Nad Zemanem se vznáší přízrak Klause. Ale spíš to dopadne jinak...

12.03.2013 6:41

Bude přímo zvolený prezident Miloš Zeman oblíbeným prezidentem, který si dokáže popularitu zachovat až do konce svého období? Sociologové si myslí, že bude samozřejmě záležet především na něm samotném, jestli nebude odcházet s negativní nálepkou jako Václav Klaus, ale každopádně prý vychází z dobrých pozic.

Nad Zemanem se vznáší přízrak Klause. Ale spíš to dopadne jinak...
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus a Miloš Zeman

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Srovnávat výchozí pozici tří českých prezidentů podle Jana Hartla není možné. „Byla úplně jiná doba, na Václava Havla si lidé museli zvyknout, Václav Klaus zase nastupoval po zvorané volbě,“ připomíná volbu nejvyššího ústavního činitele před deseti lety, kdy nakonec v devátém kole vyhrál Václav Klaus. Oba předchozí prezidenti byli voleni Parlamentem, Zeman získal většinu voličů v přímé volbě.

Ale Hartl upozorňuje, že s podobnou podporou nastupoval Miloš Zeman v roce 1998 do funkce premiéra. „Tehdy měl těsnou většinu, 51 procent. Dnes vstupuje do své vrcholné role s o pár procenty více, navíc prezidentská funkce je u nás poměrně vážená. Má šanci uhrát poměrně slušnou popularitu,“ řekl Hartl ParlamentnímListům.cz. „Není to tak, že by volba rozdělila národ na zemanovce a schwarzenbergovce. I příznivci Karla Schwarzenberga mají dobrou vůli dát Zemanovi šanci,“ vysvětlil sociolog.

Odcházet jako Klaus by bylo fiasko

Jan Hartl považuje východisko obliby nad padesát procent za velmi dobrou pozici. „Teď záleží na tom, co s tím prezident udělá. Havel i Klaus se ve svých nejlepších obdobích dostali nad 70 procent, což je pro mne vrchol popularity,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Podle něj to probíhá tak, že prezident nastoupí, chvíli si upevňuje svoji pozici, pak zaznamená nějaké vrcholové období a ke konci už jeho obliba zase padá, protože už se unaví, vyčerpá a spočítají se mu negativní kroky.

Podle dat STEM odcházel Václav Havel z Pražského hradu s 48 procenty popularity, Václav Klaus se propadl až na 25 až 30 procent. „Odcházel tedy s velmi negativní známkou,“ prohlásil Hartl. Nepředpokládá, že by současný prezident mohl dopadnout stejně. „To by bylo fiasko, kdyby odcházel se stejným výsledkem jako Václav Klaus,“ dodal.

Nejdřív musí udělat riskantní operace

A jaký průběh může mít popularita při výkonu úřadu Miloše Zemana? „Mohla by mít podobný průběh jako u předchozích prezidentů. Ale já se domnívám, že pětileté období může mít u něj specifický průběh,“ soudí sociolog. Vychází ze spekulací politických komentátorů, kteří se domnívají, že si Miloš Zeman bude chtít vyřídit účty se svými politickými protivníky.

„Když chcete dělat takové operace, které jsou riskantní pro vaši pověst, tak je politici dělají, jak napovídají i zkušenosti ze zahraničí, v první půli svého mandátu. Takže si dovedu představit, že v druhé půlce mandátu takový sebestředný člověk jako Miloš Zeman bude systematicky pracovat na své popularitě, protože bude chtít odcházet z úřadu jako vůbec nejúspěšnější prezident. Ale to je jen spekulace,“ dodává ředitel agentury STEM.

Klausovi srazila vaz amnestie

Sociolog Oldřich Zajíc se přiklání k názoru, že Miloš Zeman bude chtít být oblíbeným prezidentem. „Lidé chtějí, aby prezident byl čitelný, názorově konzistentní. Kdyby se mu podařilo, co deklaroval, mohl by získat většinovou oblíbenost,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ale upozorňuje, že vnímání osobností nemá hodnotu věčnosti, jak dokazuje příklad Václava Klause, jemuž „zlomilo vaz“ poslední rozhodnutí – amnestie. „Obecně je česká společnost ve vztahu k politikům velmi negativní a na podněty reaguje velmi rychle a razantně. Nic neodpouští,“ dodává. Odpustit exces může většinová společnosti jen velmi vysoce vážné, respektované osobnosti, ale ke kontroverzní, arogantní osobnosti se okamžitě otočí zády.

Miloš Zeman bude kontroverzní prezident

Sociolog Herzmann míní, že Miloš Zeman bude kontroverzní prezident. „Ale jiným způsobem než Václav Klaus,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Za jeho výhodu považuje také skutečnost, že při svém nástupu do úřadu má o málo víc příznivců než odpůrců. „Má dobrou pozici, aby mohl přesvědčit, že 'o není tak špatné, jak jsme čekali', řečeno slovy příznivců Karla Schwarzenberga,“ konstatoval. Proto si myslí, že průběh podpory vůči Miloši Zemanovi by mohl být plošší, bez výkyvů, k jakým docházelo u jeho předchůdce Václava Klause.

Zeman může získat i pravicové voliče

Ředitel agentury ppm factum Jan Herzmann je přesvědčen, že nový prezident, ač levicově zaměřený, má příležitost získat i pravicové voliče. „Je nepřehlédnutelným faktem, že vedení ODS a Václav Klaus se ve vztahu k Evropské unii poměrně odchylují od postojů voličů ODS. Tady má Miloš Zeman určitě příležitost získat podporovatele tohoto typu, kteří jinak volí vpravo a nesouznějí s jeho názory na sociální politiku,“ vysvětlil.

Ale současně dodává, že každý politik má ve svých rukách, jak využije příležitost, kterou má vzhledem ke svým postojům a ke vztahu veřejnosti k němu. „Jestli se mu podaří využít tyhle možnosti, pak bude poměrně oblíbeným prezidentem, když ne, a bude vystupovat tak, že se to bude veřejnosti příčit, dojde k opačnému vývoji, a to je obtížné předvídat,“ uvádí Herzmann. Podle Hartla nebude mít Zeman automaticky podporu pravicových voličů. „Zatím ho podporují spíš lidé starší, s nižší úrovní vzdělání, lidé, kterým imponovala negativní kampaň. Vyšší a střední vrstvy by si Zeman musel teprve získat,“ je přesvědčen.

Vůči ČSSD bude hlava státu zřejmě lavírovat

Sociologové připouštějí, že dnes je pro novou hlavu státu jednoduché získat body kritikou nepopulární Nečasovy vlády. Ale těžší bude, pokud po příštích sněmovních volbách povede vládu sociální demokracie. „Ale vy víte, jak se bude chovat příští vláda, ať už bude vedena ČSSD nebo někým jiným?“ ptá se Herzmann. Proto je podle něj v tuto chvíli naprosto předčasné spekulovat, jestli se Miloš Zeman vůči ní bude chtít a bude umět nějak vymezovat. Podle Hartla bude vymezování proti ČSSD těžší než proti kabinetu Petra Nečase. „Pokud bude prezident velmi jednoznačný ve svých postojích, bude ho to svazovat. Ale také může lavírovat, a já bych řekl, že zvolí právě tuto taktiku. Nějakou pevnější pozici může zaujmout později a pak na ní lpět,“ soudí.

Čeření emocí neudrží oblibu po dobu pěti let

Jak bude přímo zvolený prezident vystupovat? Těsně po svém zvolení byl poměrně razantní, útočný vůči vládě, ale pak své výroky mírnil. „Je otázka, do jaké míry je po několika letech schopen dát převahu racionálním, věcným prvkům ve výkonu prezidentské funkce, a ne jen čeřit emoce,“ zvažuje Jan Hartl. Čeření emocí a hraní na populistickou strunu podle něj může sloužit k našlehání podpory na krátkou dobu, ale Zeman potřebuje udržet podporu pět let, zvlášť kdyby chtěl být zvolen na další období. „Měl by se chovat střízlivěji, s emocemi by to neměl přehánět. Měl by dodržet, co říká, že bude tlumit vášně, hledat konsensus mezi znesvářenými stranami, otvírat pole pro dialog. Tím naznačuje, že si uvědomuje potřebu držet chování ve věcnější, racionálnější rovině než se opírat o populární emoce,“ soudí Hartl.

Paušální válka s médii žádnému politikovi neprospěje

Sociologové ovšem nechválí Miloše Zemana za jeho neustálou kritiku médií. „Pomůže mu, když bude mezi médii diferencovat. Paušální válka s médii by mu určitě neprospěla. Ale je to otázka velice jemného zacházení s informacemi a strategického vystupování, protože média mají při ovlivňování veřejného mínění velkou moc,“ upozorňuje Herzmann.

Podle Hartla je chování Zemana k médiím „nutkavým“ chováním. „Racionalitu v tom nevidím. Podíváte-li se na americkou či jinou politiku, zkušení politici tam vědí, že média nejsou na protikladném břehu politiky, ale jsou její součástí,“ vysvětluje. Schopnosti efektivně vykonávat politiku podle něj znamená i schopnost do ní média vtáhnout, aby hrála konstruktivní roli. „Zeman má kritiku médií jako refrén, je to trochu obsesivní a pro politiku kontraproduktivní a krátkozraké,“ dodává. Politici prostě média potřebují, aby byli vidět, aby mohli vysvětlit své záměry. „Třeba je to přechodový prvek, od kterého prezident ustoupí. Ale prohlásit, že některým novinám rozhovor nedá, je zbytečně zavazující. Kdyby řekl, že rozhovor nedá blbým novinářům, tak z toho vyklouzne,“ nechápe ultimativní výroky hlavy státu.

Bude těžké si renomé získat a udržet

Podle Oldřicha Zajíce je pro každého politika nesmírně těžké společnost zaujmout a prokázat své kvality. „Ale Miloš Zeman má dobrý nástup, ale bude těžké si renomé získat a udržet,“ konstatoval sociolog. Novému prezidentovi může výrazně pomoci, že politické prostředí důvěrně zná stejně jako názory obyvatel, bude tedy jen na něm, jak si s tím poradí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…