Kdo po Kocourkovi. Tady jsou jména z ODS

10.11.2011 11:45

V souvislosti s rezignací ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka se mezi občanskými demokraty začíná spekulovat o jeho možné nástupci. Padají různá jména, ale zatím panuje obecná shoda, že je to velká neznámá.

Kdo po Kocourkovi. Tady jsou jména z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Je dost dobře možné, že jméno Kocourkova nástupce nemá v tuto chvíli zatím ani premiér Petr Nečas, jelikož Kocourkova demise je ještě dost čerstvá. Podle informací ParlamentníchListů.cz věřil Kocourek téměř do poslední chvíle, že situaci ustojí, neboť byly potvrzovány termíny jeho ministerského programu na další dny. Rozhodla až schůzka s premiérem.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky

Ministr nemusí být hned

„Premiér nějaká jména v hlavě určitě má, ale není rozhodnuto. Například nástupce Pavla Drobila také nebyl vybrán okamžitě. Čili se může jednat o otázku několika týdnů," řekl redakci zdroj z okolí premiéra.

K věci:

Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů 

Objevila se již některá jména možných kandidátů: místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor, bývalý ministr průmysl Martin Říman či předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Martin Kocourek je členem pražské ODS, čili by tento region logicky svého ministra chtěl. V tomto smyslu padlo jméno šéfa pražské ODS Borise Šťastného, o němž se v minulosti již několikrát spekulovalo jako moném kandidátovi na ministra.

Na druhou stranu Kocourek nebyl příliš brán jako zástupce Prahy, ale spíše jako odborník bez stranického krytí. Čili se v případě odchodu Kocourka jedná spíše o „uvolněné léno" či caducum, odúmrť, která spadla premiérovi do klína a žádný region nemá automatický nárok na tento post. Samozřejmě je také otázkou, zda se premiér rozhodne spíše o osobu, která bude mít silnou pozici v nějakém regionu, či opět zvolí nějakého „odborníka".

Psali jsme: Ministr Kocourek končí. Nečas přijal jeho demisi

Říman asi nechce

Pokud jde o konkrétní jména, tak v případě Martina Římana se hovoří o tom, že on sám příliš o ministerský post nestojí. Také vztahy s premiérem prý už nejsou tak dobré. Pokud jde o Zbyňka Stanjuru, tak tomu by hrálo do karet, že je loajální premiérovi a je předsedou silného Moravskoslezského regionu, který by po odchodu Pavla Drobila opět získal ministra. Na druhou stranu Stanjura nyní zastává významnou funkci předsedy poslaneckého klubu a je otázkou, zda by chtěl premiér opět udělat volbu nového předsedy klubu, protože zvolení Stanjury v jeho souboji s Petrem Tluchořem bylo těsné a mohla by se narušit rovnováha klubu.

Doktor je prý samorost

Michal Doktor je brán svými kolegy jako slušný politik a odborník, na druhou stranu bývá často považován za samorosta a sólistu. Jihočeský region by tak získal svého zástupce ve vládě, problémem však je, zdali jihočeská ODS považuje doktora za „svého" člověka. „Michal je určitě slušný člověk, který ekonomice rozumí, na druhou stranu je to samorost a nemá ze svého regionu krytí," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Psali jsme: Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí

Svou logiku by měl i návrat Pavla Drobila. Ve třech kauzách, kde ho obviňoval bývalý šéf SFŽP Libor Michálek, byl očištěn a premiér při jeho odchodu uvedl, že pokud se očistí, může se vrátit. Drobil chtěl být od počátku ministrem průmyslu, když říkal, že chce dýchat za český průmysl. Ale na druhou stranu stále není definitivně uzavřená otázka, která se týká schůzky, kdy Drobil navrhl Michálkovi křeslo náměstka. Tímto je Drobil stále držen v šachu.

Pokud jde o rozložení sil v ODS a získání si podpory v regionech, znamenalo by to, že by měl mít šanci nějaký zástupce jihočeského či ústeckého regionu. Z ústeckého regionu je sice ministr obrany Alexandr Vondra, ale krajská organizace se k němu příliš nehlásí. 

Martin Kocourek včera rezignoval po jednání s premiérem Petrem Nečasem na post ministra průmyslu a obchodu. Nečas jeho demisi přijal. Kocourek, který ve středu vysvětloval finanční transakce se společností Key Investments v roce 2008, podle Nečase není v podezření z korupce, avšak jeho kroky předseda vlády považuje za nešťastné. Kocourek Nečasův kabinet opustí ke 14. listopadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…