Nečas kvůli ekotendru kabinet neopustí, tvrdí zdroj z vlády

09.12.2010 9:32

Nehledě na to, co premiér o ekotendru komu řekl, rezignovat kvůli státní zakázce nebude. Redakci to řekl zdroj blízký premiérovi Petru Nečasovi.

Nečas kvůli ekotendru kabinet neopustí, tvrdí zdroj z vlády

Úterní schůze vlády se protáhla až přes půlnoc. Přišlo totiž na jednání o miliardovém ekotendru a co víc - podle Lidových novin možná i na jednání o působení premiéra Petra Nečase (ODS) v čele kabinetu.

Pokud vláda ekotendr schválí, je Nečas podle deníku připraven složit svoji funkci. Nikdo z vlády, ani premiér, ovšem "hrozbu" nepotvrdil. Ale ani nepopřel. Zdroj serveru ParlamentníListy.cz však Nečasovu rezignaci vyloučil. Podle politoložky se premiér spíš snaží přesvědčit kolegy, aby tendr neprošel.

"Tento bod byl přerušen, protože potřebujeme dojasnit nějaké postupy. Nic víc k tomu říct nemůžu, porušil bych zákon," sdělil po jednání Nečas novinářům.

Jenže podle deníku k tomu premiér řekl více svým spolustraníkům na schůzce vedení ODS. Nečas se údajně obává, že by zakázka obestřená pochybnostmi znedůvěryhodnila vládu. A pokud ekotendr za čtyřicet miliard korun vládou projde, premiér rezignuje.

Tuto informaci ale předseda vlády nepotvrdil. Také ministři se k ní odmítají vyjadřovat. „Nic mi o tom není známo," řekl serveru ParlamentníListy.cz ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS. Také šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09), advokát tendru na odstranění ekologických škod, podle svých slov o „Nečasově hrozbě" neví.

Reálná hrozba? Ne, spíš argumentace

„Dlouho se tady o tom jednalo, ale že by premiér rezignoval, to tedy ne," řekl serveru ParlamentníListy.cz po jednání vlády pod podmínkou anonymity zdroj blízký premiéru Nečasovi. Ani ten ale nevyvrátil tvrzení Lidových novin, podle nichž Nečas hrozí rezignací.

Vysvětlení nabídla politoložka Vladimíra Dvořáková. „Tendr doprovázejí skutečně tak závažné pochybnosti, že bych se nedivila, kdyby premiér své ministry za ODS přesvědčoval takovým argumentem, jakým je rezignace," řekla serveru ParlamentníListy.cz Dvořáková, podle které může ekozakázka obraz vlády poškodit.

„Je tam spousta podivných věcí: Kdo zakázku protlačuje, proč měla být původně za 120 miliard miliard a teď jen za čtyřicet a podobně," myslí si politoložka.

Zakázku vypsala Topolánkova vláda

Státní zakázku na odstranění ekologických škod vypsala už vláda Mirka Topolánka (ODS) s odhadovanou cenou 114-ti miliard korun. Tehdejší ministr financí Kalousek vyloučil z výběrového řízení skupinu PPF, kterou ovšem do hry vrátil antimonopolní úřad. To se stalo ještě jednou a Poslanecká sněmovna proto loni požádala vládu o zastavení tendru.

Právníci ministra financí úřednické vlády Eduarda Janoty poté zjistili, že zrušením zakázky by Česko riskovalo miliardové žaloby a vláda úředníků proto vyhlásila nový deadline, soutěžních nabídek do 7. prosince. Kabinet Petra Nečase se v programovém prohlášení zavázal, že obálky s nabídkami posoudí, nikoli ale, že z nabídek vybere vítěze.

Nečas po rozlepení obálek nechce vybrat nikoho a celý tendr by rád zrušil, citují Lidové premiérův proslov, o němž nikdo nic neví.

ČTĚTE TAKÉ:

Nečas prý vyhrožuje rezignací. Kvůli ekotendru
Nečas: Ekotendr bude v režimu vyhrazené. Vláda o něm zatím bude mlčet

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…