Novinář naznačil plán Kalouska a miliardáře Bakaly na svržení vlády

03.05.2012 12:41 | Zprávy

Spor premiéra Petra Nečase a podnikatele Zdeňka Bakaly ohledně někdejší privatizace OKD může souviset s dalším pokračováním, či naopak pádem nynější vlády. V komentáři týdeníku Reflex píše Bohumil Pečinka, že to je riziko ohrožující stabilitu vlády i proto, že právě Bakala je dlouhodobě ekonomickým a mocenským svorníkem budoucí vlády TOP 09 a ČSSD.

Novinář naznačil plán Kalouska a miliardáře Bakaly na svržení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Už od loňského listopadu trvají útoky premiéra Petra Nečase na podnikatele Zdeňka Bakalu. Tehdy hovořil pro Hospodářské noviny o miliardových skandálech za vlád ČSSD, které prý vyplouvají na povrch, a vedle Mostecké uhelné a Škody Plzeň jmenoval i OKD. Podobně si přisadil po provalení odposlechů Béma s Janouškem, když prohlásil, že předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga musí mít Bůh rád, když veřejnost nezná obsah rozhovorů mezi ním a Bakalou.

To si miliardář Bakala už vyložil jako útok na své impérium a prostřednictvím svých právníků informoval úřad vrchního státního zástupce, že v případě Nečasových výroků dochází k zásahu do jeho osobnostních práv. „Pevně věřím, že se podobné výroky z Vašich úst již nebudou opakovat,“ napsal Bakala v dopise premiérovi. Ten však prostřednictvím časopisu Týden Bakalovi toto pondělí vzkázal, že v privatizaci OKD figurovali „bílí koně“.

Bakalovi poradci by vedle TOP 09 rádi viděli ČSSD

Válka slov prý souvisí s tím, že se premiéru Nečasovi začátkem roku doneslo, že někteří Bakalovi poradci by rádi viděli novou vládní koalici složenou z TOP 09, ale místo ODS a Věcí veřejných by v ní měli sedět sociální demokraté. To může být důvodem, proč předseda vlády dává Bakalovi najevo, aby se lidé z jeho tábora nepouštěli do politických her, které by premiéra mohly ohrozit.



„Reálným rizikem pro stabilitu vlády může být spor premiéra Nečase a podnikatele Bakaly ohledně někdejší privatizace OKD. Právě Bakala je totiž dlouhodobě ekonomickým a mocenským svorníkem budoucí vlády TOP 09 a ČSSD,“ tvrdí Bohumil Pečinka v komentáři týdeníku Reflex s tím, že pokud bude Nečas kritiku Bakaly stupňovat, může se stát, že se miliardář společně se svým finančně-mediálním impériem pokusí pád vlády urychlit.

Koalice má větší problémy, než je spor premiéra s miliardářem

„Použít slovo stabilita ve spojení s Nečasovou vládou je protimluv,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Koalice mezi  námi a TOP 09 nehrozí v žádném případě. Tahle koalice má ale vážnější problémy než Bakalu,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny i ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Já to nečetl, ale pokud je pravda, co mi říkáte, pak můžu říct jediné: Pan Pečinka je velmi zábavný tím, že ty nejstupidnější drby, které slyší v kuloárech ODS, má tu odvahu publikovat a ještě má tu odvahu říkat tomu publicistika,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Kalouska se ČSSD orientuje na spolupráci s komunisty

„Navíc je evidentní, že ČSSD se zřetelně orientuje na povolební spolupráci s komunisty. To koneckonců plyne i z prohlášení pana předsedy sociálních demokratů Sobotky a nezbývá nic jiného, než s tím počítat,“ dodává Kalousek.

„Já to považuji za účelový nesmysl. Spekulovat o nějakém spojenectví pana Bakaly s TOP 09 s cílem svrhnout vládu jen kvůli jeho starému přátelství s předsedou Karlem Schwarzenbergem mi přijde až paranoidní,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Gazdík očekává pokračování vlády a dotažení reforem

„Miroslav Kalousek v jednom rozhovoru zmínil, že si dokáže představit koalici s ČSSD. Ale to jen za předpokladu, že by neměla ve sněmovně většinu s komunisty, čemuž ale průzkumy nenasvědčují. A muselo by jít o zcela mimořádnou situaci. TOP 09 ale o žádné předčasné volby neusiluje, ani je neplánuje. Chceme uskutečnit reformní opatření, které si koalice předsevzala,“ nepřipouští Gazdík úvahy o pádu vlády z vůle TOP 09.

Politolog Zdeněk Zbořil poukazuje na to, že po rozbití masivní stoosmnáctkové většiny, na čemž pracovali muži v zákulisí, se už dá premiéru Nečasovi hrozit stejně, jako se hrozilo všem jeho předchůdcům s výjimkou Miloše Zemana. „Sto pět hlasů, a to ještě bůhvíjakých, je ohrožení stability,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Pád Nečasovy vlády by se zamlouval i Babišovi a některým kmotrům

„Jestli to přímo režíruje pan Bakala společně s Karlem Schwarzenbergem, tak přestože mají léta k sobě skutečně hodně blízko, tak to bych si nedovolil odhadovat. Ale snahy o svržení vlády mohou  být ad hoc. Kupříkladu pan Babiš, když kritizuje vládu, může mít stejnou motivaci. A stejné ambice mohou mít někteří kmotři z ODS, kteří nechtějí v čele Petra Nečase,“ poznamenává politolog Zdeněk Zbořil.

Dokáže si přitom nějakou spolupráci ČSSD a TOP 09 představit. „Pokud nastane útok na ODS v předvolebním období, což může být klidně už po podzimních krajských volbách, tak topce mohou preference vzrůst a vysát část elektorátu ODS,“ očekává Zbořil, že by TOP 09 mohla s ČSSD jednat už jako druhá nejsilnější strana. „Pak může Sobotka říct, že než se spojovat s komunisty, tak zachráníme Českou republiku. Ne vytvořením velké koalice, k tomu by asi nedošlo, ale nějakou tolerancí od druhé strany,“ domnívá se politolog.

Podporu třeba i od TOP 09 by ČSSD obhájila nebezpečím komunismu

Dohodu ČSSD s TOP 09 nevylučuje Zbořil přesto, že ji předseda Bohuslav Sobotka veřejně zavrhl. „Ta jeho vytrvalost odmítání nějaké formy spolupráce s komunisty svědčí o tom, že je schopen tím rudým bubákem při nějakém delším sestavování vlády operovat. A kdyby se sociální demokraté ve volbách přiblížili hranici padesáti procent, tak podpora nějaké jiné strany by už nemusela být odmítnutíhodná. A obhájilo by se to tím nebezpečím komunismu, které je nereálné, ale zabírá to,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zbořil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Ondřej Vaněk

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…