Ministr Kubice: Chtěli mě rozřezat, zalít kyselinou a hodit do Orlíku

26.01.2012 17:59

Někdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice měl loni jen tři minuty na to, aby si rozmyslel, zda přijme šéfování ministerstva vnitra. Jak to dopadlo, už víme, funkci přijal. Přitom měl před lety skončit v sudu na dně Orlické přehrady. Vraždu na něj totiž líčilo dosud neznámé pražské podsvětí - šetření Kubiceho mordu si vzal pod svá křídla dokonce tehdejší policejní prezident. A Kubice dnes? V pořadu České televize Krásný ztráty se přiznal, že na vnitru je jaksi osamocený. Ale to mu prý nevadí.

Ministr Kubice: Chtěli mě rozřezat, zalít kyselinou a hodit do Orlíku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

„Samozřejmě byl to zásah do mého života zcela zásadní,“ odvětil Kubice moderátorovi pořadu Krásný ztráty Michalu Prokopovi na otázku, jak přišel k funkci.

„Ty informace o tom, že mám být ministrem, už začínaly probleskovat na internetu. Moje žena mi volala, co se děje, že budu ministrem. Já jsem ji na to říkal, že to není pravda, že to jsou jen nějaké povídačky. Ale hned druhý den na to mi zavolal pan premiér, pozval mě za dvě hodiny k sobě na úřad a sdělil mi, že jsem byl vybrán já a říkal, že mám jen tři minuty na to, si to rozmyslet, jestli to vezmu,“ přiblížil další sbližování s resortem, kterému před ním šéfoval předseda Věcí veřejných Radek John.

„Moje žena mi pak říkala, že jsem k tomu přišel jako slepý k houslím. Ona ale z toho byla doslova na mrtvici, což trvá doteď,“ dodal minbistr vnitra ke svému jmenování.

„Hasičský sbor mám ale pro radost,“ zmínil k dotazu, zda se něco změnilo v přístup k práci, neboť předtím byl Kubice 17 let u policie a z toho 13 let vedl právě ÚOOZ.

Byl jsem jak indián na válečné stezce a osamocený

"Doopravdy jsem netušil, že se vrátím, Za šest týdnů to budou čtyři roky, co jsem odešel od policie a to mi přitom trvalo asi tři roky, abych se od policie odpoutal, abych nekoukal na internet, co udělali, nebo neudělali, a abych se to nesnažil osobně hodnotit. Ledva jsem se odpoutal, tak tam jsem opět,“ uzavřel pak tuto otázku s tím, že na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pracoval člověk v podstatě nonstop. "Byl jsem tam jak indián na válečné stezce, osamocený, tam, i tady teď."

Zločin a politika? Havel nás tahal z průšvihu

Kubice v Krásných ztrátách také prozradil jednu pikantnost, a to že jej osobně Václav Havel tahal z průšvihu. „Ten útvar ÚOOZ vznikl 1. května 1995 a už na konci května jsme udělali zásah U Holubů. Jenže návštěvníci toho baru - no jak bych to řekl - tam jsme hodně narazili, neboť tam ta skladba byla hodně široká, byl tam problém mafie. Nakonec nás vyšetřovala inspekce MV… dali nám při výslechu jen malou židličku tak o deset centimetrů nižší, než toho vyšetřovatele. Já jsem se ale vzbouřil,“ řekl k tomu Kubice.

Masivní útoky na tento útvar zažil koncem 90. let, kdy se množily útoky od anonymů a vypadalo to, že útvar rozbijou. „Prezident Václav Havel ale za mnou náhle přijel a dal mi medaili, čímž mne  - a také útvar - vlastně zachránil,“ svěřil se k tomu.

Kubice ale hlavně proslul tím, že jako ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)  upozornil na rozšiřující se propojení tuzemské politiky a organizovaného zločinu. Dokument je pak veřejnosti znám jako Kubiceho zpráva.

Vyšetřovali miliardové zločiny, ale měli padělat cesťáky za 60 korun?

„My jsme v té době vyšetřovali hodně případů a čím dál tím více se nám tam do toho motali lidé z politického života. Nakonec byl zavražděn pan Mrázek a tím jsme se dostali do velmi zajímavé situace, která vyvrcholila po pěti měsících tím, že tehdejší ministr vnitra obvinil mé lidi, že padělali cesťáky. K tomu se přihlásil dozorující státní zástupce, který nám dozoroval kromě jiného případ Mrázka a potvrdil i veřejně, že ti lidé jsou podezřelí. Následně tiskové oddělní Nejvyššího státního zastupitelství řeklo do televize, že to není vše, že moji lidé páchají závažnou trestnou činnost. Byli to moji lidé, kteří vyšetřovali vraždy a závažnou trestnou činnost v řádech miliard, takže kradli cesťáky za 60 korun?“ zmínil ironicky Kubice začátek toho, proč se v roce 2006 seberal a šel na tehdejší branně-bezpečnostní výbor sněmovny. Měl toho totiž dost.

„Už jsem zažil ale mnoho takových případů, byli jsme třeba rozdělení, mí lidé přišli o práci, o manželství a nebyli na tom zrovna psychicky nejlépe. A já jsem neviděl jinou cestu, než branně bezpečnostní výbor. Ta cesta byla jediná možná, navíc to bylo v utajení D,“ řekl dále k obávané zprávě. Dodnes ale neví, jak se útržky zprávy dostaly do médií, neboť šlo o materiál zabavený z věcí z Mrázkova zámečku.

Mohl někde být i druhý vrah...

„Nebylo to jednoduché pro moji rodinu. Když jsem vyšel z toho branně - bezpečnostního výboru, tak už tam na mne čekala policie, a řekli, že prý je připravený člověk, který je najatý na mou vraždu…Měl za to prý dostat tři miliony korun. Takže jsem byl v takovém schizoidním postavení – na straně jedné jsem byl šéfem ÚOOZ a na straně druhé policejní prezident sestavil tým, který vyšetřoval mou vraždu. Já jsem to nedozoroval, ale policisté mi jako poškozenému vše sdělovali, třeba že před kamerou a před soudcem popsal jistý člověk,  jak mne zlikvidují… že ví o řezačce na Řípu, tam že mě strčí, zalijí kyselinou a pak to shodí do Orlíku.“

Údajně ale nikdo nevěděl, zda je to pravda, zda snad někde není připraven ještě jiný vrah. "Doma jsem to ale neřekl, pak to však začala vysílat televize Nova. Manželce jsem to sdělil až hodinu před odvysíláním reportáže, aby se to nedozvěděla z televize,“ zakončil.

Nakonec se pozastavil nad tím, že nyní dostávají šéfové policejních útvarů velké odměny. Když totiž šéfoval ÚOOZ on, tak bral jednou až dvakrát ročně 12 až 14 tisíc korun, zatímco ještě nedávno šlo mezi šéfy velkých útvarů až 800 tisíc ročně. „Byl tam větší rozpočet o devět miliard korun, takže to bylo někde vidět a bylo to tímto způsobem projedeno. Dnes tito lidé dostávají odchodné za ty ´tučné´ poslední tři roky,  ale na druhou stranu už tam zůstávají jen lidé, které ta práce skutečně baví,“ dodal.

Český Watergate měl Kubiceho popravit

Jan Kubice je ale – dá-li se to tak říci – úhlavním nepřítelem bývalého šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Ten dokonce o Kubiceho zprávě napsal knihu Český Watergate aneb Kubiceho zpráva a loni v létě ji představil veřejnosti. Šeptalo se ale tehdy, že Paroubek si hlavně chce s Kubicem takto vyřídit účty, neboť to byl muž, který mu prý zabouchl dveře do Strakovy akademie pouhé tři dny před volbami v roce 2006.

Zásadní roli v "mediální sekci" údajného komplotu vůči ČSSD sehrál podle Paroubka reportér MfD Janek Kroupa. "Systém byl jednoduchý: Pitr, respektive s ním spojení lidé (např. Jacek Spyra), zajistili prostředky, popřípadě sami vystupovali v roli agentů-provokatérů vůči lidem, kteří byli nějakým způsobem spjati s ČSSD, a to za asistence kamer a nahrávacího zařízení novinářů v čele s Jankem Kroupou. Výsledek této spolupráce byl pak zčásti zveřejněn, zčásti předán spřáteleným policistům z ÚOOZ, kteří pak rozjeli vyšetřování, jež provázely řízené úniky směrem k vybraným novinářům," vysvětlil expředseda ČSSD kromě jiného v této  knize.

Patronem a ochrannou rukou měl být Kroupovi předseda VV Radek John, což Paroubek na několika stránkách předmluvy zmínil dvakrát. Ukázkovým případem tehdejšího údajného bezpráví je pak kauza Budišov a její oběť Věra Jourová. Zde Paroubek kromě jiného naznačil, že přes tehdejší podřízenou Jourovou šli detektivové ÚOOZ po něm samotném.

Kdyby to byla pravda, tak by uspěl i u soudu

Loni v červenci se pak k dílku Paroubka vyjádřil právě sám Kubice.

„Kdyby byla pravda alespoň část toho, co pan Paroubek ve své knize píše, musel by uspět v soudních řízeních, která ve věci byla vedena. K tomu, aby se veřejnost dozvěděla celou pravdu ve všech souvislostech, by bylo třeba zveřejnit obsah všech tehdejších spisů, což nelze," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…