Kníže: Schwippelovi se za Topolánka nemstím. Jen ho propouštím

08.12.2010 7:10

Karel Schwarzenberg žádá od šéfky sněmovny Miroslavy Němcové souhlas, aby mohl z ministerstva zahraničí pro nepotřebnost vyhodit Jana Schwippela. Ten jako někdejší poslanec ODS zvedl ruku pro nedůvěru Topolánkově vládě, jejímž členem byl i kníže. Nejedná se ale o pomstu, ujišťuje Schwarzenberg.

Kníže: Schwippelovi se za Topolánka nemstím. Jen ho propouštím

Podle informací HN žádal resort Karla Schwarzenberga o možnost zbavit se bývalého poslance už na začátku minulého měsíce. Bývalí zákonodárci totiž mají po odchodu ze sněmovny zákonný nárok vrátit se ke svému bývalému zaměstnavateli, který jim musí rok držet stejné místo. Jedinou možností, jak vyhodit exposlance, je požádat o souhlas předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Máme moc lidí, hájí se Kníže

„Zatím jsem to nepodepsala, ale kloním se k tomu, že dám ministrovi zahraničí souhlas," řekla HN Němcová. Ministr zahraničí Schwarzenberg odmítá, že by propuštění Jana Schwippela souviselo s odvetou za to, že hlasoval pro nedůvěru vládě Mirka Topolánka, která padla během předsednictví České republiky Evropské unii.

„Je mi líto, ale musíme volky nevolky snižovat stavy našich zaměstnanců. Proto musíme dotyčného pána propustit. Propouštíme i řadu jiných lidí. Kdybychom nemuseli snižovat stavy, tak by odejít nemusel, ale bohužel pro něho nemáme zařazení a je zde řada lidí, kteří na ministerstvu pracují déle a potřebujeme je zde více. Některé lidi prostě propustit musíme," odpověděl serveru ParlamentníListy.cz Schwarzeneberg na dotaz, zdali propuštění exposlance nemůže vypadat jako pomsta za jeho "potopení" vlády a za to, že aktivně vystupoval proti přijetí Lisabonské smlouvy, kterou Schwarzenberg naopak výrazně podporoval.

Němcová chce vyloučit politickou motivaci

„Budu postupovat shodně jako v případě exposlance Kosty Dimitrova. Ověřím si, že je vyloučena politická motivace ze strany zaměstnavatele," odpověděla ParlamentníListům.cz na stejný dotaz Němcová.

Exposlanec Schwippel nechtěl celou záležitost komentovat. „Nezlobte se, ale nebudu to komentovat. Žádné oficiální vyjádření ministerstva jsem ještě nedostal," řekl ParlamentnímListům.cz Schwippel.

Bývalý poslanec ČSSD Dimitrov byl propuštěn se souhlasem Němcové s oficiálním zdůvodněním, že nepřijal post poradce ministra práce Jaromíra Drábka. Je tedy otázkou, zdali Schwippel dostane také nějakou podobnou nabídku.

Schwippel se dlouhodobě zabývá zahraniční politikou

Jan Schwippel byl poslancem od července 2004 do června 2010. Mezi lety 1990 až 2000 pracoval v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR. V této době absoloval pracovní pobyt mezi lety 1995 až 1997 v Německu na univerzitě v Hannoveru a mezi lety 1997 až 1998 byl ve Francii na uviverzitě v Toulouse.

Mezi lety 2000 až 2003 poté pracoval na Ministerstvu zahraničí ČR. Od března 2003 do února 2004 pak byl zaměstnán v zahraničním odboru Kanceláře prezidenta republiky. Od února 2004 nastoupil znovu na ministerstvo zahraničí, jehož zaměstnancem je od té doby doposud. V době svého poslaneckého působení zůstal zaměstnancem ministerstva s tím, že má neplacené volno.

Po celou dobu poslaneckého mandátu byl členem zahraničního výboru sněmovny. Hovoří anglicky, francouzsky a německy. Ovládá základy španělštiny a turečtiny. Umí i trochu čínsky.

Rebel, který skácel Topola

Schwippel patřil společně s Jurajem Ranincem a Vlastimilem Tlustým k takzvaným rebelům v ODS, kteří zprava kritizovali Topolánkovo ustupování koaličním partnerům, zejména co se týče ekonomických reforem včetně rovné daně a toho, že premiér Mirek Topolánek začal podporovat Lisabonskou smlouvu, ačkoli do té doby ODS vystupovala proti předávání národní suverenity do Bruselu.

Schwippel v září 2008 vystoupil kvůli aféře poslance ODS Jana Moravy a postavení vedení strany k ní z poslaneckého klubu ODS. V březnu 2009 hlasoval pro nedůvěru Topolánkově vládě. V dubnu 2009 vystoupil z ODS a kandidoval později neúspěšně za euroskeptické hnutí Libertas do Evropského parlamentu.


Čtěte také: 


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…