Prezidentské slibotechny Roithová a Švejnar. Prý vyhýbavé osobnosti

10.07.2012 22:41

REVUE Slibem neurazíš. Podle tohoto hesla se chovají někteří možní kandidáti na prezidenta. Zatímco většina ostatních vřele komunikuje, europoslankyně Zuzana Roithová a ekonom Jan Švejnar jen slibují. Nepříjemné věci za sebe nechávají vyřizovat spolupracovníky. ParlamentníListy.cz s tím mají své zkušenosti, o které se s vámi podělí.

Prezidentské slibotechny Roithová a Švejnar. Prý vyhýbavé osobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

„Lidé si přejí, aby na vysokých postech byly osoby, které jsou rozhodné, neuhýbají a budou vzorem. Společnost je ale ve stavu, kdy tito lidé nejsou. Osobnost a kolektiv jsou spojité nádoby. Společnost pokud je nějaká, tak těžko může vyprodukovat osobnost typu kladného hrdiny, který by se stavěl k věcem čelem. U nás to asi bude ještě dlouho trvat, než se to zde ozdraví,“ sdělil psycholog Karel Humhal obecně s tím, že někteří lidé, co slibují a nekonají, by se dali diagnostikovat jako vyhýbavé osobnosti. ParlamentníListy.cz se přesvědčily o tom, že i část možných prezidentů se tak chová.

Sliby Jana Švejnara

„Někteří lidé říkají, že váhám. Neváhám, ale pečlivě zvažuji, než se rozhodnu. Jako jsem to dělal před čtyřmi lety. Pečlivě jsem věci připravil, pak jsem kandidaturu vyhlásil a okamžitě jsem jel do měst a do krajů. To je správný způsob. Pečlivé promýšlení a příprava je něco úplně jiného než váhání,“ sdělil ekonom Jan Švejnar MF DNES. Stále se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat na post tuzemského prezidenta.

Před dvěma měsíci oslovily ParlamentníListy.cz kancelář Jana Švejnara a písmeně mu položily několik obecných dotazů, které by mohl zodpovědět, i kdyby se nakonec rozhodl nekandidovat. Následná komunikace připomínala milostnou scénu z filmu Páni kluci, takové to, ale jo, ale ne, ale jo, ale ne. Nejdřív bylo řečeno, že má profesor Švejnar spoustu práce, ale že na těch pár otázek tedy odpoví. Při návštěvách Česka neměl čas ani dvacet minut. Písemně dlouho nic. Kancelář Švejnarova Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu se nachází v ulici Politických vězňů, hned vedle sídla komunistů. Tam do telefonu na vrátnici jeho spolupracovnice slíbila, že mu vše pošle ještě jednou. V mailu pak napsala, že profesor slíbil odpovědět. A týdny nic.

„Vzpomínám si. On to neposlal? Můžeme to ještě zkusit. On to dělá podle toho, jak je časově vytížen. Květen i červen pro něj byly velmi pracovní. Takových dotazů tady máme desítky týdně. Myslela jsem, že se vám ozval,“ řekla k tomu Švejnarova spolupracovnice Markéta Mlíková. Na dotaz, proč Švejnar slibuje a neřekne rovnou, že je zaneprázdněn, odpověděla: „Můžu se ho zeptat, to je jediné, co v tuhle chvíli můžu. Každopádně my také doufáme, že se ke kandidatuře vyjádří brzo a už snad nebudeme moc dlouho čekat.“

Sliby Zuzany Roithové

„To, že jsem žena, je určitě výhoda. Protože ženy umějí věci lépe organizovat, mají blíž ke zdravému rozumu a umějí víc mluvit o praktických věcech než o heslech,“ řekla nedávno Zuzana Roithová (KDU – ČSL) v rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF DNES. Svou kandidaturu na úřad prezidenta již ohlásila a má to i na svých internetových stránkách. „Mým celoživotním tématem vždy byla, je a bude starost o člověka,“ zní heslo, které tam stojí psáno.

O trochu více dotazů než Švejnarovi jí ParlamentníListy.cz poslaly také před měsíci. I v tomto případě začala přetahovaná, za kterou by se nemuseli stydět ani ti největší borci na oficiálním mistrovství světa České republiky v přetahování lanem, které nedávno proběhlo ve Všejanech. Šéf volebního štábu Roithové nejdřív ujišťoval, že otázky dostal. Pak řekl, byla europoslankyně Roithová týden v Bruselu velmi zaneprázdněná, pak měl on starosti s dětmi. Následně chtěl otázky zaktuálnit, aby Roithová neodpovídala na některé zbytečně. Stalo se. A zase týdny nic.

„Nyní mám čtrnáct dnů dovolenou. Posílal jsem to do Bruselu a slíbili mi, že vám to pošlou. Jak vidím, tak asi neposlali. Ona má své lidi v Bruselu a já s nimi komunikuji na dálku. Ona komunikuje, ale má toho strašně moc. Problém je v tom, že těch materiálů je hodně a ona je Bohu dík velmi aktivní v Evropském parlamentu, což nám trochu komplikuje v uvozovkách situaci, co se týká prezidentských voleb. Ona je v uvozovkách poctivka, že neodflákne svou primární práci v Evropském parlamentu. A tudíž se nám tyto věci posunují,“ sdělil Martin Horálek z volebního štábu Roithové s tím, že podpisy začnou sbírat asi během srpna či září. „Ona od začátku říkala, že její primární prezentací je její práce. Snaží se lidem říci, podívejte se na to, co dělám v Evropském parlamentu a zvažte si, jestli takového člověka chcete do čela státu, který se prezentuje svou prací a ne billboardy u cesty,“ doplnil ještě Horálek. Europoslankyně Zuzana Roithová prý všechno dělá důkladně a věci dlouho zvažuje. To, co jiný politik namázne za dvě hodiny, údajně Roithová zvažuje dva dny. Cizeluje totiž každou větu.

Lidé vyhýbaví a nerozhodní

Psycholog Karel Humhal nevěděl, k jakému článku jeho odpovědi patří. Proto řekl obecně o lidech ve společnosti toto: „Existují stavy, které lze pokládat za psychiatrickou diagnózu. Lidé, kteří mají vámi naznačené chování, by šlo zařadit do diagnózy vyhýbavá osobnost. To jsou extrémní případy, kdy mají lidé tendenci vyhýbat se jakémukoliv rozhodování, zodpovědnosti a v zátěžových situacích od řešení unikají a obchází je. Chovat se podle hesla slibem neurazíš, je cesta do slepé uličky. Jednou to toho člověka dožene. Belmondo ve filmu Bláznivý Petříček to předvedl nejlépe.“

Je jasné, že horké brambory tahají za tyto možné prezidenty z ohně jejich spolupracovníci či asistenti. Oba ujistili, že nejde o nic osobního proti ParlamentnímListům.cz. Reportér by se od osoby, s níž se domlouvá na rozhovoru, měl dozvědět buď jasné ano, nebo ne. Obě možnosti třeba respektovat. Neplněné sliby ale jen vše komplikují. Nicméně podobných nerozhodných slibotechen je mezi známými osobnostmi mnohem více. Třeba herec Ondřej Vetchý rád takto vodí redaktory za nos.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…