Na výročí Sametu svrhnou vládu a systém. Teď brzdí

14.11.2011 20:19

Demonstrace proti vládě provází v posledních měsících velké očekávání občanů. Ať už jde o akce odborářů či různé nevládní iniciativy, označující se jako apolitické, hovoří se zejména na sociálních sítích o tom, jak a kdy to "praskne". Naději u nespokojených vyvolává i dění v zahraničí, ať už jde o výměnu vlády na Islandu nebo stále sílící hnutí Occupy Wall Street v USA. Ti, kdož podobné protesty organizují i v Česku, jsou ale k aktivitě našich občanů na tomto poli velmi skeptičtí.

Na výročí Sametu svrhnou vládu a systém. Teď brzdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Rumburku

Ačkoliv jsou sociální sítě zaplaveny příspěvky, hovořícími o "novém" Listopadu, lidé okolo pořádajících iniciativ a hnutí žádný průlom nečekají. Největší skepsi projevili policejní odboráři z Unie bezpečnostních složek. Lidé z ProAltu jim prý nepředložili žádný návrh řešení současné situace v ČR, což je pro policisty podmínkou zapojení do protestů.

Sledujeme téma 17.listopad

Nemají navíc garanci apolitičnosti celé akce, která na Václavském náměstí proběhne ve sváteční odpoledne od 15 hodin. Kromě demonstrace ProAltu a spřátelených hnutí se do ulic vydají ještě pravicoví radikálové z DSSS. Ti budou prozměnu protestovat proti údajným politickým procesům s jejich členy a příznivci. Oficiální akce typu kladení věnců na Národní třídě či tradiční vzpomínka účastníků Druhého odboje na uzavření českých vysokých škol tak zřejmě zůstanou i stranou zájmu médií.

Psali jsme:
Česko se radikalizuje, varuje výzkumník. Mladí se už nebojí KSČM
Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest

Zakladatelka iniciativy Alternativa zdola, ekonomka Ilona Švihlíková sice nechce spojovat zahájení masivnějších protestů proti systému a konkrétně pak Nečasově vládě právě s výročím 17. listopadu, nicméně připouští, že něco se ve světě přeci jen děje. "Současné hnutí v Evropě a USA je každopádně začátek něčeho velice významného, protože to není omezeno na jednu zemi či skupinu obyvatel. Procento mladých lidí je zde vysoké zejména proto, že v zemích jako Španělsko je nezaměstnanost mladých okolo 50 procent," vysvětluje Švihlíková s tím, že do protestu se bude čím dál masivněji zapojovat i doposud klidná střední třída. Souhlasí tak se sociologem Janem Kellerem. Ten tvrdí, že střední třída je nastupující krizí velice silně ohrožena a po dlouhé době vlastní ekonomické stability se opět "začíná bát o své děti."

Šteg z ProAltu: Využívání významných dat nemám moc rád

Mluvčí iniciativy ProAlt, která asi největší protest v metropoli pořádá, Jiří Šteg, by 17. listopad jako začátek masových protestů v ulicích proti vládě Petra Nečase osobně uvítal. "Už je skutečně ten nejvyšší čas. Vláda odmítá komunikaci s kýmkoliv, ať už jde o opozici, akademickou obec či občanská hnutí a škodí tomuto státu. Jedině zesílení všech tlaků může přispět k tomu, aby si vláda uvědomila že jejím primárním úkolem je správa státu a nikoliv prosazování šílených reforem," uvedl pro ParlamentníListy.cz Steg.

  • Uvidíme se na Václaváku, milí poslanci. Vaši zatarasení demonstranti
  • Šťastný se nenechá zastavit demonstrací. Už pracuje na projektech
  • V centru Prahy zacinkaly klíče a protest proti koalici oficiálně skončil
  • K možnosti, že výročí "sametu" bude oním rozhodujícím impulsem, který přivede občany do ulic, se ale Šteg tváří poněkud skepticky. Osobně prý nemá příliš v lásce využívání podobných významných dat v kalendáři. "Možnosti aktivizace lidí v Česku nevidím jako příliš silné. Nejsem v tomto ohledu moc velký optimista. Určitý signál by to ale vyslat mohlo," říká Šteg s tím, že osobně si netroufá odhadnout ani počet účastníků. Ty by měla přilákat i spontánnost celé akce včetně možnosti promluvit k ostatním účastníkům. "Pokud mám být realista, čekal bych sto až deset tisíc lidí. Netuším, kolik občanů naše výzva mohla oslovit a kolik jich bude chtít vyjít do ulic protestovat. Deset tisíc lidí by nicméně předčilo moje očekávání," říká Šteg.

    Policejní odbory rozděleny- NOS vyzval k účasti, UBS se drží zpátky

    Mezi skupiny, které jsou v ulicích Prahy při svých demonstracích těžko přehlédnutelné, patří policisté a hasiči. Ani jedna z jejich odborářských organizací se ale tentokrát k ProAltu nepřipojí, ač o tom jejich předáci uvažovali. Nezávislý odborový svaz Policie sice vyzval své členy k účasti na protestech, oficiálně se ale nezapojí a podle slov prvního místopředsedy Alexandra Burdy nechce podobný protest v ulicích sám v nejbližší době pořádat. Ačkoliv podobný krok nevyloučil.

    Tím se NOS Policie liší v postoji druhé skupiny policejních odborářů, Unie bezpečnostních složek. Zde odboráři narazili na údajnou neschopnost nabídnout kromě kritiky i řešení, jak konstatuje výzva vedení UBS svým členům. "Jakákoliv akce, která by pouze napomohla k výměně postav v politických pozicích a nijak by neřešila systém a jeho zvrácenost, by nás, členy UBS a občany, od kterých jsem obdržel prostřednictvím iniciativ mandát, stavěla do role loutky a přisluhovače," vysvětluje neúčast policejních odborářů z UBS jejich internetová stránka, která sice členům účast nezapovídá, ale ani nedoporučuje jako NOS.

    "Kréda, která má akce ProAltu zastávat, tedy stop likvidaci služeb, které má stát občanům zdarma poskytovat a stop vládním reformám, samozřejmě podporujeme. Ať už bude výsledek akce dobrý či ne, taková shromáždění smysl mají a vždycky mít budou. Spousta lidí si totiž zatím neuvědomuje, že se vláda pouze zaštiťuje nutností šetřit a upozaďuje fakt, že český státní dluh patří k těm nejnižším v Evropě. A je úplně jedno, jestli to říká levice, pravice, modří či zelení, oranžoví nebo hnědí," reaguje na stanovisko druhé z policejních odborářských organizací Burda. Je pro něj velkým překvapením, že se UBS spolupořadatelství na protestech 17. listopadu vzdal.

    K možnosti, že by letošní výročí sametové revoluce mělo znamenat zásadní posun v intenzitě protestů, se policejní odborář staví velmi skepticky. "Řekněme si otevřeně, Češi od roku 1621 k takovým razantním akcím jako předvádějí Američané z hnutí Occupy Wall Street nesáhli. Pokud by se to ale po 17. listopadu mělo změnit, bude to jedině správně," říká Burda.

    Dále čtěte:
    Zbyněk Fiala: Pohřeb iluzí

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Mašek

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…