Pravoslavná církev může mít problém. Směnky za desítky milionů a podivné vztahy

26.11.2012 20:48

Vzhledem ke schválení církevních restitucí sněmovnou je třeba prověřit majetkové poměry velkých církví, říká teplický zastupitel a donedávna i místopředseda Věcí veřejných pro boj s korupcí Tomáš Jarolím. Předejde se tak prý možnému neoprávněnému obohacování soukromých osob na úkor státu.

Pravoslavná církev může mít problém. Směnky za desítky milionů a podivné vztahy
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Sám prý jde příkladem a podal podnět k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu i Ministerstvu kultury, které má v Česku náboženské společnosti ve své gesci. Kontrolovaným subjektem má být pravoslavná církev, kde údajně mohou existovat neproplacené směnky na desítky milionů.

Schválení vyrovnání státu s církvemi může v praxi přinést velké změny ve vlastnictví nemovitostí a jistě pak zajistí pro duchovní sféru velké finanční prostředky v podobě náhrad za majetek, který už nelze vrátit. A právě tyto finance by se mohly podle aktivisty Jarolíma stát kořistí lidí, kteří si na ně brousí zuby už od dob Topolánkovy vlády, kdy začal plán restitucí nabírat konkrétní podobu.

Právě takové signály prý Jarolím dostává z řad vysokých hodnostářů pravoslavné církve v Česku. Někteří nepoctivci se prý pokusili o trik, nad jehož jednoduchostí zůstává rozum stát. „Dostal jsem několik podnětů o možnosti tunelování finančních zdrojů, které církve od státu v rámci restitucí dostanou," vysvětluje Jarolím důvody, proč podal podnět ke kontrole hospodaření a především závazků pravoslavné církve jak na NKÚ, tak Ministerstvo kultury.

Pro případ, že by shromáždil dostatek důkazů, chystal Jarolím dokonce trestní oznámení. Nic hmatatelného ale aktivista v ruce nemá. Informace, které za několik měsíců shromáždil, jsou ale podle něj závažné a především pocházejí z důvěryhodných zdrojů. „Nicméně to samo o sobě nemůže zaručit jejich pravost. Proto nemohu a ani nechci nikoho z ničeho obviňovat," konstatuje teplický zastupitel.

Plán z dob Topolánkovy vlády

On sám přitom kdysi působil přímo v řadách pravoslavné církve jako duchovní. A při hovorech s lidmi, kteří se uvnitř církve pohybovali a působili v různých kontrolních orgánech, se setkal se společností se vznešeným jménem Ikonostas. 2Šlo původně o subjekt, založený za účelem správy nemovitého majetku pravoslavné církve v Česku. Jenže společnost je už několik let takzvaně mrtvá. V červenci roku 2008 tam ale došlo k zajímavé změně vlastnické struktury a s ní i práva za společnost jednat," říká Jarolím. A datum považuje za klíčové. Je to prý doba, kdy se začala restitucemi vážně zabývat Topolánkova vláda a někteří zainteresovaní jedinci tak mohli ucítit příležitost.

Majoritním vlastníkem společnosti Ikonostas zůstává i po 29. červenci 2008, kdy ke změnám došlo, pravoslavná církev, která si stále drží jednapadesátiprocentní podíl. Na seznamu majitelů se ale objevují dvě další jména. Tím opravdu zajímavým je Jaroslav Barták, lékař a prezident pražské Polikliniky Modřany, jenž je nyní souzen kvůli sexuální aféře se svými asistentkami, kterým měl údajně vyhrožovat svými kontakty. Ty se dají bezesporu označit jako vynikajíící. Barták je získal jako šéf pražské pobočky Lions Clubu, organizace, ve které se rádi sdružují vlivní lidé. Členové a příznivci pražských Lvů se rekrutovali z řad politiků, diplomatů a důležitých církevních hodnostářů. Jen pro zajímavost, současným šéfem klubu, který už Bartáka ze svých řad vyloučil, je bývalý šéf rozvědky Andor Šándor.

Právě vlivné kontakty a vědomí budoucího schválení církevních restitucí mohly některým lidem pohybujícím se okolo Lions Clubu vnuknout myšlenku, že ze státních peněz na účtech církví se dá něco ukrojit pro sebe. A to tím nejjednodušším způsobem, jaký si je možné představit. „Mé věrohodné zdroje se shodují na existenci směnek v hodnotě 52 až 53 milionů korun, které souvisí s Ikonostasem a pravoslavnou církví. A jednou z možných variant je i ta, že církev vypsala směnky právě Ikonostasu, z čehož kromě ní samotné budou v případě jejich proplacení profitovat i společníci. Informace o směnkách má pocházet přímo z kruhů okolo doktora Bartáka.

Sběratel řádů a kontaktů

Známý pražský lékař, který nyní tráví čas ve vyšetřovací vazbě kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování, je v zasvěcených kruzích známý tím, že se rád chlubí, a to nejen svými kontakty. I proto jej musela nesmírně lákat nabídka vstupu do pravoslavného Rytířského řádu svatého Konstantina a Heleny. Ten sice není uznáván jak ze strany ČR, tak Mezinárodní komise pro rytířské řády, přesto seznam členů kromě Bartáka obsahuje i jméno Topolánkova ministra dopravy Aleše Řebíčka či děčínského poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny. Členem řádu je i vladyka Kryštof, metropolita pravoslavné církve v českých zemích.

Sám vladyka Kryštof, občanským jménem Radim Pulec, ale jakékoliv závazky či pohledávky společnosti Ikonostas popírá. „Nevím, odkud informace tohoto druhu pocházejí, ale jsou naprosto mylné. Společnost Ikonostas, která nyní nevyvíjí žádné aktivity, prochází každoročně kontrolou, jejíž výsledky se dávají do výročních zpráv. Naše tajemnice pro ekonomiku je schopná vše doložit dokumenty," říká vladyka Kryštof a nabízí zprostředkování schůzky.

Směnka? To je cosi špatného, že?

Nad slovy o závazku 53 milionů pro jeho církev bezradně krčí rameny. „O tom nic nevím a přiznávám, že nejsem člověk vzdělaný v oblasti ekonomiky. Pouze tuším, že směnka je něco hodně špatného," říká jednatel společnosti, mající kdysi za úkol správu rozsáhlého majetku českého pravoslaví, do nějž patří i slavný cyrilometodějský kostel s kryptou, ve které v červnu 1942 svedli svůj poslední boj členové výsadku Anthropoid poté, co provedli atentát na říšského protektora Heydricha.

Jarolím by podle svých slov církvi nerad křivdil, nicméně informace o existenci směnek se prý prověřit musí. „Jako soukromá osoba se k nim ale nedostanu, proto jsem podal podnět k Ministerstvu kultury i NKÚ. Jsem toho názoru, že podobně by se měl prověřit majetek a především nesplacené finanční závazky všech církví, které nyní, po schválení restitucí, budou předmětem zájmu různých spekulantů a nepoctivců," říká aktivista.

Nikdy jsem s vámi nehovořil

Jarolímova neověřená informace nabývá na vážnosti a síle, čím více se člověk začne ptát uvnitř církve. Někteří její hodnostáři totiž i přes až neuvěřitelnou opatrnost cosi naznačují. Rozhovor má vždy stejný scénář. Dotyčný funkcionář církve úvodem ujistí, že jemu svěřený úsek nemá se společností Ikonostas vůbec nic společného. Jedním dechem ale vzápětí tajemně konstatuje, že jsme na správné cestě, popřípadě že s financemi to v pravoslavné církvi rozhodně není v pořádku. Poslední věta je ale vždy stejná. „Nikdy jsme spolu nemluvili. Problémy, které bych z toho měl, by byly vemi vážného charakteru," zazní vždy hlas na druhém konci drátu, jehož identitu ParlamentníListy.cz znají, ale z pochopitelných důvodů jméno nezveřejní. Pak dotyčný zavěsí.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Za slovy, zpochybňujícími hospodaření, popřípadě neexistenci velkých finančních závazků pravoslavné církve vůči soukromým osobám může stát cokoliv. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, změna poměrů ve společnosti Ikonostas v létě 2008 má v řadách církve řadu odpůrců. I to může být důvodem, proč někdo nyní šíří informace o desítkách milionů na směnkách. ParlamentníListy.cz budou případ i nadále sledovat.

Pravoslavných církví existuje na světě hned několik. Odlišností jsou ale tak nevýrazné, že jsou považovány za jedinou církev. Na našem území působí Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku. Dvě české eparchie sdružují 20 533 věřících.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…