic nelegálního,“ podotýká k podobným názorům lídr KSČM a zřejmě budoucí hejtman Oldřich Bubeníček.

Lidé tu žijí tak trochu v zajetých kolejích. Nejsou zvyklí na předvolební mítinky, nové strany je příliš neoslovují. A když by někdo přijel, prý by se na něj vykašlali. To potvrzují slova například Ivana Přikryla, který kandidoval do senátu za Litoměšřicko a do Lovečkovic se jako jeden z mála vypravil. „Lidé se příliš nehrnuli na mítink, který byl plakátován a tak jsme vypouštěli kontrolního chrousta – vzducholoď -  a zvědavci postupně přicházeli.  Pár občanů se dalo do řeči. Stěžovali si, že s osmi tisící důchodu si příliš vyskakovat nemohu a politici je mnohokrát zklamali,“ vzpomínal na ohlasy. Možná to je důvod, proč na obcích více táhne předlistopadová ideologie – lidé jsou tu vlídní, znají se navzájem, jen se cítí opakovaně zrazeni současnými politiky.
Je-libo bydlo či půdu v zemědělské vísce?

Kdo by se chtěl usadit v obci, kde vládne ruka komunistické ideologie, není to problém. Zjistili jsme, že se zde prodává levně například rodinný dům o více než 450 metrech čtverečních se dvěma zahradami a stodolami. Pořídit jej lze za něco málo přes osm set tisíc korun. Volné jsou i některé chatičky s výhledem do malebného údolí pod Bukovou horou. Našli jsme i nabídku na prodej zemědělské půdy. Šlo o bývalý ovocný sad.
Mnohé zní idylicky. V obci se zachovaly i tradiční zábavy. Už jen pečení holubi, zda tu nelétají do pusy. „To ne, ale na zahradní slavnosti v létě jsme tu dělali pečená vepřová kolena a žebírka v marinádě, mňam mňam, a k tomu fajn kapela,“ zamlaská spokojeně nejmluvnější z mužů. Prý se pořádá i dětský den, diskotéka a podobně, v zimě pak Chalupářský ples.

Nelichotivým a viditelným pozůstatkem minulého režimu je tu snad jen zřícenina kostelní věže u osady Mukařov. Zdejší kostel byl zbořen - padl za oběť vlně likvidací sakrálních staveb v širším okolí v polovině 70. let minulého století. Zůstala jen zchátralá zvonice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…