Nečas zmocněnce určitě jmenuje. Jacques asi ne, říká Joch

29.12.2010 11:03

Už čtvrtý měsíc není obsazeno místo vládního zmocněnce pro lidská práva, což kritizují některé nevládní organizace. Prezident Klaus proto slíbil představitelům romských sdružení, že o tomto tématu bude při tradičním novoročním obědě s premiérem Nečasem mluvit.

Nečas zmocněnce určitě jmenuje. Jacques asi ne, říká Joch

Ochráncům lidských práv není příliš po chuti, jak během tohoto roku klesala vážnost této agendy. Po demisi ministra Michaela Kocába z konce března byl tento post dokonce zrušen, ale Kocáb záhy dostal lidská práva na starost alespoň jako vládní zmocněnec. Nová vláda Petra Nečase však v polovině září odvolala Kocába i z tohoto místa, a to od té doby zůstává neobsazeno.

Nelibost nad touto skutečností vyjádřili představitelé romských sdružení a organizací, kteří požádali prezidenta Václava Klause, aby jim pomohl situaci řešit, když premiér Nečas na jejich žádost o schůzku od svého nástupu do funkce nereagoval. Hlava státu jim proto přislíbila, že při tradičním novoročním obědě 3. ledna bude s předsedou vlády o této záležitosti mluvit.

Rady, co spadají pod úřad zmocněnce pro lidská práva, řádně fungují

„To místo by mělo být obsazeno a premiér chce, aby bylo obsazeno," popírá Roman Joch, poradce předsedy vlády pro oblast zahraničí a lidských práv, pro ParlamentníListy.cz, že Nečas nemá zájem najít nástupce po Kocábovi. „Vláda musela v prvním půlroce své činnosti řešit mnohé problémy, proto na tuto záležitost nedošlo," dodává.

S premiérem už do oběda u prezidenta mluvit nebude, ale nemyslí si, že při něm půjde o řešení nějaké katastrofy. „Rady, co spadají pod úřad zmocněnce normálně fungují, takže katastrofické obrazy, které se tu a tam objevují, že oblast lidských práv je zanedbávána, jsou samozřejmě nesmyslné," upřesňuje Joch.

Na Kateřině Jacques coby zmocněnkyni není ve vládě shoda

I když je přesvědčen, že státních úřadů je příliš mnoho, tak uznává, že v tomto případě bude úřad obsazen, když už je jednou zaveden, protože na tom ve vládě existuje shoda. Sám dal v minulosti premiérovi několik tipů na ty, kteří by mohli funkci zmocněnce vykonávat. „Někteří odmítli, na jiných nebyla shoda. Spíše jsem se snažil navrhovat kandidáty podle profesních předpokladů," vysvětluje Joch.

Jedním ze jmen, které je s místem zmocněnce pro lidská práva spojováno, je i jméno bývalé poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques, která využila svého práva po skončení mandátu poslance vrátit se na své původní pracoviště, kde nyní působí jako Nečasova poradkyně právě pro tuto oblast. „Problematiku zná dobře, rozumí jí, vždyť v minulosti byla na Úřadu vlády ředitelkou sekce pro lidská práva. Ale nemyslím si, že ve vládě existuje konsensus pro to, aby se zmocněnkyní stala právě ona," prozradil Joch.

K věci:

Romové si stěžují. Klaus to s Nečasem probere u oběda 

Kocáb o Jochovi: Kdyby měl soucit s chudáky, mohli bychom být kamarády 

Kocábův úřad je stále bez šéfa a nepracuje. Šabatová podala rezignaci 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…