Parazité třeste se. Drábek se ale kritiků nebojí. Reformy jsou nutné

01.01.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se v poslední době potýká s častou kritikou svých reformních kroků. On sám si je ale chválí. Za velký úspěch považuje zejména důchodovou reformu. Cítí se silný v kramflecích a ohrožení svého ministerského křesla nevnímá.

Parazité třeste se. Drábek se ale kritiků nebojí. Reformy jsou nutné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž. Půlnoční rozhovor s Jaromírem Drábkem

Jak trávíte letošní Silvestr?

Jako již poněkolikáté na běžkách, s přáteli, cílem noční výpravy je místo v Jizerských horách dostatečně daleko od civilizace.

Jak normálně trávíváte obvykle "obyčejnou" půlnoc ze soboty na neděli?

Spánkem.

Co považujete za vlastní největší úspěch/neúspěch roku?

Největším úspěchem je schválení důchodové reformy. Je tak zajištěna stabilita důchodového systému na desítky let dopředu.

Jak byste zhodnotil uplynulý rok z hlediska společenských, politických změn?


Už se stalo užívanou formulací, že umělecký dojem vlády není valný, ale technicky je výkon dobrý. V roce 2011 byly schváleny naprosto zásadní změny penzijního systému, zdravotního systému, daňového systému a sociálního systému. To jsou všechno předpoklady pro stabilitu, nižší administrativní náročnost, vyšší efektivitu a lepší klientský komfort v  těchto oblastech.



Jak se vypořádáváte s kritikou svých reformních kroků, máte pocit, že jste v pozici ministra ohrožen?

Žádná práce není dokonalá. Nechci se řídit zásadou, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kritika je oprávněnou součástí společenské diskuse. Jen je ku prospěchu věci, pokud je kritika konkrétní a korektní. Necítím žádné ohrožení v pozici ministra, nevidím k tomu věcné důvody a navíc na pozici ministra nijak nelpím.

Jak hodnotíte systém veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané? Například poslanec Doktor kritizuje změnu jako šitou horkou jehlou...


Neznám vyjádření kolegy Doktora. Na systému veřejně propěšných prací se nic nemění. Máte-li na mysli systém veřejné služby, změny mají přispět k lepšímu zacílení sociálního systému, obnovování pracovních návyků u dlouhodobě nezaměstnaných (a tím mj. snižování sociálního napětí mezi skupinami obyvatel) a zjména k účinnému boji proti nelegální práci, která ubírá ve významné míře společné prostředky ze sociálního, zdravotního i daňového systému.

Co Vás čeká v novém roce - po pracovní stránce?


Naplnění schválené sociální reformy - lepší využití veřejné služby, jednotná výplata sociálních dávek, lepší služby pro zdravotně postižené, pružnější rodičovský příspěvek. To jsou všechno úkoly, které jsou schválené formou zákonů a my je musíme co nejlépe naplnit.

Co byste do nového roku poradil občanům, kteří si stěžují na zhoršující se pracovní i životní podmínky, jak se na změny, jež přinese rok 2012 (reformy atd.) připravit?


Reformy přinesou zlepšení, nikoli zhoršení pracovních i životních podmínek. Tedy s výjimkou těch občanů, kteří dosud zneužívali český sociální systém, tedy parazitovali na svých spouobčanech. A těm radit netřeba.

Co byste občanům do nového roku popřál?


Přál bych všem občanům, abychom umístění naší republiky mezi evropské země s nejnižší mírou nezaměstanosti společnými silami dokázali udržet i v ekonomicky obtížném roce 2012.

Jak se díváte na hrozby, že již v blízké budoucnosti může začít nová válka? Tuto hrozbu zmiňuje třeba senátor Kubera, a to třeba v souvislosti s děním v Severní Koreji...

Necítím se odborníkem na zahraničně politické otázky, v tomto ohledu mám plnou důvěru k českému ministru zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…