Kalousek a Drábek to vybalili: Růst nečekejte, na důchody stále méně

03.01.2012 9:21

Až začátek nového roku si dva členové vlády i její šéf vybrali k tomu, aby veřejnosti sdělili, že letos opravdu bude hůř. Ministr financí Miroslav Kalousek předpokládá, že výkon tuzemské ekonomiky letos klesne až o dvě procenta. Podobně uvažuje premiér Petr Nečas a ministr práce Jaromír Drábek avizuje historicky rekordní deficit důchodového účtu pro rok 2012.

Kalousek a Drábek to vybalili: Růst nečekejte, na důchody stále méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

Nebude nám ani trochu dobře, přiznává zkraje letošního roku jeden člen vlády za druhým. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark na ČT24 uvedl, že důchodový účet pro rok 2012 se dostane do historicky rekordního deficitu a skončí se ztrátou až 40 miliard korun. Deficit nepokryje ani zvýšení nižší sazby DPH z 10 na 14 procent, které vynese jen 22 miliard.

„V roce 2011 byl deficit důchodového účtu přibližně 30 miliard korun. V letošním roce se, bohužel, předpokládá, že deficit důchodového účtu bude přibližně 40 miliard korun. To znamená, že pokud se zvýšením DPH vybere 25 miliard korun, tak to nebude stačit ani na pokrytí toho deficitu,“ poznamenal ministr Drábek.

Nejreálněji vypadá varianta „malé mínus“

S neblahými zprávami se ke svému stranickému i vládnímu kolegovi přidal ministr financí Miroslav Kalousek. Ten v rozhovoru pro Radiožurnál připustil, že očekává v letošním roce pokles domácí ekonomiky o dvě procenta, což by znamenalo propad rozpočtových příjmů o 30 až 50 miliard korun. Je to prý nejpravděpodobnější ze tří variant, které zpracovalo ministerstvo financí. Schodek rozpočtu 105 miliard korun by ale měl být zachován.

Nejoptimističtější ze tří scénářů vývoje ekonomiky počítá s meziročním růstem hrubého domácího produktu od desetiny do jednoho procenta. Podle Kalouska v tuto chvíli nejpravděpodobnější varianta „malé mínus“ počítá s vývojem HDP od nuly do minus dvou procent. Nejméně příznivý scénář „velké minus“ počítá s prohloubením finanční krize v eurozóně, jeho podrobnosti ale ministr financí neuvedl.

Ekonomové zavrhli růst v roce 2012 už v létě

Za výstupy dobře sladěného týmu lze považovat, když podobně jako ministr financí hovoří o letošním vývoji české ekonomiky premiér Petr Nečas. „Za realistický scénář považuji růst na rok 2012 mezi plus jedním až minus dvěma procenty HDP,“ ponechal předseda vlády v odpovědi pro Hospodářské noviny ve hře i možnost minimálního růstu.

Při té příležitosti je dobré připomenout, že poslanci schvalovali státní rozpočet, který počítal pro rok 2012 s růstem ekonomiky o dvě a půl procenta. Už tehdy nad tím ekonomové nesouhlasně kroutili hlavou. „Osobně si myslím, nebo spíš z našich výpočtů usuzuji, že i tyto odhady růstu budou mylné a růst bude ve skutečnosti nulový,“ uvedl už během září pro ParlamentníListy.cz exministr financí a nyní hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík to, s čím členové vlády přicházejí po čtyřech měsících.

Optimistická varianta, po níž se servíruje horší a horší

Kritický k sestavování rozpočtu byl rovněž už tehdy ministr financí první Topolánkovy vlády a dlouhá léta ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý. „Je to už mnoho let, co jsem ve sněmovně říkal, že ministr financí musí při sestavování státního rozpočtu počítat s tou nejpesimističtější variantou a pak může být příjemně překvapen, pokud vyjde optimističtější prognóza,“ připomněl pro ParlamentníListy.cz.

„Pan Kalousek nám ale vždy naservíruje optimistickou variantu a pak nám po kouskách tváří v tvář realitě servíruje tu horší a horší,“ tvrdil Tlustý, že od jeho nástupce je to jen taková hra. „Něco jako ´na slepou bábu´ nebo v tomto případě ´na slepého Kalouska´. Všechny státní rozpočty, které pan Kalousek připravoval, byly nereálné,“ prohlásil dlouholetý šéf rozpočtového výboru.

Prioritou vlády zůstává dodržení naplánovaného schodku

Tváří v tvář horší realitě však Kalousek i přes možný pokles příjmů státního rozpočtu považuje za nepřekročitelné ustoupit od vládní strategie, která snižuje tempo zadlužování státu a deficit veřejných financí. Cílem vlády tak zůstává snížit deficit veřejných financí letos na 3,2 procenta a do roku 2014 až na 1,9 procenta.

Ministr financí kvůli udržení schváleného schodku státního rozpočtu na letošní rok počítá s tím, že by se muselo šetřit na straně výdajů. Možnostmi jsou úspory v provozu státu či objemu mezd nebo změnu systému valorizace státem vyplácených dávek. „Vláda se musí rozhodnout, jaké alternativy (úspor) jsou pro ni přijatelné, to znamená, na kterých se shodneme všichni, protože jsme koaliční vláda,“ konstatoval Kalousek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…