Nečas pálí do svaté krávy VV jménem protikorupční balíček

04.01.2011 11:02

Dlouho očekávaný a pečlivě připravovaný dokument ,,Strategie vlády v boji proti korupci“ se ve středu dostává na jednání vlády. Věci veřejné už v půlce prosince vyhrožovaly, že v případě nepřijetí tohoto protikorupčního pilíře celé strany jsou ochotny vystoupit z vlády.

Nečas pálí do svaté krávy VV jménem protikorupční balíček

V zásadě se postupuje v duchu koaliční smlouvy a programová strategie je jen logickým vyústěním protikorupční vládní nálepky. Na poslední chvíli se však ozval premiér Nečas, že k 58 bodovému dokumentu má 11 výtek.

Podle organizace Transparency International, která se na tvorbě strategie podílela, je dokument v podstatě přijatelný, nicméně ani ona se nebrání některým výhradám.

Zabejčení

Dopis z Úřadu vlády adresovaný ministerstvu vnitra, o kterém v úterý informovala MfD, odhaluje několik třecích ploch. Premiérovi vadí pravomoc policie nahlížet do daňových přiznání občanů. Dále by občané podle Nečase neměli mít právo podat žalobu na neplatnost smlouvy, kterou uzavřela obec.

Zdráhavý je šéf vlády i v otázce spolupracujícího obviněného, kterému by mohl podle předkládaného návrhu udělit soudce beztrestnost.

Četl Nečas Johnův protikorupční manuál? Zřejmě nikoliv, jinak volá 199

Supervize

,,My jsme sice byli účastni na přípravě dokumentu, ale jak jistě víte, v září jsme protestně odešli," připomněl ParlamentnímListům.cz ředitel Transparency International (TI) David Ondráčka.

Podle Ondráčky dokument není v zásadě špatný, přesto k němu má jeho organizace celou řadu připomínek.

,,Budeme dohlížet, jak vláda strategii dodržuje, to bude náš primární úkol," konstatoval Ondráčka. Ministerstvo vnitra před Vánoci odebralo TI provozování protikorupční linky 199, která organizací přinášela 2 miliony korun ročně. Jestli se jednalo o pomstu za vystoupení z protikorupčního týmu, lze jen polemizovat.

Linku 199 bude provozovat sdružení Oživení. Zřídí e-portál

Neřeší úplně vše

Johnův dokument obsahuje 58 bodů a je rozdělen do několika částí. Oblast veřejné správy, veřejných zakázek, policie, státního zastupitelství a soudů a oblast moci zákonodárné. Některé problémy však neřeší.

V bodu ,,Zavedení centrálního registru oznámení podle zákona o střetu zájmů" se sice zavádí centrální registr, ale nijak zde není upraven zákaz hlasování v případě střetu zájmů.

,,Ano, na tuto problematiku se vztahuje zákon o střetu zájmů, který sice ukládá povinnost ohlásit střet zájmů, ale klidně můžete hlasovat, jak je libo," naznačil redakci protikorupčník Ondráčka.

Jako klasický obchvat tohoto zákona zde může být použito počínání bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka. V případě Jančík došlo shodou okolností k obratu den před klíčovým jednáním vlády. Exstarosta je podle informací médií obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Jančíkova derniéra. V poslední minutě přiklepl kšeft za 177 milionů

Strategie rovněž neopomíjí ani problém tzv. whistleblowingu ( z ang. pískat na píšťalku, přen. upozorňovat na něco. Nově je zde principiálně zakotvena záruka neprozrazení nebo možnosti zůstat v anonymitě.

"My jsme dlouho na tento problém upozorňovali, a pro whistleblowery zde byla celá řada rizik, od propuštění z práce až po šikanu," doplnil pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek z TI. Nově nyní hlavním  způsobem ochrany whistleblowera působícího "uvnitř" zkorumpované instituce je omezení výpovědních důvodů v zákoníku práce.

Podle Drobila se křesťan s katolíkem domluví. Co na to ostatní?

Celý návrh protikorupční strategie z dílny Ministerstva vnitra ČR si stáhněte ZDE

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…