Nemocná strana, co leží na "JIPce". Tak mluví o ODS bývalí i současní straníci

20.05.2012 18:21

Občanská demokratická strana neprožívá právě dobré období, a to i přesto, že největší prokázaný korupční skandál aktuálně hýbe zcela jinou politickou stranou. Otevřeně proti ODS nyní vystupují i tváře, které s ní byly dlouhá léta úzce spojovány. Pro ParlamentníListy.cz se k jejímu vývoji vyjádřil například exstarosta Prahy 5 Milan Jančík. A optimismem rozhodně nehýřil.

Nemocná strana, co leží na "JIPce". Tak mluví o ODS bývalí i současní straníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Od občanských demokratů přitom Jančík před časem ve vší tichosti odešel. „ODS je nemocná strana... Dokonce tak nemocná, že jako pacient leží na JIPce," řekl ParlamentnímListům.cz kontroverze budící starosta páté pražské městské části.

Ve svých tvrzeních přitom není sám. Aby toho nebylo málo, vedení strany TOP 09 na konci dubna odmítlo nabídku ODS postavit v některých obvodech společné senátní kandidátky pro podzimní volby. A svému koaličnímu partnerovi dalo jasný důvod: "Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť o dobré vůli vedení ODS nepochybujeme." Přichází tedy skutečně soumrak?

Topolánek: Ano, ODS je ohrožena

Mnohé může napovídat i vyjádření bývalého šéfa ODS a expremiéra Mirka Topolánka. Ten totiž před časem napsal otevřený dopis svým spolustraníkům. Vytkl jim, že ODS opouští svůj program a ztrácí kvůli tomu voliče. Ostře odsoudil i praktiky sledování politiků a obecně hlavně současné směřování strany.

„ODS je ohrožena. Je ohrožen tento, ve střední Evropě unikátní a těžce opakovatelný, projekt liberálně-konzervativní strany hájící svobodu a kapitalismus. Je ohrožen námi samými. Velmi jsem váhal, zda se mám vůbec ozvat. Je pohodlnější mlčet... Moje minulá odpovědnost za ODS, moje současná občanská odpovědnost za demokratický vývoj v této zemi a moje obava o budoucnost mě přinutila nemlčet,“ uvedl ve svém vyjádření expremiér.

Podle něj ODS naprosto opustila svůj program. Připustila zavedení obecného referenda, milionářské daně, nechrání živnostníky, přistoupila na přímou volbu prezidenta apod. „Tím vším ODS ztrácí svou tvář, svou značku, svou věrohodnost. Pro voliče tak přestáváme být srozumitelní, nevědí, co vlastně prosazujeme a už pro ně nepředstavujeme onu stabilitu a jistotu, jako dosud,“ shrnul Topolánek.

Aniž by se oba muži domluvili, kritikou směrem k ODS nešetří ani další bývalý vysoce postavený člen ODS Vlastimil Tlustý. Ten dokonce přiznal, že se domnívá, že premiér Petr Nečas je hrobařem ODS a pravicové politiky vůbec.

Nečas hrobařem ODS

„Tragické pokračování je v tom, že Nečas kompromituje pravicovou politiku a bývalou pravicovou stranu ODS, protože pod značkou pravicové strany a pravicové politiky provádí levo-středovou politiku a lidé, kteří jsou s tou politikou oprávněně nespokojeni, si takovou politiku spojují s pravicí. Nečase považuji za hrobaře ODS. Topolánek jí dal smrtelný úder a Nečas ji dorazil,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

„Zvyšování daní, navíc v době krize, to je absolutně levicový recept. Podívejme se na Francii. Levicový politik navrhuje zvyšování daní v době krize jako východisko z ní. V uvozovkách pravicový Nečas dělá totéž už dva roky v Česku. Pod hlavičkou pravice dělá levicové kroky, což znamená likvidaci pravice na dlouhé roky dopředu, než lidé pochopí, že tohle nebyla pravicová, nýbrž levicová politika. Nečas znehodnotí a znemožní jakoukoli pravicovou politiku na období pěti, deseti let. ODS je levá. V obou smyslech toho slova. Levicová i neschopná,“ míní Tlustý.

Silná pravicová strana schází na úbytě, říká i politolog

O tom, že ODS může ztrácet svůj vliv a TOP 09 si toho je velmi dobře vědoma, může pak svědčit i úvaha politologa Pavla Kopeckého z Masarykovy Univerzity.

„Původní nabídka ODS směrem k TOP 09, která nebyla vyslyšena, může být signálem toho, že dosud nejsilnější pravicová strana schází na úbytě. Vedení si je vědomo, že senátní (a s nimi propojené krajské) volby mohou být pro ni ještě větší problém, než před několika lety takzvané "oranžové tsunami". Jsou s ní přímo spojeny všelijaké korupční a podobné skandály, její předseda stojí v čele neúspěšné vlády, ODS navíc ztrácí členskou základnu a skutečně schopní lidé ve vedení odešli většinou již nenávratně pryč,“ shrnul Kopecký pro ParlamentníListy.cz fakta, jež mohou být pro dosud silnou stranu zkázonosná.

Ani současný senátor ODS Jaroslav Kubera totiž není ke své straně příliš shovívavý. A to i přesto, že mu před časem byla nabídnuta kandidatura na funkci prezidenta, kterou odmítl. I on se nechal slyšet výzvou směrem k premiérovi, která ho zřejmě potěšit příliš nemohla.

Skuteční pravičáci to mají v ODS těžké

„Petře Nečasi, možná budeš znovu zvolen předsedou ODS, ale půjde-li to takhle dál, budeš dost možná předsedou marginální strany,“ řekl mimo jiné též starosta Teplic Jaroslav Kubera. Uvedl to ve své reakci na vystoupení poslance Michala Doktora ze strany.

Prozradil pak také, že skuteční pravičáci to mají nyní v ODS hodně těžké, protože se strana neustále kamsi posunuje.

Je zatčení Ratha zadostiučiněním pro Jančíka, kterého často kritizoval?

Jenže – i když se o ODS často mluví jako o straně „kmotrů“ – nikdo z těch, kterým je tato přezdívka přisuzována, nikdy dosud nebyl přichycen při činu. To se stalo až u exhejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha. Paradoxně to byl přitom právě on, kdo mnohé korupční chování nevybíravě podsouval ostatním a pak otevřeně kritizoval. Jiřího Jančíka nevyjímaje. Co si o tom myslí nyní právě Jančík prozradil aktuálně v rozhovoru v rubrice Na Hraně s Xaverem. Má radost, že byl jeho velký kritik potrestán?

SLEDUJEME kauzu kolem Rathova zadržení

„První dojem byl samozřejmě šok, že se toto jméno z vysoké politiky objevuje v souvislosti se zadržením. Uvědomil jsem si, že člověk, který mě kdysi označil za symbol korupce v České republice, neměl nejspíš zameteno před vlastním prahem. Doktor Rath dokázal kromě asi tří lidí urazit v této zemi úplně všechny. Do jisté míry mohu tedy vyjádřit jisté uspokojení. Spokojený ale nejsem, protože to není dobrý signál pro vnímání politiků jako takových. Jde o jednu z posledních kapek, kdy veřejnost ztrácí jakékoliv dobré mínění o politicích,“ uvedl Jančík. Přiznal také, že když byl kdysi Rathem označen za symbol korupce, logicky se ho ta slova dotkla.

Proč pořád někdo Jančíka vytahuje z klobouku?

„Samozřejmě mě nepotěšilo, když jsem tenkrát na vlnách jistého komerčního rádia poslouchal, že jsem symbolem korupce, kterou jsem nikdy nespáchal a nebyla mi nikdy, na rozdíl od něj, prokázána. Jistým způsobem mě to urazilo, ale zůstávám nad věcí. Možná se někdy divíte, že na tyto excesy kolegů politiků nereaguji, ale mám čisté svědomí a nemám důvod se bránit, protože fakticky nic takového ve spojitosti se mnou neexistuje. To, že mi někdo nasadil tuto masku, je věc, která mě znepokojuje. Stále si kladu otázku, co je ten hnací mechanismus, který - i přesto, že přes rok nejsem v politice - vede k tomu, že neustále o sobě čtu, že jsem takový nebo makový. To mě zaráží a ptám se, co je to za sílu, která toho Jančíka neustále vytahuje z klobouku,“ konstatoval Jančík.

Zde je na místě dodat pro úplnost, že i Jančík byl policií celkem třikrát obviněn. Nikdy mu však vina prokázána nebyla.

„První obvinění jsme vyvrátili stížností. Ukázalo se, že pro něj není dostatek prostoru a bylo prohlášeno za nezákonné. Totéž se stalo i v obvinění druhém, o němž rozhodoval jiný státní zástupce, tuším, že v Plzni. Potom městská část Praha 5 nechala zřídit posudek na vymáhání pohledávek, na jehož základě se přidala k trestnímu oznámení Transparency International. Hlavní roli zde hrál posudek jakéhosi mně neznámého znalce kdesi z Moravy, který absolutně nepochopil princip, jakým se toto podstoupení pohledávek odehrávalo. Jelikož se nepodařilo prokázat škodu, bylo toto obvinění zrušeno i potřetí. Těším se, že přijde čtvrté, páté nebo šesté,“ uzavřel Jančík. I on ještě přiznal, že o návratu do ODS neuvažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…