Jedete na demonstraci? Je třeba se řádně vyzdobit - radí vážně "exilová vláda"

06.04.2013 11:00

REVUE Demonstrace, která se má uskutečnit tuto neděli, s sebou pro její organizátory nese velká očekávání. Nejen, že by tam měla být zřejmě odtajněna takzvaná exilová vláda a zvolená "nová občanská", vystoupit by tam měl třeba i bývalý šéf Poldi Kladno Vladimír Stehlík nebo producent Jiří Pomeje. V souhrnu všech těchto faktorů pak asi přiliš nepřekvapí to, že se objevují i módní rady, jak se vystylovat na onu plánovanou "revoluci".

Jedete na demonstraci? Je třeba se řádně vyzdobit - radí vážně "exilová vláda"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

Na tuto neděli se objevují na internetu, sociálních sítích i na letácích výzvy ve stylu: „Toto už není žádná hra na revoluci, tady už jsou v sázce životy nás všech. Den D se blíží. Bude dnem, kdy skončíme s rozkrádáním, rozprodáváním a tunelováním. Den, kdy skončíme s kmotry, mafiány a trafikanty.“ Tím dnem má být 7. duben, protože to se bude konat v Praze Soumrak kmotrů – demonstrace občanských iniciativ, které chtějí skoncovat s vládou. Poněkud kuriózní jsou v tomto ohledu i další výzvy či doporučení: O tom, jak se chovat v případě revoluce, jak vzdorovat elitářům, i třeba to, jak oblečením a doplňky přivítat onu plánovanou revoluci.  

Šance, která prý může být na dlouho poslední

Nejprve autoři textů na stránkách tzv. exilové vlády připomínají, že se blíží se jaro (podle kalendáře už ho máme několik dnů). A s ním se podle aktivistů nezadržitelně blíží také dlouho dopředu plánovaná revoluce. A na ni, jak uvádějí, je třeba se řádně přizdobit – nebo alespoň vědět, jak na to…  

„Možná se budete chtít malinko přizdobit. Revoluce je koneckonců výjimečná, a proto velmi sváteční chvíle... Musíme se také odlišit od turistů, běžných kolemjdoucích obyvatel Prahy a od příslušníků zásahových jednotek. Ne každý se bude přitom chtít po Praze tahat s vlajkou nebo transparentem, už proto, že revoluce není záležitost na hodinu. Potrvá jistě několik dní, než pánům ve vládě dojde, že tentokrát už opravdu nejde o běžnou demonstraci, kterou můžou bohorovně přehlížet a než uznají, že si s nastalou situací nevědí rady a že skutečně nazrál čas v klidu a míru odejít,“ vyjmenovávají na webové stránce „exilu“ budoucí protestující.

Fotokoláž: exilovavlada.cz

Ať všichni vidí, kdo ke komu patří

Usuzují pak, že všichni demonstranti, kteří se na Václavském náměstí sejdou, budou určitě také chtít dát najevo sounáležitost. „Budeme chtít vyjevit, že patříme k sobě, že patříme k téhle zemi a že ta země patří nám. V tom ohledu nemá nic větší vypovídací hodnotu, než právě trikolora. Obyčejná bílo-červeno-modrá česká trikolora. Uvidíte, že není hezčího šperku. Až to skončí, budete ji uchovávat ještě po léta jako vzpomínku na dny, kdy jste změnili svoje životy a předznamenali budoucnost příštích generací,“ konstatují dále nespokojení lidé, kteří se dle jejich prohlášení rozhodli vyjít do ulic proti vládě.

Připomínají pak také, že trikolora je k dostání v prodejnách galanterie v každém větším městě. Prodává se jako každá jiná stuha ve svazcích po deseti metrech, běžný metr stojí od 4,50 do 6,50 korun. A zcela vážně radí, jak se za její pomoci přikrášlit a vyjít vstříc oněm slavnostním dnům.

Vyrobte si nezapomenutelný „šperk“…

„Na výrobu jednoho šperku potřebujete zhruba 10 cm stuhy, šperk vás tedy vyjde asi na padesát haléřů včetně špendlíku na připnutí. Dámám doporučujeme šíři stuhy 20 mm, pánům 30 mm,“ píše autor, jehož jméno však na webu dohledat nelze.

A tím to však nekončí. Přidává i výrobní postup zmiňovaného šperku: „Odstřihněte z metráže osmi až deseticentimetrový proužek, přeložte ho v půli a běžným špendlíkem připněte na oděv, přesněji na levou stranu oděvu v místě, kde obvykle máte srdce. Abyste se nedopustili stejně tragické chyby, jako tým Karla Schwarzenberga v prohrané předvolební prezidentské kampani, dbejte na to, aby připnutá trikolora byla svisle a pohledově s bílým pruhem vlevo - tedy pro vás vpravo. Chcete-li vlastnit zdobnější kousek, zastřihněte do stuhy po přeložení na volných okrajích tvar obráceného písmene V. Zbylých 990 centimetrů stuhy rozstříhejte stejným způsobem a rozdejte 99 lidem ve vašem okolí. Budou vás milovat,“ uzavírá „stylista či stylistka“ své dílo na webu exilovavlada.cz.

Před tím ale ještě vyzývá všechny čtenáře se neptali, proč se protest a demonstrace koná zrovna v Praze a proč zrovna v neděli… Odpovídá jim, že je to proto, že v neděli 7. dubna ve 13 hodin na pokojném celonárodním shromáždění budou Petr Nečas a jeho parta vyzváni k odchodu do následujícího dne. „Takže teprve v pondělí – pokud neustoupí – se dočkají toho, co zaslouží. A mimo Prahu ty nejdůležitější vládní budovy ani potentáti prostě nejsou...“ zakončuje konstatováním neznámý autor.

Oč tedy má jít v neděli?

„Žádáme o podporu všechny oběti exekutorských mafií, všechny lidi, kteří marně shánějí práci, všechny ty, kteří v důsledku vládní antisociálních opatření už nemají ani na léky, na nájmy a pomalu už ani na jídlo. Vstaňme všichni od televizí a počítačů, zanechme planého nadávání v hospodě u piva a zase po 23 letech dejme mocným jasně najevo, že ze sebe nenecháme dělat obětní beránky,“ to jsou slova výzvy, která dostala již před časem také velmi vznosný název - Národní mobilizace. Poněkud paradoxně může překvapit to, že do hromadných emailů ji posílá skupina, která vystupuje jako „exilová vláda“.

Ostatně to, že na Václavském náměstí má vzniknout nová občanská vláda, si organizátoři akce, kterými je Holešovská výzva, ale i řada dalších občanských iniciativ, slibují. A to i přes veškerou absurditu, která asi napadne mnohé nezaujaté pozorovatele. Přesto to je jedno z hlavních témat, o které má na Václavském náměstí první dubnovou neděli jít. Očekává se přitom, že akce neskončí v neděli, ale dle slov Slávka Popelky, který stál u zrodu tohoto nápadu, má pokračovat i v dalších dnech. „Až do odstoupení této vlády, kterou považujeme za nelegitimní,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Kdo však v tuto chvíli představuje onu zmiňovanou exilovou vládu, sdělit odmítl. Prý je to tajné.

Na závěr ještě dodejme, že zmiňovaná trikolora nemá však plnit jen roli ozdoby. Pro ty, kteří budou cestovat z Ostravy (a dalších měst během trasy do Prahy), by měla podle pokynů na stránkách Holešovské výzvy sloužit též jako vstupenka do vlaku, za kterou budou moci bezplatně demonstranti do hlavního města přijet.  Po vzoru správných konspirátorů je pak nutno říci průvodčímu také heslo, na základě kterého pozná, že dotyčný je ve správném vlaku...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…