Ministr Chalupa nedorazil ke Klausovi. Zadržel ho kůrovec

25.01.2012 10:51

Ve slavnostním duchu se nesl včerejší koncert z cyklu Jazz na Hradě, který v přeplněném Španělském sále Pražského hradu tradičně zahájil prezident republiky Václav Klaus. Úterní koncert byl totiž jubilejním osmdesátým setkáním. Prezident si v úvodu rýpnul do ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který měl původně přijít, ale patrně to nestihl.

Ministr Chalupa nedorazil ke Klausovi. Zadržel ho kůrovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Po úvodních slovech moderátorky, která vyzdvihla právě kulaté výročí pravidelných setkání při jazzové hudbě, k přítomným hostům promluvil sám prezident Klaus, na jehož přání cyklus Jazzů na Hradě v roce 2004 vznikl.

„Dámy a pánové, já bych vás chtěl pozdravit. Je to první Jazz na Hradě v letošním roce 2012 a jsem moc rád, že vás přišlo tolik, myslím, že jsme zase udělali nějaký rekord v počtu návštěvníků,“ řekl Klaus na začátek ve Španělském sále, který byl nejen obsazen do posledního místa, ale oblíbenost akce dokladuje i skutečnost, že velká část hostů musela po celou dobu koncertu stát.

Chalupa prý místo jazzu bojoval s kůrovcem

„Chtěl bych uvítat nejen všechny tradiční účastníky, ale i nové tváře, kterých je tu hodně. Chtěl bych přivítat velký počet velvyslanců, kterých se tu sešlo asi také nejvíce za poslední dobu, ale hlavně chci přivítat pana velvyslance Moesbyho z Dánského království, který velmi přispěl k tomu, že tu dnes tak známý orchestr máme,“ pokračoval prezident. Úterní Jazz na Hradě totiž patřil slavnému dánskému uskupení Danish Radio Big Band.

Prezident si nemohl odpustit ani drobné rýpnutí do ministra životního prostředí, který měl na koncert také přijít. „Odpoledne pan ministr Chalupa avizoval, že přijde, ale zdá se, že ho kůrovec nepustil. Takže jak je vidět, budeme to muset vydržet bez něho,“ vtipkoval Klaus.

Danish Radio Big Band hraje přes padesát let

Slavný Danish Radio Big Band vznikl koncem padesátých let zásluhou kapelníka největšího dánského jazzového orchestru Ibo Glindermanna a v obměněných sestavách a jednou pauzou, kdy se zdálo, že orchestr zcela zanikne, působí dodnes a po celém světě sklízí velké úspěchy.

Jednadvacetičlenná sestava hrála téměř hodinu a tři čtvrtě a během koncertu za častých potlesků excelovala především zpěvačka Sinne Eeg. Úspěchu u publika neunikl ani kytarista Per Gade nebo britský trumpetista Gerard Presencer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…