Pravičák Matějka: Kalousku, mlč o Holešovské výzvě. Lžeš už moc dlouho

22.03.2012 13:12

JINÝMA OČIMA S iniciátory Holešovské výzvy, která pořádala protivládní demonstrace v několika českých a moravských městech, začínají koketovat odbory i levicové strany. Požadavky protivládních aktivistů se však mnohdy setkávají také s posměchem nebo varováním, že popírají demokratické principy. Pevně přesvědčen o tom je profesor Milan Knížák. Naopak známý bloger František Matějka sice odmítá jejich požadavky, nicméně si váží odvahy vystoupit z davu a nahlas projevit nespokojenost.

Pravičák Matějka: Kalousku, mlč o Holešovské výzvě. Lžeš už moc dlouho
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Takzvaná Holešovská výzva by ráda sdružovala veškerá hnutí odmítající současnou vládu a prezidenta, či spíše celou současnou zákonodárnou, výkonnou i soudní moc a dokonce i vedení policie. Všichni jsou prý zkorumpovaní, rozkrádají zemi a lid by je měl svrhnout. Mnozí politici a odboroví předáci aktivistům vzkazují své sympatie a v jejich činnosti je více či méně nahlas podporují.

Popelkovo vystoupení bylo jako zmrtvýchvstání Milouše Jakeše

Stejně často zaznívá i drsná kritika těchto aktivit s tím, že jde o populismus nejtěžšího kalibru a lidé z Holešovské výzvy nabízejí pouze líbivá hesla, nikoli však návrhy řešení. Jeden ze zakladatelů výzvy Slávek Popelka nedávno vystoupil v Hyde parku na ČT 24 a měl téměř hodinu na to, aby o propagovaných názorech přesvědčil diváky. Nebyl ale schopen zřetelně zodpovědět prakticky jedinou otázku.

Někdejší ředitel Národní galerie profesor Milan Knížák na to reagoval na svém webu s tím, že se jedná o demonstraci primitivnosti, ubohosti, agresivity a čouhá  z ní nezřízená touha po moci.

„Bylo mi stydno, že něco takového u nás vůbec může vzniknout. Mám úctu ke vzpourám, pokud za nimi stojí ušlechtilost a rozum, ale pan Popelka buď patří mezi tu nejubožejší duchovní lůzu, nebo je mentálně retardovaný, poněvadž jeho projev svědčí o neschopnosti myšlení. Nejvíce ze všeho to připomíná „slavný“ Jakešův projev, který v nahrávkách dodnes koluje jako odstrašující příklad primitivnosti protagonistů totalitního režimu,“ nebral si Knížák servítky.

Ten nemůže pochopit, že může někdo takovým lidem jako je třeba Popelka popřát sluchu. „Vadí mně i jeho nestoudné urážení představitelů naší země po roce 1989. Mám kritické výhrady vůči některým politikům a dávám to najevo jak ve volbách, tak i v běžném občanském životě - to jsou prostředky demokracie. Představa, že všichni budou svrženi, bude jim zabaven majetek a rozhodne lid, tedy domovní důvěrníci a pomocníci VB tak, jako tomu už jednou v naší zemi bylo, mě děsí,“ kritizoval exředitel Národní galerie.

Populární bloger a bývalý člen Svobodných František Matějka, který je znám svým odmítavým přístupem k nákladnému sčítání lidu, sice není v hodnocení Holešovské výzvy tak tvrdý, přesto míní, že by naplnění jejich požadavků přivedlo zemi do totálního chaosu.

Matějka: Nesouhlasím s nimi, ale mají odvahu

Se Slávkem Popelkou sice nesouhlasí, přesto si ho podle svých slov váží za to, že dokázal vystoupit z šedého davu a zřetelně projevit svoji nespokojenost. „Pan Popelka je podle mě typickým vzorkem podstatné části občanů. Se vším, co k tomu patří. Chtěl by změnu, ale neví jak. Oproti drtivé většině si však zaslouží uznání, protože měl tu odvahu a místo kecání v hospodě šel a pod svým jménem vlítnul mezi ostatní. Na to u nás nemá každý,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Matějka.

Většina lidí má podle něho plnou pusu řečí, ale jakmile jsou vyzváni, aby je třeba podepsali a šli za ně bojovat, otočí se zády. „Nic na tom nemění skutečnosti, že s jeho vnímáním světa nesouhlasím. Nepotrvá to dlouho a Holešovskou výzvu sežere levice, která potřebuje využít nových iniciativ. V tomto ohledu je Holešovská výzva ideální,“ míní bloger.

„Nejsem zastáncem chaosu. A ten podle mě Holešovská výzva představuje téměř v krystalické podobě. Je to změť nespokojených lidí, kteří sice vnímají, že je něco blbě, ale každý vidí, pokud ho vůbec vidí, jiný cíl své současné snahy. Proto podle mě nemá šanci na úspěch a během tohoto roku bude pohlcena,“ předpovídá osud organizace nespokojenců.

Nelze dělat referendum ke každé volovině

Požadavky na větší důraz k přímé demokracii jsou sice ve svém základu podle Matějky správné, ale nesmyslně a nereálně přemrštěné. „Ano, lidé by si měli v maximální míře o svých věcech rozhodovat sami bez státu, ale představa, že se to může dít prostřednictvím referend ke každé volovině, je lichá. Je nutné mít společných věcí ve společnosti jednotlivců co nejméně, ne je kumulovat, sdílet a vystavovat občany vzájemné nevraživosti cestou společného rozhodování. Za předpokladu, že neví, co bude potom a spoléhají na to, že se lidé pak nějak dohodnou, jsou jejich požadavky jen cestou k chaosu,“ upozornil pro redakci ParlamentníchListů.cz komentátor Matějka.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 v nedělních Otázkách Václava Moravce Holešovskou výzvu tvrdě odsoudil s tím, že ohrožuje samotnou demokracii. „Pokud jsme sledovali výstupy Holešovské výzvy, včetně jejích mluvčích, tak to nebyly protesty proti vládě a vládním krokům. To byly protesty skutečně proti demokratickému systému jako takovému,“ uvedl Kalousek.

Taková slova však Matějka razantně odmítá. „Ministr Kalousek by si v tom přímém přenosu zasloužil za svoje slova facku. Jenže to by tam musel sedět někdo, kdo má skutečnou svobodu v krvi. Ohrožením demokracie jsou lidé, jako je on. Zavádí novodobou formu fašismu (neplést s nacismem), které už k dokonalosti chybí jen fyzické státní násilí,“ obává se exčlen Svobodných.

Holešovskou výzvu nakonec pohltí levice

„Lidé jako Kalousek mají jednu schopnost, která jim pomáhá zůstat u moci. Umí fantasticky zneužít výkladu pojmu demokracie pro své cíle a v kombinaci s přístupem do médií a uměním manipulace ovládnout to, co zrovna potřebují. Jenže když to děláte dlouho, začne to postupně docházet stále většímu počtu lidí. Ono totiž špatné výsledky nejde okecávat donekonečna bez následků. Když se pak ty lidi sejdou, média to jen těžko mohou přehlédnout. S ohledem na skutečnost, že lidé mají rádi jednoduchá hesla, přirozeně se pod nimi začnou houfovat. Svrhnout vládu, prezidenta, soudce i vedení policie je něco jako zrušit třicetikorunové poplatky. A na to vždy někdo uslyší,“ říká pro server ParlamentníchListů.cz znechuceně.

Matějka je také přesvědčen, že námluvy odborů i levicových stran s Holešovskou výzvou vyústí v to, že výzva jimi bude nakonec pohlcena a snaha jejích zakladatelů, jakkoli není správě pojatá, přijde vniveč.

„Levicoví politici a odboráři Holešovskou výzvu sežerou, ať její představitelé chtějí, nebo nechtějí. Na rozdíl od pana Popelky to umí a mají k tomu prostředky i zkušenosti. Přesto musím opakovat, že lidí jako je on, si vážím. Nemusím se s nimi shodnout, ale už z principu si vážím každého, kdo jde se svou kůží na trh. Možná, že díky němu nakonec vyrostou další, kteří se nebudou bát podepsat pod svá slova. V tom spatřuju určitý posun ve společnosti,“ vidí Matějka možnou naději.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…