Pane Kalousku, tohle zaznělo z Hradu za to, co jste řekl u Moravce

01.07.2013 11:06

První místopředseda TOP 09 a ministr v demisi Miroslav Kalousek v ČT v neděli uvedl, že podporuje diskusi o změně Ústavy, která by měla upřesnit pravomoci prezidenta republiky zejména při jmenování vlády. Kancléř prezidenta republiky Miloše Zemana Vratislav Mynář si myslí, že jde o účelový krok.

Pane Kalousku, tohle zaznělo z Hradu za to, co jste řekl u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„Nikdy se nestalo, že by byla jmenována vláda bez jakéhokoliv politického subjektu v Poslanecké sněmovně, který si ji přál nebo podporoval. Pan prezident tenhle precedent udělal. Pokud ten precedent udělal, já jsem byl vždycky nepřítel rychlých změn Ústavy, ale v této situaci, protože si opravdu myslím, že jsme na křižovatce, jestli se dál budeme ubírat cestou standardních mechanismů parlamentní demokracie nebo půjdeme k nějakému poloprezidentskému autokratickému systému, tak jsem velmi nakloněn té diskusi o změně Ústavy,“ řekl Kalousek v Otázkách Václava Moravce.

„Myslím si, že by Parlament měl panu prezidentovi jasně upřesnit jeho kompetence jak v oblasti jmenování předsedy vlády, tak v oblasti jmenování členů bankovní rady,“ dodal Kalousek.

Zeman neskáče, jak Kalousek píská

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda s takovým návrhem souhlasí a zda ho nepovažují za účelový krok v okamžiku, kdy nebyl prezidentem zvolen kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg a prezident Miloš Zeman nedělá, co by si TOP 09 přála.

„Ano, plně souhlasím, že je to naprosto účelové počínání pana Kalouska a je to způsobeno přesně tím, že prezident nedělá to, co on by si přál, což se panu Kalouskovi nestává tak často,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Zeman Ústavu jmenováním vlády odborníků neporušil

„Pan Kalousek i celá TOP 09 a Gazdíkovi starostové, na které se často zapomíná, jsou z pana prezidenta zmatení jako včelka Mája v zimě. Doba, kdy účelově destabilizovali českou politiku, končí. Koalice i s panem Bohuslavem Sobotkou a celou ČSSD se dohodla na změně Ústavy a jako obvykle nedomyslela důsledky. Drtivou porážku svých kandidátů a vítězství Miloše Zemana vůbec nepředpokládala, dělala si, co chtěla, a nyní pánové sklízí, co zaseli. Ukazuje se také, že na prezidenta prostě nemají a musí se hodně učit,“ řekl redakci senátor SPOZ Vladimír Dryml.

Podle politologa Jana Kubáčka Zeman Ústavu jmenováním vlády odborníků neporušil: „Vyložil ji extenzivně, přesto jeho postup Ústava ČR může akceptovat a akceptovat bude. Změna způsobu volby prezidenta se nemohla nepodepsat do způsobu chování prezidenta. Dříve byl prezident volen sněmovnou a Senátem. Musel tedy brát větší ohled na Parlament, aby mohl být zvolen a znovuzvolen. Čili prezident musel více vycházet vstříc zákonodárcům a politickým stranám, protože oni rozhodovali, zda bude zvolen. Miloš Zeman vychází z optiky přímé volby. Byl přímo zvolen občany. Má silnější mandát a současně strany ke svému zvolení tolik nepotřeboval a tolik potřebovat nebude.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…