Konference Véček skončila děsivým útokem na Ivana Langera

13.12.2010 5:11

Lepší mediální konec ideové konference Věci veřejné chtít nemohly. Nejprve si to v přímém přenosu České televize rozdal předseda Radek John s exministrem vnitra Ivanem Langerem, aby právě tento bývalý volební manažer ODS dostal největší sodu dne, a to od zcela neznámého Tomáše Jarolíma, nezávislého zastupitele ze severočeských Teplic.

Konference Véček skončila děsivým útokem na Ivana Langera

V neděli zajímaly většinu novinářů pouze dvě věci - střet Jiřího Paroubka s Miroslavem Kalouskem v Partii na Primě a o hodinu později pak souboj Ivana Langera a Radka Johna v Otázkách Václava Moravce. Jestliže ParlamentníListy.cz označily duel televize Prima za nudný a podprůměrný, o souboji na veřejnoprávní ČT se totéž určitě říci nedá.

TELEVIZNÍ NEDĚLE:

"Po Praze se povídá, že jeden policejní útvar dostal podklady pro šetření jednoho pražského kmotra, a ten je měl druhý den na stole!" vypálil rozezlený John divákům coby jedno z pochybení úřadujícího šéfa policie Oldřicha Martinů. Ten v tu chvíli hostem nebyl, a tak si vzal jeho obhajobu na triko bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Johna nešetřil. "Pane ministře, vy jste ministr vnitra, už nejste novinář a scénárista," řekl Langer posměšně a stejně tak i pokračoval.


Potkali se u Moravce...


"To, co jste předvedl, jsou historky z pražské kavárny. Vy jste ministr vnitra, který odpovídá za ten úřad. Já rozumím tomu, že jste do něj nastoupil bez znalostí, zkušeností a odborností. Jste politik. Vedle toho byste ale měl mít jasně definovanou strukturu ministerstva vnitra. A tu já jako člen vládní koalice u vás postrádám." Johna se ovšem Langerova slova absolutně nedotkla.

"Mně tady oslovilo hned několik desítek členů s tím, jaké nekalosti se dějí v celé České republice a tím já se budu zabývat," odvětil lakonicky John, který použil zcela stejnou argumentaci také v závěrečné řeči ideové konference Věci veřejných. Zasloužil si tím vřelý potlesk ve stoje.

MĚLI BYSTE VIDĚT:

Ivan Langer ale nebyl v neděli terčem pouze pro Radka Johna. Už během odpoledne vystoupil nezávislý teplický zastupitel za Věci veřejné Tomáš Jarolím. Langera nazval zlodějem. "Okamžitě se mi vybavily ty jeho kauzy. Třeba převod optické sítě z Policie na Českou poštu. Stálo nás to už moc peněz. Nebo zpoplatnění přepisů za odposlechy, šedesát korun za řádek, miliarda ročně, to vše v situaci, kdy hledáme pro policisty každou korunu," vysvětlil ParlamentnímListům.cz své pohnutky Jarolím, kterého po ideovém víkendu bude znát každý delegát konference jako muže, který sklidil bouřlivý potlesk v ne zcela plném sále.

"Vzpomínám třeba na žalobu, kterou na mě podala Městská policie v Teplicích. Bojoval jsem s nimi, protože odtahovali auta tam, kde na to neměli právo, a zvlášť citelné to bylo pro zdravotně postižené, kterým občas odtáhli auto i s berlemi uvnitř," uvedl dále Jarolím, který rovněž přiznal, že se žádného postihu ze strany bývalého místopředsedy ODS nebojí. "Ať mě zažaluje, můj názor na něj to nezmění. Já osobně bych mu ruku nepodal."


V tomto sále cítím neskutečnou energii:


Stejně radikální byl i Langer, který ParlamentnímListům.cz v reakci na Jarolíma sdělil: "Každý má právo na vlastní názor. Toho pána neznám, nevím, co jej vede k tak vulgárnímu vyjadřování. Spíše než o mně jeho vyjádření vypovídá o něm samotném, o jeho intelektu a vychování."

Když se dva perou, třetí se směje, chtělo by se říct při pohledu na prohlášení, které naší redakci zaslal stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. Ten se vrátil k polední diskusi Radka Johna a Ivana Langera. Druhý jmenovaný jakoby tam snad ani nebyl. "Ministr vnitra Radek John je průkopník. V poslední době totiž dokazuje, že je mistrem ve vynalézání způsobů, jak obcházet premiéra Nečase.

Začalo to spory ohledně Johnova náměstka Moroze, v minulých dnech pak ministr vnitra bez vědomí premiéra vyzval k rezignaci policejního prezidenta a dnes se dozvídáme, že zmiňovaného náměstka Moroze v tichosti učinil svým zástupcem. Pokud by se snad ministru vnitra cokoliv stalo, bezpečnost našeho státu bude řídit Michal Moroz," uvedl ve své zprávě Tejc.

To nejlepší na závěr, aneb pohled ministra dopravy Víta Bárty. Byl stručný a objevil se na sociální síti Facebook. Předsedy Johna se týkal pouze okrajově, řeč Tomáše Jarolíma v něm nebyla vůbec: "Den druhý v hotelu Diplomat v Praze. Radek John odešel před chvílí udělat živý vstup do Otázek Václava Moravce. A mně se stýská po koních, neviděl jsem je už asi čtyři měsíce, nemám na ně vůbec čas... jak trávíte víkend vy?"

Ideová konference Věcí veřejných, 11. prosince 2010:

Ideová konference Věcí veřejných, 12. prosince 2010:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…