Kauza Diag Human: O zabavení majetku v USA nevíme, tvrdí ministerstvo

05.09.2011 20:49

Česku podle některých médií skutečně hrozí, že i ve Spojených státech mohou tamní soudy rozhodnout o exekuci na majetek České republiky a to v souvislosti s arbitráží kolem Diag Human. Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris, spis z USA má již dokonce resort k dispozici. „Ještě ale nevíme, zda hrozí, že bude v USA nějaký majetek zabaven. Ta věc je čerstvá, spis zatím studujeme a překládáme,“ řekl Kotris.

Kauza Diag Human: O zabavení majetku v USA nevíme, tvrdí ministerstvo

Právní zástupce firmy Diag Human Jan Kalvoda skutečně nezahálí. V průběhu června Kalvoda totiž do médií rozhlásil, že hodlá kromě Rakouska a Francie český stát zažalovat i ve Spojených státech či ve Velké Británii. A možná i v jiných zemích. A to kvůli tomu, aby si prostřednictvím exekuce vymohl na státu údajné nároky, neboť prý arbitráž ukončená v roce 2008 je podle něj pravomocná.

Kauza Diag Human od začátku:

„Překládáme věci ze spisu v USA a máme i první informace o Velké Británii, aniž bychom ale skutečně věděli, že je tam založený spis. To opravdu ještě nevíme," řekl ParlamentnímListům.cz právník Kotris v souvislosti s novými informacemi, které v sobotu zveřejnil deník Právo.

„Některá média už mezitím straší, že už je to na obstavení majetku. Nemáme ale zatím relevantní informace, že by nárok firmy byl v USA nepravomocně uznán. Jen víme, že ve Spojených státech ten spis na tamním soudu existuje. Ale ohledně Velké Británie nemůžeme nic konkrétního potvrdit," zmínil dále Kotris.

Idnes.cz a také novinky.cz  totiž uvedly, že soudy v Lucembursku, Velké Británii a ve Spojených státech vyhověly v minulých týdnech návrhu společnosti Diag Human, když nepravomocně uznaly její nároky vůči ČR a rozhodly o tom, že může být exekučně zabavován majetek a finanční prostředky Česka v těchto zemích.

Možná jste nečetli:

„Soud v Británii vyhověl žádosti Diagu Human a jeho právníci nyní mohou využít všech možností k exekučnímu zabavování movitého či nemovitého majetku České republiky," řekl pak prý Právu zdroj seznámený s rozhodnutím britského soudu.

Podle Práva ale podobný verdikt už padl také třeba v Lucembursku. Tam se má rozhodnutí soudu týkat bankovních kont, přes která Česká republika obsluhuje svůj státní dluh a přes ně tak třeba platí úroky svým věřitelům, kteří si koupili české státní dluhopisy. 

V USA Česko zastupuje kancelář Calland Babst

To ale právník ministerstva zdravotnictví nechce potvrdit a také prý ani nemůže. „Je to předčasná informace a pochází nejspíše ze strany advokáta Jana Kalvody.  Mohu ale potvrdit, že v USA zastupuje Českou republiku kancelář Calland Babst. Je to partnerská kancelář kanceláře Kříž a Bělina, kterou máme v Česku najatou na tuto kauzu," dodal Kotris.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale v pondělí ujistil, že k zablokování státních peněz na zahraničních účtech nedojde.

Prozatím soudy rozhodovaly v kauze Diag Human v Rakousku a ve Francii. V Rakousku má kvůli tomu Česko zablokována tři umělecká díla. V obou zemích běží odvolání České republiky. Ta si kvůli sporům najala v zahraničí právníky. „V USA ale využíváme stejný model hájení jako u Rakouska, či Francii," doplnil Kotris.

Senáty USA a Velké Británi se řídí anglosaským právem

Je však nutno připomenout, že senáty USA a Velké Británie se řídí takzvaným anglosaským právem. „Právník Jan Kalvoda je silný v anglosaském právu," dostaly pak počátkem léta informaci ParlamentníListy.cz a to právě v souvislosti s údajnou pohledávkou firmy Diag Human po českém státu.

„Nemyslím si, že by v tom mohlo hrát významnější roli jiné právo a že by tam Kalvoda díky anglosaskému právu mohl uspět," reagoval ovšem na to tehdy pro ParlamentníListy.cz právník Tomáš Sokol, který je zároveň v této kauze poradcem ministerstva zdravotnictví.

Více zde:  

Všude je to s exekucemi stejné. Ať je právní systém jakýkoliv

„Podle mého názoru v tom žádný podstatný rozdíl nebude, protože se předpokládá, že všude bude vykonatelné rozhodnutí dávající druhé straně možnost, aby prokázala, že tomu tak není. Je to úplně stejné jako ve Francii," uvedl dále Sokol.

„Všechny státy mohou exukuovat jedině na základě jediného právního základu a to je newyorská úmluva. Ta je všude stejná a existuje právě proto, aby ti věřitelé z rozhodčích nálezů vyšlých neměli potíže s místním právem a nemuseli složitě dokazovat, že mají exekuční titul. Jinými slovy to znamená, že newyorská úmluva má podřídit všechny soudy jednotnému režimu zkoumání toho, co je rozhodující pro nařízení exekuce," řekl dále právník, který je ve svém oboru považován za právnické eso.

A aby bylo jasno, o co v exekuci jde, tak Sokol navíc vysvětlil, že i na české soudy by se mohl kdokoliv obrátit s jakýmkoliv rozhodčím nálezem. Třeba kupříkladu nějaká firma z Nigérie.

„Náš soud má oproti Nigérii také jiný právní systém a nemohl by dělat nic jiného, než nařídit exekuci a počkat si, co z toho bude. Protože soud není od toho ověřovat si, jestli někde nějaký kmenový rozhodce z Nigérie vydal nějaký rozhodčí nález nebo ne a jestli je vykonatelný. Na tom lidé i firmy budou stejně v Rakousku, ve Francii, v Anglii, nebo v USA. To znamená, že tamní soudy vydají rozhodnutí a pak je na tom povinném, aby prokázal, že rozhodnutí je naprosto nepodloženo."

Bělina spolupráci přiznal už v červnu

Odborníků, kteří by se zabývali mezinárodním právem anebo mají britskou právnickou licenci, není v Česku mnoho. Jednou z mála je právě kancelář Kříž a Bělina, kterou si najalo ministerstvo zdravotnictví.

„My dokonce poskytujeme v této kauze konzultace ministerstvu zdravotnictví a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale nejsem zbaven mlčenlivosti. Proto vám k tomuto případu nic neřeknu, tedy ani nic bližšího k vysvětlení okolo anglosaského práva," uvedl koncem června ParlamentnímListům.cz profesor Miroslav Bělina, který je odborníkem mezinárodního práva. Jeho jméno a ani jméno kanceláře Kříž a Bělina proto tehdy ParlamentníListy.cz nezveřejnily.

Wikipedie k anglosaskému právu uvádí, že „kontinentální právo v národních státech je uspořádáno do kodexů, zejména občanské právo do občanského zákoníku, zatímco v angloamerickém zůstal hlavním pramenem práva precedens". Anglosaské právo využívá jako právní systém především Velká Británie, USA a země Britského společenství. Naproti tomu Česká republika a zbytek Evropy se řídí kontinentálním právem.

Soud má rozhodnout o jmenování arbitra

Že je ale kolem kauzy opětovně dusno, to právník resortu zdravotnictví David Kotris přičítá tomu, že má právě zítra proběhnout jednání Městského soudu v Praze, který má doplnit jméno dalšího rozhodce v případu a to prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela.

„V této fázi rozhodujeme o návrhu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových o jmenování rozhodce pana Kužela pro přezkoumání rozhodčího nálezu. Jednání je naplánováno na 11:30 hodin," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Městský soud by ale měl brzy rozhodovat o doplnění třetího rozhodce. Švýcarského arbitra Damiana Della Ca by měl nahradit ekonom a člen vládní NERV Jiří Schwarz. Podle Lhotákové zatím v této věci nebylo nařízeno jednání.

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Čtěte také:  

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…