Odboráři vypustili další plamenná slova k hrozbě protestů. A Dufek se postavil Štěchovi

14.07.2014 15:20

Několik měsíců byl v Česku klid. Klid od toho, že by někde visela hrozba, že se lidé vydají do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s tím, co odmítají přijmout, a co jim přichystaly (vládní) autority. Na podzim ale ohlásily možnost protestů odbory. Důvod? Chtějí, aby se dodrželo slíbené navýšení platů státních zaměstnanců.

Odboráři vypustili další plamenná slova k hrozbě protestů. A Dufek se postavil Štěchovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Odboráři se na podzim uchýlí k protestům, pokud příští rok nedostanou státní zaměstnanci přidáno o 3,5 procenta. Zástupci odborů o tom v pátek jednali s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a mají jeho podporu. Háček totiž spočívá v tom, že se odboroví předáci obávají toho, že si ze slíbené částky na zvýšení platů přilepší jen některé profese a pracovníci (na určitých postech). Obavy jsou i z toho, že částka slíbená na zvýšení mezd se může v praxi rozptýlit na narovnání platových tabulek a na odměny podle služebního zákona.

„Na počátku všeho byl slib, že platy státních zaměstnanců vzrostou o 3,5 procent. Ovšem jak jde čas, podmínky a představy se postupně mění, takže – pokud bychom souhlasili s tím scénářem, který by byl nyní ve hře, znamenalo by to, že by státní zaměstnanci dostali přidáno tak 200, 300 korun. A to odmítáme, jelikož to nebyl náš cíl,“ řekl ParlamentnímListům.cz Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Ve státní správě sedí a pobírají platy často lidé, co tam nemají co dělat

Podle něj je třeba též přehodnotit to, kdo sedí často na výhodných pozicích - například na ministerstvech - nikoli z hlediska potřebnosti, ale proto, že tam byl dosazen politickými tlaky a pobírá za to někdy nadstandardní plat  a odměny. „Samozřejmě, mohou mezi nimi být užiteční a kvalitní odborníci, ovšem mělo by být na samotném zvážení ministra každého rezortu, zda si tam tyto lidi ponechá či nikoli,“ uvedl Středula.

Jeho kolega, šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek se na toto konto vyjádřil ještě ostřeji.

„Právě kvůli těm různým funkcionářům, kteří jsou dosazováni na prestižní posty a střídají se tam jak ‚Baťa cvičky‘ a přitom jsou zodpovědní za devastaci ekonomiky v posledních letech u nás, by pak ti lidé, kteří jsou dennodenně v přímém kontaktu s občany, nedostali k platu prakticky zase nic, zatímco ti škůdci by určitě zase jen profitovali. Jak můžeme chtít po obyčejných řadových úřednících, když nebudou dobře placeni, aby svědomitě vykonávali třeba daňové kontroly? I proto naše asociace protesty a nátlakové akce na podzim s největší pravděpodobností bude připravena podpořit,“ sdělil Dufek ParlamentnímListům.cz. I on totiž současné podmínky vnímá tak, že by byly výhodné pouze pro různé náměstky na ministerstvech, zatímco nízkopříjmoví zaměstnanci státní správy by přišli zkrátka.

Josef Středula získal ve svém postoji i silného spojence – předsedu Senátu Milana Štěcha a některých jeho kolegů. Ti ho podporují i v dalších snahách – a to zkrácení prodejní doby během svátků. Návrh změny je už mírným kompromisem toho, co bylo navrhováno před časem - nepočítá s uzavřením obchodů v neděle nebo všechny svátky, ale jen v 7 vybraných dní v roce.

Ani v sousedních státech si nenakoupíte o víkendu či ve svátky, argumentuje šéf Senátu

„V sousedním Německu neexistuje možnost nakupovat během nedělí, i ve svátky zůstávají obchody zavřené. U nás jsme zvolili kompromis, který je velmi mírný, zavřeno má být jen 7 vybraných svátků v roce. To je elementární vstřícnost směrem k zaměstnancům, kteří jsou mnohdy nuceni pracovat během nedělí i svátečních dní,“ řekl k tomu předseda Senátu Milan Štěch, když slíbil odborářům, že i v dalších fázích legislativního procesu bude tento návrh hájit a prosazovat jeho stávající podobu.

Josef Středula vysvětlil, že změna by se týkala hlavně supermarketů, které logicky podobné aktivity odmítají. „Šlo by o obchody s větší prodejní plochou než 200 metrů čtverečních. Zavřeno by nebylo též během všech svátků, ale pouze v některé. Během Vánoc by pak tyto obchody byly v jeden den otevřeny, ovšem pouze do 12. hodiny,“ poznamenal. Podle něj by tato změna nikomu neublížila ani ho nepoškodila. V tom s ním za jedno tak zcela není ale Bohumír Dufek.

„V tomto ohledu opravdu podobný názor ani postoj nesdílím. Je přece celá řada jiných profesí, kde se též pracuje 365 dnů v roce po 24 hodin- náš Zemědělský svaz, který je součástí asociace, sdružuje lidi pracující v živočišné výrobě, a ti též musí chodit do práce stále. Samozřejmě vždy je to navíc o svobodné volbě jich samotných, pokud by jim tento režim nevyhovoval. Já osobně se domnívám, pokud tyto návrhy projdou, že se tím budou snižovat počty pracovních míst, navíc se sníží tržby v příhraničních obchodech, poněvadž tam jezdí nakupovat cizinci ze sousedních zemí, právě proto, že u nich mají zavřené obchody,“ reagoval Dufek.

Středula své návrhy hájí: Naopak, přinesou prý možnost dalších pracovních míst

I na tuto připomínku má však Josef Středula odpověď. „Naopak, domnívám se, že tím, jak musí supermarkety platit v době svátků prodavačům a prodavačkám mzdy společně s příplatkem za svátek, tak tím, že budou mít zavřeno – ušetří. Tím pádem jim zbydou mzdové náklady možná i na to, aby zaměstnali ještě někoho dalšího,“ konstatoval šéf ČMKOS. Podle něj non-stop otevřené obchody jsou v Česku naprostou anomálií, kterou je třeba odstranit-podobně jak tomu je v okolních zemích.

Závěrem se však vraťme ještě k platům státních zaměstnanců, které se mohou stát spouštěčem protestů na podzim tohoto roku. Odbory požadují, aby tyto platy státních zaměstnanců vzrostly už od letošního 1. listopadu. Pokud nebudou moci být členové odborů přesvědčeni o tom, že se nenaplní jejich obavy, že navýšení ve výší 3,5 procenta nebude spravedlivé a platy řadových státních zaměstnanců se zvýší jen o procento, jsou odbory připraveny zorganizovat na podzim protestní akce. Jejich požadavky podpořil předseda Senátu Milan Štěch.

"Situace je vážná a Českomoravská konfederace odborových svazů je netrpělivá. Pokud se situace nevyřeší, dá se očekávat, že odbory podniknou v počátečních měsících podzimu protestní akce," shrnul stav věcí šéf ČMKOS Josef Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…