Kalousek je optimista. Bude to hnisavá krize, ale nebojte. Euro vydrží

25.11.2011 7:42

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová je přesvědčená o devadesátiprocentní pravděpodobností zhroucení se eurozóny. Ministr financí Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz v takový scénář nevěří. Eurozóna vydrží, tvrdí a dodává, že nikdo dnes neví, jak to bude, kdyby ano, vyvážil by ho prý zlatem.

Kalousek je optimista. Bude to hnisavá krize, ale nebojte. Euro vydrží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové se už systém eurozóny hroutí. „Jenom politici to odmítají vidět," tvrdí ekonomka s tím, že mnozí politici investovali veškerý svůj politický kapitál do eura a proto se budou tvářit, že mají vše pod kontrolou. „Ale nemají," tvrdí ekonomka v týdeníku Reflex.

Dále čtěte:
Prezident Klaus: Odchod z eurozóny není konec světa
Profesor Keller: Zaveďme euro, uvidíme, že pracujeme za almužnu
Ekonomka: Dluh a bída budou obcházet Evropou dál. Řecko je začátek

Devadesát ku deseti. Eurozóna se rozsype

„Když jsem v roce 2000 řekla, že vidím padesátiprocentní šanci na krach projektu jménem euro, byla jsem za šílence. Dnes takový názor zdaleka není extrémní.  Ovšem já mezitím už tvrdím, že pravděpodobnost, že se celá eurozóna rozsype, vzrostla na devadesát procent," prohlásila Šichtařová.

Vedle krachu eurozóny je zde navíc podle ekonomky riziko hyperinflace, která ale nebude přímým důsledkem zhroucení systému eurozóny. „Hyperinflaci by nevyvolalo zhroucení eurozóny jako takové, ale na hyperinflaci už nyní zadělává extrémně nekompetentní až diletantská politika Evropské centrální banky (ECB)," míní Šichtařová.

Sledujeme téma Euro

Už vymýšlí jak obejít zákon a tisknout peníze

Poukazuje tak na to, že banka skupuje „dnes již v podstatě bezcenné dluhopisy" ohrožených zemí a tím si zahrává s tiskem nových peněz. Ale protože tisk nových peněz je nelegální, vymyslela již eurozóna podle Šichtařové jak zákon obejít a peníze tisknout.

„Mělo by se to, zjednodušeně řečeno, provést tak, že  mezi ECB a výkupem bezcenných dluhopisů, což je vlastně tisk nových peněz, bude stát ještě jeden mezičlánek, totiž evropský záchranný fond," popisuje Šichtařová, jak chce eurozóna vyzrát na nelegální tisk peněz. A právě v té souvislosti se obává, že tato myšlenka bude pro politiky eurozóny tak lákavá, že neodolají. „A pak je na hyperinflace jen otázkou času," dodává.

Četli jste?
Přestaňte žít v iluzích, vyzval Klaus masy. Pomohu vám knihou
V budoucnost eura věří polovina Čechů. Stejný počet mu ale nevěří

Hyperinflace stála u vzniku 2. světové války

Současně připomíná, že výkup bezcenných německých dluhopisů v předválečném Německu tamní centrální bankou se rovněž stal zdrojem hyperinflace a ta pak jedním ze zdrojů 2. světové války."Je vážně Evropa tak hloupá, že se odváží vstoupit podruhé do stejné řeky?" klade v Reflexu Šichtařová řečnickou otázku.

Bude to hnisavá krize, ale eurozóna vydrží

Ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz tak černé scénáře vývoje v eurozóně odmítl. „Osobně se domnívám, že i když to bude stát nemalé náklady, eurozóna vydrží.  Projde si vleklou a hnisavou krizí a nebude zázračné a rychlé uzdravení, ale vydrží," nesdílí ministr financí pesimismus Markéty Šichtařové, byť připouští, že půjde o nelehké a vleklé období. 

Podle Kalouska se možná eurozóna dočká i recese. „Krize sebou samozřejmě ponese téměř nulový ekonomický růst, možná i mírnou recesi, protože nervozita na trzích jen tak nezmizí a s nervozitou na trzích klesá ochota k úvěrové angažovanosti," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz ministr s tím, že to bude znamenat, že firmy se těžko budou dostávat k finančním zdrojům potřebným k podnikání.

Kalousek o nové koalici v Praze:
Hrdlička a Štastný si naběhli na vidle. Konec přísavek, slaví Kalousek

Možná se zmenší

Kalousek je přesvědčený, že po krizi tu bude už úplně jiná eurozóna než ta, kterou známe doposud. „Možná že bude menší a je pravděpodobné, že bude daleko centralizovanější," míní ministr a na vysvětlenou dodává: „Každý kdo má společnou měnu, zatím vždycky měl a má dva regulátory. Centrální banku jako regulátora privátních peněz a ministerstvo financí, nebo spíše vládu, jako regulátora veřejných peněz."

A právě regulátor veřejných peněz je to, co eurozóně podle Kalouska chybí. „To co třeba dělá Evropská centrální banka, že skupuje dluhopisy ohrožených zemí, to není práce pro centrální banku. To je práce pro fiskální unii a pro regulátora veřejných prostředků," dodává ministr a dává tak v tomto bodu Šichtařové za pravdu.

Šichtařová má pravdu, ale ne zas až tak moc

„Skupování dluhopisů Evropskou centrální bankou je porušením všeho, co jsme se kdy učili o nezávislosti centrálních bank na politice, na rozpočtové politice a politicích vůbec. Nicméně zatím to proběhlo v rozsahu, který vzhledem k peněžní zásobě eura  nemůže mít žádný dopad na inflaci," vyvrací Kalousek Šichtařové obavy z hyperinflace.

Zlato za toho kdo ví

Ten pro ParlamentníListy.cz zopakoval, že ministerstvo financí pracuje na všech možných scénářích včetně „katastrofických": „O kterých se domníváme, že nenastanou," podotkl Kalousek. „A jestli dneska někdo ví, jak to bude, tak já bych ho vyvážil zlatem, protože jsem přesvědčen, že to teď neví vůbec nikdo," uzavřel Kalousek v narážce na všechny „jasné" predikce ekonomů.

Psali jsme:
Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 
Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení 
Podnikatelé už toho mají dost. Vyráží do boje. Nestačí tiše nekrást
Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…