Pane prezidente, mám zamořený pozemek, naříkala občanka v publiku. Zeman pokynul hejtmanovi a...

06.09.2013 11:20

REPORTÁŽ Po kontroverzním setkání ve Vsetíně si na Hané prezident Zeman oddechl. Tady ho vítala i děvčata v krojích s talířem koláčků. Místní obyvatelé dávali najevo svou přízeň bouřlivým potleskem. Mezi stovkami lidí byla sice hrstka demonstrantů s protestními transparenty, ti si ale vysloužili jen kritiku.

Pane prezidente, mám zamořený pozemek, naříkala občanka v publiku. Zeman pokynul hejtmanovi a...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Také do Kroměříže dorazily na Zemana stovky lidí

Hned v úvodu svého proslovu Zeman vysekl poklonu obyvatelkám Kroměříže, právě tady se totiž zamiloval. „Bylo to před čtyřiceti lety. Protože nejsem sexuální maniak, je velice málo měst, o jejichž obyvatelkách mohu říci, že jsem se do nich zamiloval. Dovolte mi tuto osobní vzpomínku úvodem,“ pozdravil Kroměříž Zeman a pak už „skládal“ účty, stejně jako v jiných městech. Připomněl svůj vliv na pád vlády a vyzval lidi, aby šli k volbám. „Nedělám tady žádnou volební agitaci, s výjimkou jedné: Agitaci pro svobodné aktivní občanství, které místo virválů jde k volbám, vybere si z poměrně široké nabídky stran tu, která je největším dobrem nebo třeba nejmenším zlem. Nadávat a nevolit znamená být zbabělec,“ uvedl Zeman. Pak už odstartovala diskuse.

Přišla omluva za transparenty i osobní prosby

Některým obyvatelům Kroměříže se vůbec nelíbili přítomní demonstranti. „Za transparenty se omlouvám a za ty lidi se stydím. Jak je vidět, nemají žádnou politickou kulturu,“ reagovala Libuše Pavlíková, která zároveň přišla na setkání s hlavou státu poprosit Zemana o vyřešení svého osobního problému.

„Chtěla bych se s Vámi osobně setkat. Řeším problém, který se táhne od roku 2004, je to katastrofa. Prosím Vás, kdybyste si na mě udělal chvilku čas,“ žádala Pavlíková, která pak sdělila i to, že ji trápí zamořený pozemek. „Nevím nic konkrétního o Vašem zamořeném pozemku. Chtěl bych poprosit pana hejtmana, aby se na tuto věc z titulu své funkce podíval. Politik se nemá tvářit jako všemocný Bůh,“ reagoval Zeman. Hejtman vzápětí ujistil paní Pavlíkovou, že o problému ví, že s ní soucítí, ale že za všechno může úřední šiml a obyvatelka tak musí ještě vydržet. „Nás už to trápí deset let,“ povzdechla si Pavlíková, už se slzami v očích.

Zeman slíbil, že se do roka vrátí

Řeč se dál stočila k vysokým příjmům vlády, obyvatele zajímal i Zemanův názor na „nové“ tváře v politice. Prezident doporučil veřejnosti, aby si všímali, co dotyčné osobnosti figurující na kandidátkách už v životě dokázaly. Prezident pak přislíbil, že se do Zlínského kraje a také přímo do města Kroměříž opět přijede podívat. „Do roka a do dne se vrátím a se mnou přijde zákon. Děkuji Vám a dobrou noc,“ rozloučil se za potlesku Zeman. Setkáním na náměstí v Kroměříži skončil kolem 20. hodiny jeho čtvrteční program. V pátek míří prezident na Uherskohradišťsko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…