Poctivec promlouvá: Je tu bordel, řekl smutně kníže a zlodějna šla dál

16.08.2012 11:15

Případ podezřelých IT zakázek na ministerstvu zahraničních věcí čím dál více staví šéfa resortu Karla Schwarzenberga do pozice člověka smířeného s korupcí ve svém úřadu a neschopného s tím cokoli dělat. Dokonce muži, který ho o podezřelých zakázkách informoval, řekl, že to, co se tady děje, nemůže ani nazvat bordelem. Je to švindl.

Poctivec promlouvá: Je tu bordel, řekl smutně kníže a zlodějna šla dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jeden z nejvýše postavených mužů v zemi, první místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, je podle všeho příliš malým pánem na to, aby si ve svém úřadu poradil s podezřelými IT zakázkami. Stát přišel zbytečně o desítky milionů korun vinou předražování zakázek na modernizaci informačních sítí.

A ministr si v květnu minulého roku při posledním setkání s mužem, který ho na podezřelé zakázky upozornil, podle MF Dnes jen povzdychl: „To, co se tady děje, nemůžu nazvat ani bordelem, protože v bordelu taky mrhají peníze, ale snaží se vám udělat alespoň radost a uspokojit vás. Tady v tomhle kraji se nikdo nesnaží udělat radost a uspokojit vás. Tady je bordel mnohem lepší zařízení, než co tady máme. Je to švindl, pane.“

Výhrůžky od muže s ruským přízvukem

Tím mužem byl tehdejší ředitel odboru IT na ministerstvu Jakub Klouzal, jenž už nevěděl, kudy kam. Žil už několik měsíců ve stresu a v obavě o život. Kromě oficiální funkce totiž dělal už půl roku „tajného informátora“ ministru Karlu Schwarzenbergovi. Ale pak se stalo, že jeden ministrův podřízený se na poradě podřekl, že „s Jakubem Klouzalem o podezřelých zakázkách už mluvil“, takže se v Černínském paláci rázem rozkřiklo, že „tím práskačem, který kazí kšefty“, je Klouzal.

Čelil poté výhrůžkám, až se nakonec zhroutil, omdlel a začal mít zdravotní problémy. Definitivní zlom, kdy si řekl, že s tím končí, nastal na jaře roku 2011. Na tramvajové zastávce k němu najednou přistoupil asi čtyřicetiletý muž v černé kožené bundě. Měl ruský přízvuk a řekl: „Stáhni se, do ničeho se nemontuj. Nebo se o tebe postaráme.“ Vystříhaný muž s viditelnými bicepsy a nepřátelským výrazem ihned zmizel.  

Schwarzenberg se v takovém blázinci nemohl soustředit

Na zmíněné schůzce v úterý 17. května 2011 v restauraci Savoy na pražském Újezdu ministr úředníkovi tvrdil, že chce, aby se vše došetřilo, ale Klouzal mu namítal, že se stávajícím složením úřadu to nepůjde. Popsal mu, co vedlo k jeho odhalení, jak se potýká s nezájmem jeho podřízených a že se stal terčem výhrůžek. Schwarzenberg mu podle MF Dnes zadumaně odpověděl: „Blbý je, že se na ten případ nemohu pořádně soustředit. V téhle zemi je totiž takovej blázinec.“

Ministerstvo v této věci sice podalo čtyři trestní oznámení za machinace se zakázkami, ale policie je odložila. Takže všichni dělali, jako by se nic nestalo. Klouzal tak zůstal sám. Bez právní opory a nakonec i bez ochrany ministra, který nad ním celou dobu držel ochrannou ruku. V srpnu 2011 rezignoval na pozici ředitele odboru IT, ale když nesouhlasil se zařazením do jiné pracovní skupiny, dostal v září minulého roku výpověď.

Kdo upozorní na korupci, toho instituce vyštípá

„Tohle je klasický příklad tzv. whistleblowingu, tedy těch, kteří upozorní na korupci, nebo nějakou nepravost ve své instituci, a ta instituce je vyštípá. Ve světě na to existují zákony, které těmto lidem poskytují zvýšenou ochranu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš, projektový vedoucí Transparency International ČR, který se věnuje od 90. let prevenci kriminality a zúčastnil se dvou světových kongresů OSN na toto téma.

Odborník z Transparency International poukazuje na to, že ministr udělal, co musel, ale rozhodně neudělal maximum. „Mohl se o tu otázku víc zajímat, mohl promluvit s dalšími podřízenými, mohl uložit některému ze svých náměstků, aby tu situaci sledoval. Nedá se tedy hovořit o provinění nebo pochybení, ale zároveň bych nesouhlasil s tím, že udělal maximum,“ poznamenal Radim Bureš k postupu ministra Schwarzenberga.

Ministr pod koberec nezametal, ale mohl udělat něco navíc

„Něco jiného je zákonný základ a něco jiného je proaktivní přístup. Pravdou je, že ministr to nezametl pod koberec, udělal základní kroky, ale mohl udělat něco navíc,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz projektový vedoucí TI Radim Bureš, podle něhož ale nejde o srovnatelný případ  s velkými kauzami typu ProMoPro, což ale nic nemění na tom, že Karel Schwarzenberg mohl jako vrcholný manažer udělat víc.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…