Nechtějí, aby peníze ovládaly životy. Začnou okupovat celou zemi

24.04.2012 19:54

Odpočítávání do sobotní jedenácté hodiny běží na stránkách iniciativy Skutečná demokracie teď naplno. Co se má v uvedený čas stát? V sobotu 28. dubna má nejprve proběhnout protestní shromáždění na pražském Václavském náměstí a poté začít po česku akce Occupy Prague. Znamená to, že na Klárově vyrostou možná prý desítky stanů, v kterých budou lidé žít a vyjadřovat svůj odpor proti současnému systému.

Nechtějí, aby peníze ovládaly životy. Začnou okupovat celou zemi
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Je to tak a ParlamentníListy.cz o tom již v minulosti informovaly. Česko zřejmě čeká Pražské jaro 2012. A protestovat se má tentokrát na naše poměry neobvykle. Tím, že v centru Prahy, na Klárově,  vyroste protestní kemp. Do něj se protestující mají vydat pochodem z Václavského náměstí, kde se mají sejít na demonstraci s heslem: „Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!“

„Očkekáváme účast alespoň několika set lidí, stanů počítáme, že na Klárově bude postaveno něco mezi padesáti až stem. Bude to samozřejmě asi pohyblivé číslo, někdo bude přijíždět možná jen na víkendy, ale ohlas máme – jak ze strany mladých lidí, tak i některých rodin s dětmi,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jeden z pořadatelů Jan Cemper. Dodal, že zajištěna je pro kempující i hygiena – prostřednictvím suchých WC a voda na veřejných záchodcích s možností se i osprchovat. Rezolutně upozornil na to, že v místě kempu bude zakázán jakýkoli alkohol.

„Do deváté hodiny večerní máme povoleno pouštět i reprodukovanou hudbu. Věříme, že snad vše bude bez obtíží, i když jsme měli svízel s tím, jak získat z Prahy 1 zábor. Přesto jsme, pevně doufám, řešení našli,“ přiznal Cemper. O organizačních detailech a otázkách protestního kempování se přitom prý lidé z české větvě Skutečné demokracie teď (SDT), radili s podobně laděnými kolegy v Německu.

Nechtějí prohlubování vlivu peněz na životy

Kemp tak má na Klárově pokračovat několik dnů i týdnů. Ten, kdo se do něj přijede ubytovat, bude protestovat proti současné vládě a reformám. „Naše hnutí to vnímá jako další prohloubení již téměř absolutního vlivu peněz na naše životy,“ je uvedeno na webových stránkách jako důvod toho, proč protestní akce bude zahájena.

Zároveň tam však iniciátoři kempu zdůrazňují, že protestovat proti současné vládě samo o sobě nestačí. V jejich prohlášení k chystaným protestům se pak doslova píše: „Jsme znepokojeni stavem společnosti, v němž žijeme. Ideál demokracie se v praxi smrskl na občasný rituál voleb, v němž vybíráme mezi frázemi... Zahájíme zde - na kempu – proto diskuzi o tom, co dál, neboť si uvědomujeme, že současný společenský systém je neudržitelný a hlasování pro falešnou opozici skutečné řešení nepřinese.“

„Doufáme, že se ke kempu v Praze přidají v následujících dnech i další česká města. Lidé by se měli scházet a diskutovat tam, kde je společenské problémy nejvíce pálí, tedy doma,“ řekl ještě Cemper.

Diskuse o alternativách současného systému

Shrnuto, podtrženo - hlavní náplní protestního tábora v Praze na Klárově, případně dalších podobných táborů v jiných městech, budou takzvané sněmy. Tedy shromáždění, na kterých budou moci lidé diskutovat alternativy k současnému politicko-ekonomickému systému. O důležitých věcech týkajících se chodu kempu i celého hnutí budou účastníci na sněmech rozhodovat pomocí přímé demokracie. Vstup na sněmy má být zcela otevřený, a kemp by měli spravovat všichni jeho účastníci.

Závěrem je nutno připomenout, že nejde o českou aktivitu. Protesty tohoto typu jsou inspirovány španělským hnutím 15M, známým také jako hnutí Rozhořčených, a americkým hnutím Occupy Wall Street. Obě hnutí plánují další velké protesty letos začátkem května. V řadě velkých měst světa se mají současně konat velké demonstrace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…