Nářek z Bruselu: Otrava je obrovská ostuda. Padli jsme na úroveň Ukrajiny

20.09.2012 14:21

Aféra s životu nebezpečným alkoholem už přerostla hranice České republiky. Ta má ostudu v celé Evropské unii.

Nářek z Bruselu: Otrava je obrovská ostuda. Padli jsme na úroveň Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Z aféry českých otrav alkoholem se stává ostuda mezinárodních rozměrů. Poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zakázal distribuci nápojů s více než dvaceti procent alkoholu v ČR, se český skandál rozkřikl i v Evropské unii.

Český alkohol už nechtějí ani Evropané

Evropská komise v této souvislosti vyzvala českého šéfa zdravotnictví, aby zakázal export tvrdého alkoholu z ČR. Zdá se, že alkoholová aféra tak v očích EU Česku významně uškodila.

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak ji hodnotí Češi, kteří přímo v EU působí. Tedy naši europoslanci.

ČR jako Ukrajina

„Alkoholová aféra znamená pro ČR obrovskou ostudu a morální ztrátu. Naše země se dostává ve vnímání vyspělých zemí na úroveň Ukrajiny a Ruska. Český stát není schopen ochránit zdraví svých občanů, ani výběr cel a daní," uvedl pro ParlamentníListy.cz Libor Rouček z ČSSD. "Svým ultraliberálním přístupem nekontrolovaného neregulovaného trhu ČR ohrožuje životy i ostatních Evropanů," řekl ParlamentnímListům.cz Rouček.

Může za to Poc?

Podle Hynka Fajmona z ODS za ostudou stojí jeden konkrétní člověk. Pavel Poc z ČSSD. "Česko má už evropskou ostudu. Postaral se o ni Pavel Poc.  Postup ministra Hegera a vlády vážně ohrožuje poctivé výrobce a prodejce alkoholu," uvedl pro redakci europoslanec.

Heger nejde proti nepoctivcům. Škoda

„Smutné je, že takto razantně vláda nepostupuje vůči těm nepoctivým. Výmluvné je to, že stále ještě nevíme, kdo to celé způsobil," dodal posmutněle občanský demokrat.

Podle poslance Jana Březiny je postup Hegera bezchybný. "Podle mě selhali jiní a prostředí korupce a příliš volné ruky trhu, kde regulace je neslušné slovo, problém spoluvytvořilo a umocnilo," řekl redakci.

Na otravu metylalkoholem už v ČR zemřelo 23 lidí, další jsou v ohrožení života. V souvislosti s otravami alkoholem přistoupil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent. Za svůj krok sklidil z řad jedněch pochvalu, z řad druhých odsudky. Zakázané ovoce totiž prý chutná nejvíce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…